Ami a csíííz (angolul cheese) eredetét illeti, a blog szerzője a mosolyra fakasztó szó legkorábbi említését egy 1943-as The Big Spring Herald cikkben találta meg. Ebben Joseph E. Davies amerikai diplomata tutibiztos módszerét ajánlják fényképezkedés esetére, aki trükkjét egy nagy politikustól tanulta. A szóban forgó politikus nevét Davies ugyan nem árulta el, de a Today I Found Out szerzője szerint minden bizonnyal Franklin D. Roosevelt lehetett. Ez természetesen nem jelenti, hogy az Egyesült Államok 32. elnöke találta volna ki a műmosolyra fakasztó szócskát, csupán annyit, hogy a legrégebbről megtalált írásos említés áttételesen hozzá vezet (a fotón balra FDR, jobbra pedig tanítványa, JED egy sikeres próbálkozása látható).

csiiiz

A mosoly egyébként nem volt mindig kötelező kelléke a fotóknak, az 1900-as éveket megelőzően inkább csak gyermekek, parasztok és részegek arcán lehetett vidámságot látni. Ennek okai a blog szerint az alábbiak lehettek:

– az etikett és szépségideál is különbözött a 19. században (a nyílt mosolygás helyett a visszafogott, érzelemmentes viselkedést kívánták meg),
– a technológiai feltételek sem voltak adottak egy mosoly elkapásához (a hosszú expozíciós idővel dolgozó gépek korában a fényképezőgép elé állóknak nehéz lett volna bármilyen érzelmet kimutató arckifejezést tartósan fenntartani),
– a korban, amikor a fogászati kezelés nagyobbrészt a problémás fogak kihúzását jelentette, az emberek hézagos mosolya se nagyon tette lehetővé az ilyen pózolásokat,
– a technológia a kezdetekben olyan drága volt, hogy az emberek csupán különleges alkalmakkor engedhették meg maguknak a fényképeket, és ilyenkor inkább az akkori etikettnek megfelelő, komoly képet akartak magukról, nem olyat, amin mintha részegek lennének.

A blog szerzője szerint a fényképarcot a Kodak olcsó és egyszerűen kezelhető fényképezőgépe változtatta meg azáltal, hogy a technológiát széles tömegekhez is eljuttatta.

A professzionális körülmények között, műtermekben felvett fényképeket lassan felváltották a mindennapi eseményekről készült felvételek, és ezeken a fotókon már egyre több mosolyt láthattunk.

Időközben beindult a filmgyártás is, és a nagy mozisztárok mosolygó arcát látva a mosoly egyre inkább elfogadottá, sőt kívánatossá vált.

A Wikipédián egyébként összegyűjtötték, mely nemzet milyen szavakat használ(t) a mosoly előcsalásához, többek között a nálunk is ismert, szintén idejétmúlt “Itt repül a kis madár” is szerepel a listán.

Érdekességképpen előkerestem nektek a fortepan.hu adatbázisából korai fogas mosolyt, az 1900-as évek elejéről:

csíz mosoly

Itt viszont inkább csak a bajuszok mosolyogtak:

bajusz

The Phrase Finder: Say cheese
Why Do We Say “Cheese” When Having Our Photo Taken?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!