A világ történései ma már nagyrészt ingyen és villámgyorsan juthatnak el bárkihez. Az egyetlen gond velük: a rengeteg infóból ki kell bányászni az értékes és valódi tartalmat. Az újságírók feladata ebben a helyzetben a filterezés, azaz a káros és valótlan információk visszaszorítása lenne.

Előadásában a Storyful.com szerkesztője bemutat néhány szemléletes példát arra, kollégái hogyan, milyen eszközökkel tudtak verifikálni számukra értékes információkat, legyen szó egy floridai villámcsapás felvételéről vagy a szíriai háborús bűnök dokumentálásáról.

Nolan szerint a neten elérhető egyre több információ értelmezését és verifikálását egyre több ingyenes alkalmazás segíti, DE nyomozásunk során érdemes arra is figyelni, hogy az igazság sosem fekete vagy fehér. Az igazság függ az érzelmektől, képlékeny és emberi, ezért az igazságkeresésből nem lehet kihagyni az embert.

(A magyar felirathoz elindítás után kattints a Feliratok gombra!)

How to separate fact and fiction online | Markham Nolan

By the end of this talk, there will be 864 more hours of video on YouTube and 2.5 million more photos on Facebook and Instagram. So how do we sort through th…

Fotó: Instagram

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!