A jelentések szerint az ISIS-nél öt-hat ember dolgozik több műszakban azon, hogy kezdő dzsihádisták tevékenységét segítse. Az NBC News által felkapott hír szerint a nap 24 órájában elérhető egységet nemrég állította fel a szervezet. A csatorna által megkérdezett szakértők szerint a help desk főleg kiberbiztonsági kérdésekben segíti a terroristákat és támogatóikat, vagyis hogy miként kommunikáljanak egymással a hatóságok figyelmének felkeltése nélkül.

A gizmodós Kate Knibbs utánajárt az állításnak, és azt találta: nem létezik ISIS-es ügyfélszolgálat. Az általa megkérdezett terrorelhárítók (nem, nem a TEK, hanem a Combating Terrorism Center, azaz a CTC) szerint legfeljebb metaforikus értelemben beszélhetünk help deskről, vagyis a neten valóban létezik egy titkosított kommunikációt segítő tudástár, és mivel a net elérése korlátlan, ezt lehet nonstop segítségnek nevezi. Olyan központ viszont nincs, ahol e feladatra dedikált senior szakértők dolgoznak 0-24 órában, több műszakban.

Knibbs annak is utánanézett, hogyan terjedhetett el a sajtóban az állítás. Röviden: létezett egy 34 oldalas iromány arról, hogyan kommunikálnak a terroristák, ez azonban nem az ISIS által vagy részére készített összefoglaló volt, hanem egy kuvaiti biztonsági cég állította össze háborús övezetekben dolgozó újságírók és aktivisták számára – még 2014-ben. Ezt fordíttatta le a CTC – állítólag amatőr módon a Google Translate segítségével -, és küldte el a Wired magazinnak feldolgozásra.

Vagyis – ha hinni lehet a biztonsági cég felháborodottan tiltakozó tagjainak – az újságírók titkosított kommunikációját bemutató anyagból a terrorelhárítók és egy gépi fordító révén lett a sajtóban terroristák titkosított kommunikációját leíró kézikönyv, majd abból többműszakos call center. Amikor Knibbs szembesítette ezzel a CTC képviselőjét, megtudta: a hatóság azért gondolta az irományról, hogy azt az ISIS készítette, mert emberei ISIS-pártoló oldalakon bukkantak rá – vagyis a dokumentumot valószínűleg terroristák is használják.

Illusztráció: Gizmodo + Rollip

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!