Mivel az idézett körlevél hosszú, és tisztában vagyok bizonyos olvasási szokásokkal, inkább a bejegyzés végén idézem a receptgyűjteményt, amelynek eredetijét a Weekly World News nevű bulvárlap közölte.

Ha még emlékeztek, ez az az újság, ahol minden megjelenhet. Többek között innen indult útjára a százéves terhes anya sztorija, a sakkozás közben felrobbant agy legendája, továbbá e lap zárja be évente legalább egyszer a Facebookot és járult hozzá a “tudósok lefúrnak a pokolba“-sztori népszerűségéhez is.

Ezért aztán a Snopes nem is tanácsolja, hogy a cikket túl komolyan vegyük. Még akkor se, ha a népi gyógyítás előszeretettel használta – együtt és külön-külön is – mindkét alapanyagot évszázadokon át. A feltételezett hatásokat a modern tudomány megpróbálta igazolni: egy részüket sikerült, más részük megalapozatlannak bizonyult.

Mi újság a fahéjjal?

Ami a fahéjat illeti, a Snopes által idézett Encyclopedia of Healing Foods szerint a fűszer keringés- és emésztésserkentő, szélhajtó, görcsoldó, izzasztó, vizelethajtó és antibiotikus hatású, emellett jó fekélyre és simaizom fájdalmakra is.

2008-ban a Reuters arról adott hírt, hogy a Georgiai Egyetem kutatói megállapították, hogy laboratóriumi körülmények között különböző gyógynövények és fűszerek – például a fahéj is – akadályozzák azt az érkárosító folyamatot, amelyet a magas vércukorszint okoz. Vizsgálták a fahéj szerepét többek között a koleszterin, vércukor és vérnyomás szabályozásában is. 

A mérték persze itt is fontos, hívta fel a fahéjfogyasztók figyelmét a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) 2007-ben, hiszen a fahéj kumarin nevű aromaanyaga nagy dózisban májkárosodást okozhat.

És a mézzel?

Ami a mézet illeti: az Encyclopedia of Healing Foods szerint a gyógyító hatás nagyban függ a méz előállításának módjától, a feldolgozás során ugyanis több jótékony hatású összetevő is eltűnhet. Mindezek mellett a különböző mézfajtáknak valóban léteznek pozitív hatásai, persze a megfelelő mérték és tájékozódás sosem árt.

Mézfogyasztási ismeretei fejlesztésére valószínűleg senki sem fog rangos egészségügyi folyóiratokra előfizetni, de talán mégsem a kőbulvár Weekly egy 1995-ös cikkének ismeretlen eredetű, közösségi oldalakon terjesztett fordítása az igazi. Középútnak jó lehet például az Országos Magyar Méhészeti Egyesület mézes oldala, ők azért valószínűleg nem a Weekly szuperreceptjeiből dolgoznak.

És akkor az ígért szöveg:

Méz és fahéj gyógyító hatásai

Méz és fahéj

A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz…

SZÍVBETEGSÉG
************
A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen
fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában
ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak.
A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

ARTRITISZ
*************
Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két
kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen
fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása
után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül
közlekedtek.

HóLYAGFERTŐZÉS
**************
Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

FOGFÁJÁS
***********
Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

KOLESZTERINSZINT
***************
Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.

MEGFÁZÁS
*********
Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

GYOMORPANASZOK
***************
A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

AZ IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE
************************
A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

NEHÉZ GYOMOR
************
Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

NÁTHA
*****
Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

PATTANÁS
********
Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

BŐRFERTŐZÉS
***********
A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.

FOGYÁS
*******
Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

KRÓNIKUS FÁRADTSÁG
*****************
A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

Javaslat: forró vizet ne használj, mert benne kicsapódik a méz, hasonlatosan a tej felforrásához.
Elegendő a kb. 40 oC.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!