– „Amikor majd 80 éves leszek, és a hintaszékemben ücsörgök, Harry Pottert fogok olvasni. És a családom majd azt kérdezi: Ennyi idő után is? Én meg azt felelem majd: Örökké” – jelent meg a héten újra az az idézet, amit már jó ideje a minap elhunyt brit színészhez, Alan Rickmanhez társítottak. A mondat azonban nem valódi Rickman-idézet, hanem egy 15 éves lány szellemi terméke.

Lemmy és Bowie egy képen! – ünnepeltek a neten egy fotót, amelyen a 2015 decemberében elhunyt Lemmy Kilmister és a 2016 januárjában meghalt David Bowie volt látható. Nem kizárt, hogy a két zenei legenda találkozott valamikor egymással, a kérdéses fotó azonban hamisítvány: két külön képből készült.

bowie-and-lemmy

Migránsok egy csoportja szilveszter napján Kölnben körülvesz egy szőke nőt, aki hiába kér segítséget – kommentált az M1 Híradó és a hirado.hu egy neten felbukkant videót. A bejátszott felvétel azonban valójában Kairóban készült, évekkel ezelőtt. Bár a tévedést órákon belül több portál is megírta, a hirado.hu csak jóval később “frissítette” anyagát, bocsánatkérés vagy helyreigazítás helyett mismásolással próbálva leplezni hibáját.

Az Iszlám Állam vezetője lemondta Sean Pennel való interjúját – írta meg Borowitz Report azután, hogy a mexikói hatóságok arról számoltak be: a neves színésszel való találkozása révén cserkészték be és fogták el újra az El Chapo néven ismert mexikói drogbárót. A Borowitz Report talán az egyik legpatinásabb szatirikus oldal, cikkeit mégis meglepően sokan veszik komolyan még ma is.

Ha a Powerball szupernyereményét szétosztanánk az Egyesült Államok lakói között, mindenkinek 4,3 millió dollár jutna – terjedt mém formában a neten. Pedig csak egy elbaltázott matematikai művelet révén jutott mindenkinek milliós nyeremény, valójában 4,3 dollárt kapna minden amerikai. A könnyen ellenőrizhető számítást az Intersect szerint 1,3 millió ember osztotta meg a Facebookon. Persze voltak, akik még így is megértették az üzenetet.

Egy hím kenguru gyászolja elhunyt pártját – értelmeztek egy szívszorító képet a neten. Szakértők szerint azonban a felvételen látható nőstény jó eséllyel párosodás közben pusztulhatott el. „Azt gondolni, hogy a hím a nőstény jóléte miatt aggódik, undorító félreértelmezés, tekintve, hogy valószínűleg ő okozta az állat halálát” – idézte az Origo a The Guardiannek nyilatkozó patológiaprofesszort, aki szerint a hím valószínűleg azt nézte meg, a nőstény képes lesz-e még felkelni a párosodáshoz.

A konteók és a tudományos hírek az első pár órában hasonló minta alapján terjednek a Facebookon, aztán hosszú távon az összeesküvés-elméletek megsemmisítő vereséget mérnek a tényekre – mutatta be egy közelmúltban publikált kísérlet. A bostoni egyetem tanulmánya 67 facebookos oldalt vizsgált öt éven keresztül; a szájtok között konspirációs teóriákra szakosodott és tudományos híreket közlő lapok egyaránt voltak. Ha érdekelnek a kutatás részletei, itt elolvashatod a magyar zanzáját.

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!