Az egyik legismertebb MGM-es legenda szerint az ismert jelkép rögzítésekor egy bankrablópár nyitott be a felvétel helyszínére. Az állat elbődült, majd a betörőkre támadt: egyikük a kórházban halt bele sérüléseibe, a páros másik tagját pedig menekülés közben ütötte el egy helyszínre érkező rendőrautó. Egy másik szóbeszéd szerint az oroszlán a róla készített felvétel másnapján megölte idomárját és annak két asszisztensét, egy harmadik szerint pedig a felvételt maga Alfred Hitchcock dirigálta. E sokat és sokfelé idézett érdekes történetekből azonban semmi nem igaz, mint az ki is derül ebből a néhány évvel ezelőtti bejegyzésből.

Kamukép az MGM oroszlánjáról

2015-ben aztán egy újabb fotóval próbálták bemutatni, miként készült a logó – de ez a felvétel sem valós. Az eredetileg inkább viccnek szánt kép hamar igaziként kezdett terjedni a neten, pedig csupán egy orvosi vizsgálat alatt álló oroszlánról készült fotót photoshopoltak meg nem nagy precizitással. A felvétel kis méretben persze talán még hihető is lehet, de csak amíg át nem gondoljuk, hogy ugyan miért kellene áttetszőnek vagy kétoldalasnak lennie az állat elé tolt sötét paravánnak.

A megfejtés is hamar meglesz, ha rászabadítunk a fotóra egy képkeresőt: az eredeti képen egy orvosi diagnosztika folyamata látható, amit egy Sámson nevű, kétéves állaton végeztek a jeruzsálemi egyetemen. Itt pedig Gov látható hasonló helyzetben, csak épp elölről fotózva Haifából. További állatos műtéti képek a The Telegraph galériájában.

lion_scan
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!