Így néz ki a lánclevél magyar változata:

“Egy amerikai blogon jelent meg egy cikk arról, hogyan lehet felismerni, hogy a szuper-hiper-marketekben árult gyümölcs, zöldségrendes-, bio- vagy génkezelt-e? Úgy, hogy megnézzük azt a címkét, amit ráragasztunk a megmérés után, amelyen egy 4-5 számból álló kód van. Ha ez a kód 4-jegyű (pl. 4021), akkor normális- körülmények között termelt növénnyel van dolgunk. Ha 5-jegyű és 9-essel kezdődik a számsor (pl. 96584), akkor bio-termék. Ha viszont 5-jegyű és 8-assal kezdődik (pl. 86584), akkor sajnos gén-módosított az illető “termék”. A vonalkódot FIGYELD!!! Küldjétek tovább, akinek csak lehet!!!”

Mik azok a PLU-kódok?

Az eredeti amerikai bejegyzés – amelyről 2012-ben már a Snopes is hírt adott – nem a mérés után a gyümölcsre ragasztott címkét ajánlotta iránymutatóként, hanem a gyümölcsökre eredetileg rányomott, kis kerek matricát. Ezek az úgynevezett PLU-kódok valóban négy- illetve ötjegyűek lehetnek, attól függően, hogy nullával kezdődnek-e (a nullát ugyanis nem jelenítik meg). Elvileg segíthetnek annak megállapításában, milyen termékről van szó, és azt hol, milyen körülmények között termesztették.

Az opcionális első számjegy jelentése ez:

0 — nem minősített termék (ide tartoznak a hagyományos körülmények között termesztett termékek),
8 — génmódosított termék,
9 — biotermékek.

Az elsősorban inkább a szállítók és kereskedők informálását segítő számsor azonban nem jelenti, hogy a fogyasztók feltétel nélkül hagyatkozhatnak rá például egy génmódosított termék elkerülésekor. Először is: a PLU-kódok használata opcionális, és sok termék nem is szerepel a rendszerben. Ha például egy génmódosított termék gyártója fél attól, hogy terméke ezen információ ismeretében kevésbé lesz vonzó, megtagadhatja terméke PLU-kóddal való ellátását. Másodsorban pedig az első számjegy közlését is megtagadhatják, így az ő génmódosított termékük kódja is négyszámjegyű lesz. Vagyis nem árulja el a termék keletkezésének körülményeit.

A Snopes cikke szerint a PLU-rendszer egyelőre egy kiforratlan szisztéma, és tudomásuk szerint nem is nagyon volt gyártó, amely termékét önkéntesen 8-as kezdődőszámmal jelölte volna meg.

“Felesleges amerikai blogok szövegeit keringetni”

Amikor a Tudatos Vásárló oldal 2013-ban utánajárt a fenti szövegnek, a génmanipuláció kérdésével is foglalkozó Magyar Természetvédők Szövetsége azt válaszolta nekik: felesleges amerikai blogok szövegeit keringetni, mert Európára nem vonatkoznak az amerikai szabályok.

Míg az “Egyesült Államokban a fogyasztóknak egyáltalán nincs semmiféle joguk arra, hogy érdemben tájékoztatást kapjanak arról, egy élelmiszer tartalmaz-e génmódosított összetevőt vagy sem”, “nálunk elvileg az élelmiszereken jelezni kell, ha génmódosított összetevőt tartalmaznak. De arra nem a vonalkód való, hanem magán a csomagoláson (címkén) kell egyértelműen jelölni a génmódosított tartalmat” – írták.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!