Így is lehet jó reklámot készíteni. Van a Mentalfloss magazinnak ez a tévhitleleplező sorozata, amelyet egykor John Green tinikönyszerző tett népszerűvé. Green még mindig jelentkezik videókkal, de a széria új témákkal és előadókkal is bővült, mostanában például egy hajas sorozat is fut a Head & Shoulders támogatásával.

Az egyik ilyen anyag címe 17 vad hajas mítosz, és ebben a kopaszodó riporter hajjal kapcsolatos tévhitek és érdekességek közül szemléz. A részben történelmi, részben természettudományos történetek között bujtatottan a cég üzenete is megjelenik, ami nagyjából ez: ne kenegesd a hajad mindenféle dologgal, ha korpás vagy ha hullik, hanem használj e célra gyártott kozmetikumokat.

Kimondva természetesen ez nincs a videóban, és konkrét terméket sem említenek, mindössze a többi témához képest hangsúlyosabb korpás kulcsponton csúszik le a bal oldalon egy H&S logó a képbe, hogy tudjuk, merre keressük a megoldást (a videó alatt megadott linken pedig a cég 100 százalékosan korpamentes termékét ajánlják).

17 Crazy Hair Myths (incl. Can a MARCHING BAND cause HAIR LOSS?!) – mental_floss – List Show (244)

A weekly show where knowledge junkies get their fix of trivia-tastic information. This week, Craig looks at 17 common myths about hair.This week’s special ep…

És hogy milyen hajas triviákat és tévhiteket tudhatunk meg a videóból, ha túltesszük magunkat azon, hogy egy szponzorált tartalmat látunk?

– Például hogy a rézfúvós hangszerek nem okoznak hajhullást, bármennyire is elterjedt tévhit volt ez a 19. század végi Amerikában.

– Vagy hogy az sem igaz, miszerint a kopaszság csak anyai ágon öröklődik: ebből csupán annyi igaz, hogy az anyai ág árnyalatnyival nagyobb hatással van hajunk fejlődésére.

– A korpa nem modern betegség: ennek egy mókás bizonyítéka a videó szerint a Kr. u. 200 körül élő és alkotó Galénosz nevű görög orvos, aki megírta: a bikavizelet nem tünteti el a korpát, bármennyire is ajánlották a kor orvosai.

– A sampon nem nyugati találmány – maga a szó a hindi nyelvből került át az angolba, és eredetileg olajjal végzett fejmasszást jelentett.

– A 19. század végén Amerikában árult, kokaintartalmú olaj nem sokat segített a korpásodáson.

– Megjelennek emellett a videóban a már itt is elemzett hajas tévhitek, például a borotváld, hogy gyorsabban nőjjön a szőröd vagy a ha kihúzol egy ősz hajszálat, kettő nő vissza típusú jótanácsok is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!