A márkák hajlamosak olyan csodaszerként tekinteni a vírusvideókra, amiket csak ki kell tenni az internetre, és már dőlnek is a potenciális fogyasztók milliói. Olcsó, könnyű és mindenki szeretni fog minket – gondolják sokan, ám Jonah Berger marketingszakember szerint ez a felfogás hibás. Friss linkedines bejegyzésében négy dologra hívja fel a vírusvideókban hívő marketingesek figyelmét:

Ne csak online és közösségi oldalakban gondolkodjanak, a szóbeszédeknek ugyanis csupán 7 százaléka zajlik e fórumokon. El kell érni azt, hogy termékünkről és ötleteinkről az emberek a való életben is beszéljenek.

10 millió megtekintés sem ér semmit, ha a videó nézőiből nem csinál márkaszószólót, és a cég értékesítése nem növekszik. A megtekintés számai helyett érdemes az üzlet szempontjából hasznosabb mérőeszközöket keresni.

Például nézzük meg a megtekintések és a megosztások arányát. A megtekintés azért sem jó mérőeszköz, mert egyrészt akár hirdetéssel is felturbózható, másrészt semmi nem garantálja, hogy aki egyszer kattintott a videónkra, meg is nézte (további cselekedetekről nem is beszélve).

Fontos, hogy a viralitás segítse a vállalat értékesítéseit. Negatív példaként Berger az Evian 2009-es vírusvideóját hozza: a felvételt 72 milliónyian látták, ennek ellenére értékesítésük az adott időszakban csökkent. Az emberek imádták a klipet, nagyon sokan meg is osztották, de a videót végül nem kapcsolták a márkához, így az értékesítés szempontjából hatástalan maradt. (Berger szerint a vicces felvétel ugyanúgy kapcsolódhatott volna más területen tevékenykedő márkákhoz, például görkorcsolya-, pelenka- vagy fényvédőkrémgyártókhoz.)

Evian on Your Body – (Baby Commercial)

Evian on Your Body – (Baby Commercial)http://www.funkystudios.com

Bergertől függetlenül hasonló malőrről számolt be a minap a Mashable is, amely a Kmart üzletlánc számokban sikeres idei vírusvideóinak hatástalansága apropóján elmélkedett a kérdésről. Volt olyan megkérdezett szakértő, aki szerint a vírusvideók nemhogy nem segítették a céget, hanem egyenesen károsan hatottak rá azáltal, hogy hiú ábrándokat keltettek a videó után üzleteiket felkereső vásárlókban.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!