– Több milliónyian látták azt a videót a YouTube-on, amely egy idióta ausztrál erőfeszítéseit mutatja meg nekünk annak érdekében, hogy egy tornádóban készítsen szelfit magáról. Aztán kiderült, az egész nem más, mint egy promó A vihar magja című filmhez. Amihez ilyen speciális hirdetőtáblák is készültek.

Crazy Guy Runs Into Outback Tornado To Take Selfie

Since posting the shark vid I’ve been getting heaps of videos sent my way. I couldn’t pass this one. Check this guy out, what do you think?–Find out more @ …

– Az iszlamisták által megtámadott líbiai reptérről eltűnt utasszállítókról cikkeznek szerte a világban, azt sugallva, hogy terroristák ezeket a gépeket öngyilkos merényletekre használhatják a közeljövőben – például mindjárt a 2001. szeptember 11-i merénylet évfordulóján. A feltételezésről – a Free Beacon cikke alapján – az ATV portálja is beszámolt. A cikk egy marokkói katonai szakértőt idézve azt állítja: az utasszállítók az Al-Kaidával kapcsolatban álló Maszkos Férfiak Brigádja nevű terrorcsoport birtokába kerültek. A Snopes szerint azonban a 11 eltűnt repülőről szóló értesülés csupán egy helyi szóbeszéd felkapása és felnagyítása. Az Airliners egy fóruma szerint az eltűntnek minősített gépek egy része nem is volt Tripoliban a támadás alatt, más részük pedig megsérült a harcok során.

Terrortámadással riogató körlevél okozott félelmet a londoni metróban a hét elején. Az SMS-esekben és közösségi oldalakon terjedő információt a rendőrség átverésnek minősítette. A figyelmeztetés azt követően kezdett terjedni a neten, hogy a kormány a terrorkészültséget a második legmagasabb szintre emelte.

Élő adásban hackelte meg az orosz kormány egyik legfontosabb angol nyelvű szócsövét, az RT televíziót egy ukrán hírcsatorna munkatársa. Az ukrán producertől eredetileg interjút vártak volna az oroszok, de ezt Pusnova élő adásban visszautasította, és bojkottra szólított fel másokat is. Aztán az élő kapcsolat is megszűnt, és a képernyőn a RUSSIA TODAY STOP LIE felirat jelent meg. Íme az eset az RT és az UKRAINE TODAY előadásában.

Russia Today Stop Lie

– Egyes híradások szerint súlyos büntetést kapott az a 15 éves fiú, aki hamis vádakkal hívott rendőrt online játékostársára. A swattingolás híveit sokkoló hír azonban csak egy szatirikusnak nevezett oldal szellemi terméke volt.

Kamu volt a cápás szelfi is: a Redditen ugyanis kinyomozták, hogy csak Photoshopról van szó.

Milyen az, amikor valaki komolyan vesz egy kitalált cikket? A Literally Unbelievable blog az Onion – azaz az egyik legismertebb amerikai Hírcsárda – cikkeihez írt facebookos kommenteket gyűjti. Az Index egyik emlékezetes cikkét felhasználva készítettem egy magyar szemlét is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!