Ha valami egyszerre pörög az Instagramon, a Redditen, a Buzzfeeden és a Tumblren, akkor nyilvánvalóan fontos kulturális jelentőséggel bír“. Vagy csak valakik szórakoznak.

Idehaza is sokfelé beszámoltak arról az új trendről / stranddivatról / Insta-trendről / őrületről, amelynek lényege: legyünk olyan vékonyak és viseljünk olyan szűk bikini alsót, hogy a fürdőruha hidat képezzen csípőcsontok között, betekintést engedve egészen a szeméremdombig.

A hét második felére aztán kiderült: a bikinihíd kifejezés évek óta ismert, de év elejei felfutása nem valós trend, hanem a 4chan közössége által kivitelezett hoax. A kétfázisú átverőkampány során a fórum trolljai megszórták a netet bikinihidas fotókkal, felhívták a trendekre érzékeny oldalak figyelmét a jelenségre, majd egy tiltakozó mozgalmat is elindítottak az egészségtelen divattrend ellen. S bár már az első napokban volt olyan oldal, amely leleplezte az áltrendet, az egyébként nagyon is hihető hülyeség gyorsabban terjedt.

A hoax és a leleplezés kronológiáját megismerhetitek ebből a Buzzfeed cikkből, itt pedig a Washington Post egyik bloggere elmélkedik arról, miért veszélyesek ez effajta játékok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!