A hoax alapjául szolgáló üzenetet egy nigériai egyetemista tette fel először a netre augusztus 4-én. A felhívás – amely a sós víz ivása mellett napfelkelte előtti sós fürdőt is ajánlott – futótűzszerűen terjedt az országban.

Az átverésnek állítólag halálos áldozatai is voltak, legalábbis a nigériai média erről írt néhány nappal később – igaz, e jelentések első körben nem tűntek teljesen megalapozottnak. Később olyan hírek is megjelentek, miszerint egyre többen és többen halnak meg a sós vizes átverés miatt, ezeket az értesüléseket azonban a hatóságok már határozottan tagadták.

A kamufelhívás ellen a kormány mindenesetre gyorsan cáfoló üzeneteket helyezett el ugyanazokon a fórumokon, ahol az korábban megjelent, aminek hatására – a twitteres trendeket követő Symplur adatai szerint – a “jótanács” keringetése az interneten augusztus 10-ére megállt.

Később egy Adesewa névre hallgató lány azt állította a neten, hogy ő volt az átverés kitervelője, és az eset következményeit látva bocsánatot kért.

A hoax történetét szeptember végén kapta fel a nyugati média, én is csak az ABCNews cikkéből értesültem róla.

Fotó: flickr.com / Il Fatto Quotidiano

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!