Az ESPN 30 for 30 című dokusorozatának szerkesztőinél senki nem ad elő jobban sporttal kapcsolatos történeteket, mítoszokat. A divacos részről korábban itt is írtam, a hétvégén pedig elcsíptem Catching Hell című filmjüket is, ami úgy odaszögezett a tévé elé, hogy még azt is elfelejtettem, hogy addig az Australian Open döntőjét néztem.

A lúzer Cubs legendája

Az epizód két negatív baseball legendát mutat be párhuzamosan. Az egyik egy játékos története, aki sorsdöntő pillanatban hibázik, és bár felelőssége nem tekinthető kizárólagosnak, mégis bűnbaknak kiáltják ki. A másik pedig egy szurkoló hasonló sztorija, aki rosszkor van rossz helyen, és ráadásul még ki is nyújtja a kezét közben. Bár az esetek felfújásának annak idején – mint minden sporttal foglalkozó sajtótermék – az ESPN is részese volt, a csatorna korrekt dokumentumfilmet rakott össze a sztorikból.

A bűnbakká vált szurkoló történetének színhelye Chicago, és mivel nem biztos, hogy a semleges tévénézők tisztában vannak, mit jelent e város baseballcsapatáért szorítani, a szerkesztők pár mondattal megágyaznak a későbbieknek. Megtudjuk, hogy a Cubs 1908-as diadala óta képtelen bajnoki címet szerezni. Volt rá ugyan esélyük többször is, de különös módon mindig elbuktak valahogy. A babonás szurkolótábor szerint a sorozatos balszerencse okozója egy Billy nevű kecske, amit egy 1945-ös döntő meccsről érvényes jegye ellenére kitiltottak a stadionból, és aminek görög gazdája ezért elátkozta a csapatot. Megismerünk egy Cubs-szurkolót is, akinek már az apja és nagyapja is Cubs-fan volt, de egyik generáció se ünnepelhetett soha bajnoki címet.

És amikor majdnem összejön, jön Bartman

Aztán egyszer csak jön a 2003-as év, és a Cubs váratlan menetelésbe kezd: sőt már csak egy lépésre van a bajnoki fináléba jutástól. A csapat a döntő meccsen már 3-0-ra vezet, de a baljós előjelek sokasodnak. A babonások például már attól szívgörcsöt kapnak, hogy az egyik szünetben más szöveggel hangzik el a csapathimnusz. A végzetes fordulat végül nem a pályán történik meg, hanem egy lelátói incidens hozza meg.

The Steve Bartman incident

Chicago fan Steve Bartman interferes with Moises Alou, extending Luis Castillo’s at batCheck out http://m.mlb.com/video for our full archive of videos, and s…

Mint az a fenti videón is látszik, az incidens egy olyan jelenet, ami azért nem egyszer előfordult már a baseball pályákon – itt azonban rendkívüli esemény lesz belőle. Háromnullás Cubs-vezetésnél az ellenfél játékosa nagyot üt a labdába, ami ugyan a lelátó felé tart, mégis úgy tűnik, hogy a chicagói védőjátékos még épp lehalászhatja. Ugrik is érte, ám a labdáért a nézőtérről is közel tucatnyian nyúlnak, és végül valaki elüti a védő elől, meghiúsítva ezzel a támadó kiejtését. Hirtelen az egész közönség megdermed.

A hoppon maradt védő káromkodni kezd, megereszt néhány gyilkos pillantást és szót a szurkolók felé, majd látványos hisztibe fog. A tévéközvetítésben rövidesen milliószor megismétlik a jelenetet, és kiderül: a sok nyúlkáló közül valószínűleg egy szemüveges, zöldgarbós, fülhallgatós és baseballsapkát viselő fiatal férfi üthette el a labdát, amikor megpróbálta megszerezni. Ráadásul a labda végül nem is az övé lesz, hanem egy másik férfi emeli diadalittasan a levegőbe (és értékesíti később több mint százezer dollárért). Mégis a zöldgarbós – Steve Bartman – lesz az első számú bűnbak. Sőt, közellenség.

Szinte azonnal megindul a bűnbakképzés

Bár a stadionban nincs kivetítő, az azon kívül ünneplésre gyülekező rajongók egy mobiltévéből és a rádióból mindenről értesülnek. Hamarosan beszivárog a stadionba is a hír, hogy az első sorban ülő zöldgarbós az, aki keresztbe tett a Cubs-nak. A mérkőzés a megzavarodott hazai csapat számára borzalmasan folytatódik. Sorozatos hibáiknak köszönhetően az addig nullán álló Florida Marlins rövid idő alatt nyolc pontot szerez, és ezzel eldönti a mérkőzést. A Cubs nem jut a döntőbe aznap, jöhet a hetedik meccs, amit másnap a megzavarodott csapat szintén kienged a kezéből.

De vissza a hatodik meccsre. A szemmel láthatóan sokkban lévő zöldgarbóst egyre többen kezdik inzultálni, repülnek felé a söröspoharak, a stadionban zúg az “asshole” kórus. Biztonságiak érkeznek a lelátóra, akiknek sikerül kimenekíteniük a férfit a dühödt szurkolók közül. Valahogy a stadionból is kicsempészik, haza azonban nem merik vinni, a férfi után ugyanis időközben hajtóvadászat indult a városban. A média közben egy pillanatra sem engedi a koncot. Milliószor átrágják a jelenetet, showműsorok viccelődnek az eseten, mémek indulnak a neten. Senkit nem érdekel, hogy mégiscsak a Cubs játékosai voltak azok, akik az esetet követően elszórakoztak egy már megnyert meccset, vagy hogy a sorozatot a hetedik mérkőzésen is helyre lehet hozni. 

Steve Bartman Kennedy meme

Másnapra már nemcsak egy város, hanem egy ország keresi Steve Bartmant. De senki nem találja. Levélben ugyan bocsánatot kér a Cubs szurkolóktól (kiderül, ő maga fanatikus rajongója a csapatnak és nem mellesleg egy ifi baseballgárda edzője), de többé nem jelentkezik. Sőt Bartman a róla szóló film készültének idejéig sem bukkan fel nyilvánosan, hiába kínálnak neki rendszeresen öt- és hatszámjegyű ajánlatokat interjúkért vagy más médiamegjelenésekért.

Senki sem felejt

Egyes városi legendák szerint elhagyta települését, sőt, olyat is hallani, hogy még az országot is. De nem, csak nem kér a nyilvánosságból. Az ESPN újságírója 2005-ben nagy nehezen levadássza a férfit egy garázsban, de kettejük pármondatos beszélgetése a filmben csak néhány képregénykocka által illusztrálva jelenik meg. A Chicago Tribune tavalyi cikkéből kiderül, hogy a levadászás nagyon is szó szerint értendő, amit Bartman akkor igencsak zokon is vett – legalábbis így nyilatkozott erről a lapnak a férfi ügyvédje.

Az ESPN riportjában megszólal egy lelkésznő is, aki híveinek egy misén Bartman történetével illusztrálta a bűnbakképzést. És itt a műsor szerkesztői megint nagyot domborítanak: halljuk a mitikus történetet, és közben látjuk Bartman stadionból való kivezetésének képeit.

A filmet 2011-ben mutatták be, úgyhogy rákerestem, mi történt azóta az ügyben. Bartman az eset tizedik évfordulójáig se jelentkezett, és ennek apropóján többen is nyílt levélben kérték, bocsásson meg Chicagónak. Egy 2013 októberi cikk szerint a most 36 éves férfi állítólag Chicago környékén él, és továbbra is a Cubs szurkolója, de a sajtónak csak meghatalmazott képviselőjén keresztül nyilatkozik.

Steve Bartman széke - Chicago Cubs

A “végzetes” labda sem járt sokkal jobban. Miután elkapója több mint százezer dollárért eladta, ünnepélyesen halálra ítélték és felrobbantották. De még ezután sem ért véget vesszőfutása: tésztaszósz formájában kereskedelmi árucikk lett. Ami pedig a Cubsot illeti: 2003 óta még play-off meccset sem nyertek. Idén januárban bemutatták új kabalafigurájukat (nem minden szurkoló örömére), amitől az átok megszakítását várják.

Update | Az átok végül 2016-ban tört meg: 1908 után újra bajnok lett az örökös lúzernek kikiáltott Chicago Cubs.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!