Egy ritka genetikai betegségben szenvedő, 30 éves férfi jelentkezett az első fejátültetésre, amelyet a témával régóta foglalkozó olasz orvos, Sergio Canavero hajtana végre két-három éven belül – adta hírül április elején a világsajtó.

Az esetről az MTI is beszámolt, jelezve, hogy “orosz, brit és amerikai tudósítások szerint Valerij Szpirodonov programozó önszántából vette fel a kapcsolatot a vitatott olasz sebésszel, aki technikailag megvalósíthatónak tart egy ilyen műtétet 2016-ban.

Canavero a CNN-nek elmondta: sokan keresik őt hasonló célból, többnyire a másik nem teste után vágyakozó transzszexuálisok, de az első ilyen jellegű műtétet egy izomsorvadásos betegen kell végrehajtani.

Először jött a szokásos kamuhír

A hír megjelenése után nem sokkal megjelent az első ezzel kapcsolatos átverés. Mivel azonban csak egy kamuhíroldal felturbózott sztorijáról volt szó, akkor nem is foglalkoztam vele.

De ha már cikk születik a kísérletről, legyen meg ez a mellékszál is: a News Examiner cikke azt állította, hogy az első sikeres fejátültetésre már sor került Dél-Afrikában, alanya pedig egy Paul Horner nevű férfi volt.

Hornerről pedig már régóta tudjuk, hogy valójában egy amerikai kamuhírgyáros újságíró, aki azzal vált ismertté az egyre terebélyesedő tengerentúli kamuhírbizniszben, hogy cikkei főhősét magáról nevezi el.

Összeesküvés-elmélet vagy vírusmarketing?

A múlt héten aztán további vad találgatások jelentek meg a Canavero-féle fejátültetős kísérletről. A gamerek közösségi nyomozása azt követően indult meg, hogy egy játékfórum hozzászólója megdöbbentő hasonlóságot vélt felfedezni a fejműtétre készülő orvos, Sergio Canavero, illetve a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain című játék trailerében megjelenő doktorkarakter között.

canavero_metal_gear_solid

A fotópár lavinát indított el, és a rajongók hamarosan további leleplező “jeleket” véltek felfedezni (ezeket megtaláljátok pontba szedve a Business Insider cikkében). A legőrültebb teóriában az is felmerült, hogy Canavero nem is igazi doktor, hanem csak a játék reklámarca.

Ez azonban a Kotaku blog szerint nem igaz: Canavero ismert orvos, több mint száz publikált tanulmánnyal, és egy őt Olaszországban híressé tevő beavatkozással a háta mögött (utóbbi során állítólag saját módszerével ébresztett fel egy lányt a kómából).

Mindenesetre a Kotaku szerzője felhívta az orvost a hasonlóság ügyében, és az egyébként barátságosnak leírt Canavero elmondta neki: maga is meglepődött, amikor meglátta a játék trailerében lévő doktort. Állítása szerint soha semmilyen kapcsolata nem volt a Konami játékgyártó céggel, és fogalma nincs, miért használták fel képmását az engedélye nélkül.

Állítása szerint az ügyben a rendőrséget is megkereste, és be fogja perelni a japán céget. A beszélgetés során még azt is megkérdezte a Kotaku újságírójától, hogy szerinte hány példányban jelenik majd meg a kérdéses játék, és mennyiért fogják árulni. A választ hallva – megközelítőleg 4 millió példány, darabonként 60 euróért – Canavero elnevette magát, és állítólag csak ennyit mondott: Hoppá, hát ez fedezni fogja Valerij teljes műtétét.

S bár a Kotaku itt megáll a tanulságok levonásában, a sztorit továbbvivő Business Insider meg nem erősített elmélete szerint nem elképzelhetetlen, hogy a játékfejlesztő cég és a fejátültetésre készülő doktor összejátszanak, egymás projektjeit promotálva – ráadásul a cég vezető játékfejlesztőjének sem ez lenne az első átverős játékbevezetője.

Mit mond a tudomány az eredeti elképzelésre?

Canavero fejátültetős tervét a legtöbb orvos őrültségnek tartja. Az Ideg- és Ortopédiai Sebészek Amerikai Akadémiája például azonnal fontosnak tartotta elmondani: a nyári világkongresszusra való meghívás nem jelenti a transzplantáció tervének támogatását, csupán megszólalási lehetőséget kívánnak biztosítani az olasz orvosnak.

A Snopes által idézett Arthur Caplan, a NYU Langone Medical Center kutatója őrült PR-akciónak nevezte Canavero bejelentését, és Harry Goldsmith professzor sem hiszi, hogy sikerülne a vállalkozás. További vélemények a New Scientist cikkében.

Fotó: Business Insider/TheWhy

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!