Idehaza is többen beszámoltak arról, hogy egy Utah állambeli mormon püspök, David Musselman hajléktalannak maszkírozva jelent meg templománál, és megdöbbenésére hívei barátságtalanul elküldték.

A megtörtént eset kapcsán a Snopes most frissítette egy korábbi cikkét: júliusban ugyanis egyszer már körbement egy hasonló történet, akkor azonban nem sikerült megtalálni a sztoriban név szerint említett, “valamelyik nagy egyházban” szolgáló papot. Sőt, a legendavadász oldal szerint nemcsak Jeremiah Steepek nem létezett, hanem a történet illusztrálására használt fotó sem volt hiteles – az ugyanis egy brit hajléktalant ábrázolt.

2013 novemberében azonban a fent említett David Musselman valóra váltotta sokak álmát, és igaziból tesztelte híveit.

Paul Walker halála – avagy amikor egy celeb tényleg meghal

Vasárnap virradóra jelent meg a hír a különböző oldalakon, hogy 40 éves korában autóbalesetben elhunyt a Halálos iramban akciófilm-sorozatból ismert amerikai színész, Paul Walker. Bár a szerencsétlenség hírét hamarosan a színész hivatalos FB-oldalán is megerősítették, és a tragédiáról komoly lapok is beszámoltak, a közösségi oldalakon nap mint nap megjelenő hasonló hamis riasztások miatt voltak, akik átverésre gyanakodtak.

A szokásos receptnek megfelelően többen elkezdték keringetni a MediaMass nevű oldal vonatkozó cikkét, amely arról számol be, hogy a színész él, jól van, a haláláról szóló tudósítások pedig alaptalanok. A MediaMass azonban nem egy komoly hírszájt. A celebhalálhírek egyfajta morbid paródiaoldalaként ugyanazt a hírt jeleníti meg – valóságtartalom nélkül – sokszáz celebről, mindig az adott napra aktualizálva. Az oldal szerkesztői mára már tanultak az őket korábban ért netharagból, ugyanis mostanra a cikket frissítették: már ők sem állítják, hogy Paul Walker élne.

Update | Később egy magyar álhíres oldalon is megjelent egy fiktív cikk arról, hogy Paul Walker él és csak el akart tűnni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!