Ezer felfegyverzett, Allah akbárt kiabáló migráns rohamozta meg a magyar határt – írta szombaton a Délhír, majd vasárnap az Origo az Alo nevű szerb bulvárlap pénteki hírére hivatkozva. A Facebookon gyorsan népszerűvé vált információ alapjául szolgáló szerb cikkben azonban mindössze arról írnak, hogy Horgosnál egy emigránscsoportot a szerb határőrök megpróbáltak feltartóztatni, de – látva az emberek elszántságát – végül elengedték őket. Az Index az ügyben megkereste a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányságot, az Origo pedig a magyarkanizsai és a horgosi rendőrséget, de egyik helyen sem hallottak ezres ostromról. Az Origo végül vasárnap délután megváltoztatta cikkének címét, és az Állítólag felfegyverzett migránsok indultak a szerb-magyar határra verzió Rémhírt terjesztenek a migránsokról-ra módosult.

Shakespeare tényleg füvezett? Sőt még kokózott is? Nagyot robbant a nyári uborkaszezonban a bombahír, miszerint a neves drámaíró pipáiban kábítószer nyomát mutatták ki. Pedig ez a Gizmodo szerint egy régi nóta, és nincs új fejlemény benne mostanában. Ráadásul a tárgyi bizonyítékok igen közvetettek, a szintén bizonyítékként lobogtatott irodalmi utalások pedig egyenesen hibásak.

Megfulladt egy lány, mert apja nem engedte a közelébe a vízi mentőket, mondván, idegen férfiak nem érhetnek a testéhez – számoltak be a héten lapok egy dubaji tragédiáról. A 444.hu azonban megírta: az eset valójában 1996-ban történt, a hírfolyamba pedig új anyagként úgy került, hogy az Emirates 24/7 egy vízi mentőkről szóló anyagában felidézte a sok-sok évvel ezelőtt történt tragédiát.

Közeledik 2015. augusztus 27-e, amikor is a “Mars fog a legszebben fényleni, és olyan lesz mint a telehold“. A Mars és a Hold közel azonos méretéről szóló kamukörlevelet már több mint egy évtizede próbálják az Urbanlegends.hu-hoz hasonló legendavadász oldalak elpusztítani, mégis rendre feltámad. Valójában valahogy így néz ki egymás mellett a Hold és a Mars az égbolton.

– A Tinder megsértődött a Vanity Fair egy cikkén, és azzal vágtak vissza, hogy szolgáltatásuk igenis fontos szerepet tölt be a világban. Elég csupán arra gondolni, hogy a randialkalmazás az erős cenzúrájú Észak-Koreában és Kínában hány embernek teszi lehetővé a kapcsolattartást. A gyanús állításnak a Vox újságírója járt utána, megállapítva: Észak-Koreában bajosan tinderezhetnének a helyiek, mivel állami gyártású mobiljaikon az alkalmazás nem fut. Hogy akkor honnan vette a Tinder az észak-koreai felhasználóiról szóló adatokat? Két megoldás lehetséges: az egyik szerint az országba látogató külföldiek – főleg kínaiak – használják az appot saját mobiljainkon, a másik szerint a szolgáltatás fizetős verziójával állítják be magukat egyesek hamisan észak-koreainak.

– Kiszivárgott egy 2005-ös pentagonos videó arról, miként lehetne egy vírus segítségével megakadályozni a közel-keleti extrém vallási fanatizmust. A metabunk.org által már 2011-ben leleplezett, mégis folyamatosan fel-felbukkanó előadást 2015 augusztusának közepén a beforitsnews.com dobta be újra a köztudatlanságba. Ahogyan azonban a metabunk megjegyzi: a 2005-ösnek mondott videóban felbukkanó, két különböző ember agyaként bemutatott képpár egy 2010-es cikkből származik, és valójában egyetlen – egy 43 éves methfüggő – embernek az agyát ábrázolja. Kell ezt még tovább magyarázni?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!