Az alábbi kérdést András tette fel 2015-ben a Facebookon:

Már legalább 15 embertől hallottam azzal, hogy vele (munkatársával, egy barátjával) történt meg. Röviden: számítógép-javítással foglalkozó illető (vagy IT-s, vagy máskor rendszergazda, mindenesetre valami köze van számítógépekhez) jellemzően szőke kolléganőtől, ügyféltől, stb. kap olyan jelzést, hogy a számítógépről letört a pohártartó. A történet szerint hosszas kérdezősködés után derül ki mindig, hogy a pohártartó a CD-tálca, kinyitva. Ez hol bukkanhatott fel először?

Mit mond a történetről a legendák legismertebb gyűjtője?

Jan Harold Brunvand legendakutató szerint a számítógépes legendák az első személyi számítógépek megjelenésével egyidőben, a hetvenes években jelentek meg, és néha igaznak mondott történetként, néha pedig viccként terjedtek. Encyclopedia of Urban Legends című könyvében Brunvand a pohártartós sztoriról azt írja: lehet, hogy csak azok gondolták igaznak, akik mesélték, de néhány speciális esetben elő is fordulhatott ilyesmi.

Valószínűleg nem tévedünk sokat, ha leírjuk: ez a történet is azon klasszikus legendák körébe sorolható, amely simán megtörténhetett néhány emberrel, de valószínűleg sokkal több konkrétnak mondott eset színesített leírása kering a neten, mint ahányszor valóban megesett.

Más hasonló történetek

A számítógépes sztorik színezésére a Snopes-nak egyébként példája is van. Egy 1997-ben begyűjtött kitalált párbeszéd egy női felhasználó és egy technikai segítő között zajlik (magyarul is elérhető itt). A beszélgetés végén kiderül, hogy a hölgy gépének elsötétülését áramszünet okozta. A call centeres a beszélgetés végén megkéri a nőt, pakolja össze a gépét, vigye vissza a boltba, ahol vette, és mondja azt az eladónak: túl hülye ahhoz, hogy számítógépe legyen. A Snopes szerzője leírja, hogy áramszünet alatt számítógépezni akaró felhasználókra volt példa, de az adott szöveg valószínűleg inkább az ilyen esetek kifigurázására született.

Angol nyelvterületen igen népszerű még a “press any key” (nyomj meg egy gombot) utasítás félreértéséről beszámoló sztori is, vagyis amikor emberek az istenért nem akarják megtalálni az “any” feliratú gombot a klaviatúrán. E történetnek saját wikipédiás oldala is van, ahol egy 1982-es Apple kézikönyvből kiderül: az “any key” értelmezése valóban gondot okozott új felhasználók tömegeinek. De elsősorban inkább azért, mert attól féltek, hogy a nagy választási szabadságban pont olyan gombot nyomnak meg, amit mégsem szabadna. Ugyanitt idéznek egy compaqos GYIK oldalt is, amelyen ugyanerre a kérdésre adnak választ. Nem derül ki viszont, hogy a bejegyzés valóban gyakran ismételt kérdésként került fel vagy csak viccként.

A számítógépes legendák aztán a gépek megismerésével szép lassan kikoptak, bár a fent említett “any key” sztori még egy 2007-es, indiai call centeresek életét bemutató Wall Street Journal cikkben is megjelenik.

A pohártartós legenda mindenesetre hobbibarkácsolókat is megihletett, mint azt alábbi fórumbejegyzés is mutatja.

Fotó: Wikimedia/Lpele 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!