“Fotók Svédből. A befogadottak égetik a befogadó ország zászlaját! Ezért kell befogadni őket!” – olvasható a fenti kép alatt a Facebookon.

Az alábbi videóból – amelyben megtalálható a jobb felső sarokban kiragadott jelenet is – azonban kiderül: a tüntetésre 2010 márciusában került sor Malajziában, a Lars Vilks-féle karikatúrabotrány újbóli fellángolása után. Ahogy az az MTI akkori híradásából kiderül: a több mint kétszáz tüntető azért vonult a malajziai svéd nagykövetség elé, hogy tiltakozzon a Mohamed-gúnyrajz svédországi újraközlése miatt.

A megmozdulás vezetői azt szerették volna elérni, hogy a svéd kormány tegyen határozott lépéseket a karikatúrát újraközlő újságok és a szerző ellen, a Kuala Lumpur-i svéd nagykövet azonban közölte: a véleménynyilvánítás szabadsága miatt hazájában nem fognak fellépni a szóban forgó újságokkal szemben.

A fenti nagy kép sem Svédországban készült, hanem egy hasonló célzattal rendezett, szintén 2010-es bangladesi tüntetésen.

Protesters burning the Swedish Flag in Malaysia – 26 March 2010

A Swedish flag was set alight outside the country’s embassy in Malaysia on Friday as protesters gathered to demand action be taken against cartoonist Lars Vi…

Update | A fenti kép után két héttel egy másik hasonló cikk is megjelent a magyar neten. Eszerint miután “Norvégia bejelentette, hogy harmadára csökkenti a bevándorlók juttatásait és megkezdi a gazdasági bevándorlók kitoloncolását, szinte azonnal tüntetés kezdődött egy menekülttáborban, ahol norvég zászlót égettek. A norvég rendőrök végignézték, ahogy gyalázzák országuk jelképét.”

A cikkben bizonyítékként használt kép azonban a Jyllands-Posten karikatúrái elleni tüntetésen készült, a dw.com szerint egy palesztin militáns égette a zászlót 2006-ban.

norveg_zaszlo
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!