A Facebookon terjedő felhívás így néz ki:

Élő kulcstartó kisállatok!

Kínában újabb őrület van kibontakozóban: az élő szerencse-kulcstartó. Ennek lényege, hogy a pórul járt kisállatokat (vagy 1 brazil teknőst, vagy két királyhalat) műanyag tasakokba csomagolják egy speciális folyadékkal együtt, amely a gyártó szerint tápanyagokat tartalmaz, így azok akár hónapokig is elélhetnek. Sajnos az oxigén hamarabb elfogy, hiába használnak oxigén dús vizet.

A Global Times nevű pekingi online hírportál szerint az üzlet virágzik, az egyik metró állomás mellett értékesítő árustól 5 perc alatt 1 halas és 9 teknősös kulcstartót vásároltak. Egy videó arról, ahogy árulják a portékát: http://youtu.be/yTcGYpCtfDw

A tevékenység sajnos teljesen legális, Kínában ugyanis csak vadállatokra vonatkozik a törvény, ezek viszont nem tartoznak bele ebbe a körbe, így a civil szervezetek tiltakozása ellenére a hatóságok sem tudnak fellépni ez ellen. Aki mégis tiltakozni szeretne, az itt megteheti: http://www.change.org/petitions/stop-living-creatures-being-sold-as-keyrings.

Kérlek benneteket, hogy osszátok meg ezt a felhívást, túl jól körüljártam ezt a témát ahhoz, hogy biztosra vegyem, nem hoax-ról van szó! De ha még mindig kételkednél, íme a forrás: http://beijing.globaltimes.cn/society/2011-04/634155.html

Valósak a kulcstartók

A legendás bonsai macskás átverésre emlékeztető levéllel a közelmúltban a Hoax-Slayer és a Snopes is foglalkozott, és a tartalmát mindkét forrás igaznak nyilvánította. Az idézett mítoszirtó oldalak nagyjából ugyanazon sajtóorgánumok cikkeit hozták bizonyítékként, a “leghitelesebb” forrásként a Sun egy 2008-as írása szerepel.

Idéztek egy KTAR.com cikket is, melyben a PETA egy állítólagos képviselője, Lyndsey Wright is megszólalt, rámutatva: kizárt dolog, hogy az állatok ilyen körülmények között pár óránál vagy napnál tovább életben maradjanak.

Mivel a legendavadász oldalak által idézett források nem győztek meg 100 százalékban, és Lyndsey Wright nevére sem kaptam találatot a PETA oldalán, tovább kutakodtam kicsit.

Egy blogbejegyzés további képeket és videót közölt a témában, és a YouTube is tele van kulcstartóba csomagolt teknősök, halak és szalamandrák felvételeivel. De végül csak a CNN egy 2011-es cikke után adtam meg magam. Ők ritkán tévednek, és ha igen, az egy év alatt kiderül, és hibájukat nem szégyellik javítani.

A fent idézett cikkek szerint tehát nem átverésről van szó. Sőt, olyan blogbejegyzéssel is találkoztam, mely szerint a jelenség még csak nem is elszigetelt: az élőállatos kulcstartó slágertermék Kína-szerte.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!