A belgrádi rendőrség pánikkeltés gyanúja miatt szerdán három személy ellen feljelentést tett, miután azt híresztelték, hogy Obrenovacon több száz halálos áldozatot követelt az árvíz. Ezzel egyidőben a szerb kormányfő azt a rémhírt cáfolta, miszerint Lazarevacon halottakat égetnének – írta a Magyar Szó.

Ukrajnában is rengeteg híresztelés jelent meg a héten, íme néhány a Stop Fake válogatásából: kamu képek az égő Donyeckről, szíriai videó újrafelhasználása Ukrajnában, ukrán tábornok térdepel az amerikai ex-nagykövet előtt és kamu bocsánatkérés igaziként való eladása.

ukrajna_langok

A héten a CNN leszedett egy számára kínossá vált kamuhírt saját civil híroldaláról, az iReportról. A több mint 200 ezer ember által látott álhír azzal fenyegetett, hogy 2041-ben kisbolygó csapódik a Földbe, és elpusztítja a civilizációt. Az io9-nek van egy mentett változata a cikkről, az iReporton már csak a cáfolat olvasható.

Újabb támadást intézett Amerika hiszékeny népe ellen a fertőzött spermával megöntözött gyorskaja legendája. Ezúttal állítólag egy 31 éves, michigani nő talált  herpesszel fertőzött spermát mekis szendvicsében. A történet ezúttal sem volt igaz.

A Mashable pontokba szedte, hogyan leplezhetők le a kamu online vásárlói értékelések. Cikkükben idézik ezt a pár évvel ezelőtti kutatást is, amelyben szoftverekkel elemezték a felhasználói kommenteket.

Metroplay címmel osztogattak a héten Budapesten a Metropol ingyenes lapra hasonlító újságokat. A kiadó közleménye szerint lapjuknak “semmi köze az impresszum nélkül megjelentetett kiadványhoz”, és “jogászok segítségével keresik, hogy ki a megrendelője és az elkészítője a Metropol jogait súlyosan sértő, olvasóinkat pedig megtévesztő kiadványnak”. A Cink szerint egy számítógépes játék, a Watch Dogs bevezető kampányáról lehet szó.

Mozdulatművésznek álcázott bábuk miatt morogtak a neten a héten. A fotókkal illusztrált bejegyzés után a Hír24 videót és a Cink pedig helyszíni riportot készített a jelenségről.

Egy hasonmások közreműködésével készült JFK-Monroe kép is bekerült egy sokat osztogatott történelmi fotógyűjtésbe; ennek kapcsán írtam röviden Alison Jackson vitatott művészetéről.

Lukáts Péter photoshopolt időutazós képeiből közölt válogatást a Fortepan blogja. A magát történelmi fotókba beledolgozó Lukáts az oldal szerzőjének elmesélte: “a képek elkészítésében a nehézség az, hogy meg kell fejteni, mi történt az eredeti képpel – expo, hívás, tónusok, zaj, élesség stb – és a kép sérüléseit, zaját és minden tulajdonságát rávezetni az utólag betett részre”.

Én pedig beugrottam egy filmforgatásra James Franco helyére. Na jó, nem, csak ezt a képet látva én is majdnem elhittem – főleg, hogy még a lábát is úgy tartja, ahogy mostanában én a bokaszalag-szakadásom alatt. Susogós mackóalsóm viszont nincs, úgyhogy biztos nem én vagyok a képen. (via VICE)

james_franco_palo_alto

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!