BBC és CNN kinézetű oldalakon hirdetnek új iPhone-okat 1 fontért – hívja fel a figyelmet Graham Cluley internetbiztonsági szakértő, aki maga úgy keveredett egy ilyen szájtra, hogy véletlenül elgépelte a youtube-ot (senkinek nem ajánlja kísérlete reprodukálását). A BBC-re hasonlító oldalt a cikk hosszú url-je persze azonnal leleplezi, de nem mindenki nézi netezés közben az url-sort. Azokat, akik bedőlnek a nagy hírcsatornák neveivel hitelesíteni próbált képtelen ajánlatnak, előbb különféle felmérések kitöltésére, majd méregdrága mobilos előfizetések megrendelésére próbálják rávenni.

A Facebook vezére által nemrégiben beharangozott Dislike-gomb aktiválásának ígéretével szedik áldozataikat csalók a közösségi oldalon. Nem érdemes kattintani, Nem tetszik gomb helyett csak kellemetlenségeket kapunk.

A szelfik miatti figyelmetlenség több embert ölt meg 2015-ben, mint a cápák – írták meg a héten sokfelé. Az állítás jól hangzik, de igencsak félrevezető: a cápatámadásokkal való összehasonlítás során ugyanis olyan képet kapunk a szelfizésről, mintha az a világ legveszélyesebb tevékenységei között lenne. Ha viszont a szelfis halálokat nem a cápatámadáshoz, hanem mondjuk az óceánban való úszás során bekövetkezett halálok számához hasonlítjuk, azt kapjuk: a szelfis halálok abszolút marginálisak a halálesetek igen széles skáláján.

Egy ügyes szélhámos a 20. század elején fényes nappal, engedély nélkül felszedette a teljes Rottenbiller utca faburkolatát, amit aztán méregdrágán eladott Székesfehérvárnak – legalábbis a sokat mesélt legenda szerint. A Player szerzője – aki korábban maga is hírt adott a nagy mutatványról – friss bejegyzésében azt állítja: miután korabeli lapokban utánanézett a történetnek, azt találta, hogy a sztori alaposan túl van színezve. Nyomozása szerint a Hamrák János nevű csaló valójában csupán a Rottenbiller utca egy részének burkolatát szedette fel, és nem Fehérvár városának adta el hatalmas vagyonért, hanem tüzelőnek 72 koronáért. Nagy Gergő cikkét teljes terjedelmében itt olvashatjátok el.

Putyin a héten valóban felhívta a múlt héten orosz komikusok által megviccelt Elton Johnt, és elmondta neki: értesült a brit énekes kárára elkövetett átverésről, és arra kérte őt, ne legyen megbántódva. Egyben indítványozta, hogy amennyiben találnak közös időpontot, kész találkozni és megvitatni vele bármilyen kérdést.

Mobiltársasági ügyintézőként bemutatkozó csalók tévesztenek meg gyanútlan embereket. A csalók arról tájékoztatják az ügyfeleket, hogy egy nyereményjátékon 100 ezer forintot meghaladó összeget nyertek, amit viszont csak akkor kapnak meg, ha feltöltenek egy megadott számhoz tartozó telefonkártyára 10 ezer forint körüli összeget. Az áldozatok a feltöltés végrehajtása ellenére az ígért nyereményhez nem jutnak hozzá – írja a rendőrség.

Gyakran keringenek a neten olyan hamis videók, amelyeket feltöltőik más szövegkörnyezetbe helyezve próbálnak újra és újra eladni. A hvg.hu a héten egy olyan eszközt ajánlott, amellyel leleplezhetjük az ilyen ármánykodást. Az Amnesty International YouTube DataViewer nevű eszköze segítségével megállapíthatjuk: a videó különböző verziói közül melyik volt a legelső, így kiderülhet az is, ha valaki egy régebbi filmet szeretne újként eladni.

A szuperhold nem okoz se pusztító földrengéseket, se vulkánkitöréseket, se cunamit – elevenít fel a Wired egy régi – már az ókori görögöknél is felmerült – tévhitet annak apropóján, hogy hétfő hajnalban szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozásunk lesz. De még ha lesznek is erőteljes földmozgások a szuperhold jelensége alatt, annak oka nem a Hold közelségének lesz köszönhető, a lap szerint ugyanis nincs tudományosan igazolt kapcsolat a két esemény között (még akkor sem, ha egyes vélemények szerint a kisebb – tehát nem a pusztító – földrengések kirobbanásában lehet szerepe a holdközelségnek). Szuperholdról egyébként akkor beszélhetünk, amikor a Hold ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor ér a Földhöz legközelebb. Az égitest ilyenkor 14 százalékkal tűnik nagyobbnak “legkisebb állapotához” képest, és 30 százalékkal fényesebben ragyog. Ez idén szeptemberben egy teljes holdfogyatkozással is egybeesik.

Fotó: NASA

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!