Az Emergent.info nevű szájt – amelyet Craig Silverman szóbeszédkutató két hónap tesztelés után pénteken indított el – célja, hogy segítse a közösségi oldalakról a mainstream médiába érkező hírek csekkolását. Ahelyett, hogy egyesével kellene átrágni magunkat minden témában született híren, egy helyen és kategorizálva megnézhetjük a forrásokat.

A cikkek osztályozása több fázisban zajlik:

– az első körben a közösségi oldalakon megkeresik a trendi témákat,
– aztán a Google News segítségével összegyűjtik, az egyes sajtótermékek miként jelenítik meg az adott információt (tényként publikálják, kommentár nélkül újraközlik vagy megcáfolják),
– majd rászabadítanak egy algoritmust, amely elemzi és folyamatosan figyelemmel kíséri az egyes hírek változásait,
– az adatbázis hírekre lebontva mutatja, az adott témában kinek vannak a legjobb információi,
– illetve hogy az idő múlásával hogyan változik az információ megosztása, vagyis hogy az adott témában egy adott pillanatban a tényközlő, a megfigyelő vagy a cáfoló hírek voltak-e a népszerűbbek.

Példaként íme a hárommelles sztori terjedése: láthatjuk, hogy még az információ lebuktatása után napokkal is többen osztják meg az esetről tényként beszámoló cikkeket, mint a semlegeseket és a cáfolatokat. Ezt persze e szolgáltatás nélkül is tudtuk, de ilyen szépen vizualizálva még senki nem ábrázolta valós időben a jelenséget:

emergent

(via)

Fotó: sxc.hu / emergent.info

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!