Kanadába múlt csütörtökön érkezett meg az ottani kormány szíriai menekülteket szállító első repülőgépe. A migránsokat Justin Trudeau kormányfő fogadta, aki az MTI híradása szerint az eseményen azt mondta: a menekültek “erőforrást jelentenek Kanadának”, országa ezért “nyílt szívvel kínál jövőt nekik és gyermekeiknek”. Az újonnan megválasztott kormány február végéig 25 ezer szíriai menekültet szeretne letelepíteni Kanadában; a tervet mind a tíz tartomány helyi vezetője, továbbá az ellenzék is támogatta.

Az első menekültcsoport fogadásával egyidőben jelent meg a YouTube-on az a felvétel, amelyen kanadai iskolások kórusa egy ősi iszlám dalt ad elő. A neten nagy sikert arató videó sok helyen azzal a kommentárral jelent meg, hogy a dalt a szíriaiak köszöntésére vették fel a karácsonyi műsorba. E verzió elterjedéséhez az iskola szóvivőjének nyilatkozata is hozzájárulhatott, aki a BuzzFeednek korábban azt mondta: a dalt a menekültek tiszteletére adták elő.

Welcome To Canada Syrian Refugees

Historical song that was sung to the Prophet Mohamed when he sought refuge from Makkah to Medina.

A BBC cikke szerint azonban a dal kiválasztásának nem sok köze van a szíriai menekültcsoportok mostani érkezéséhez. Egyrészt a felvétel egy héttel az első szíriai csoport landolása előtt, december elején készült, másrészt a szám előadásának ötlete még ennél is régebbi. Robert Filion kórusvezető bevallása szerint már évek óta szeretett volna egy iszlám dalt a repertoárba, de csak ebben az évben talált zeneszerzőt terve megvalósításához.

Viszont még ha szerencsés véletlenről is van szó, Filion a BuzzFeednek úgy nyilatkozott: nem bánja, hogy előadásuk az aktuális események hatására mögöttes értelmet kapott.

Fotó: BuzzFeed/Mohammad Al-Zu’bi

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!