A jelenséget állítólag “éjjel és nappal” is, a “világ szinte minden pontján” észlelték. Volt, aki mindjárt a közelgő világvége jeleként értékelte a hangokat, mások ufómegszállásra gyanakodnak.

Ahogyan arra a Discovery cikke rámutat, a világszerte hallott és esetenként rögzített hangok forrása változó – Malajziában például egy gyár okozta a különös hangokat, Kanadában pedig még egymásra mutogatnak az illetékesek. Egy zajt ugyanis nem olyan egyszerű beazonosítani, mint gondolnánk; ismertek olyan esetek, amikor a tudósoknak hosszú idő után sem sikerült a hangok forrására bukkanni.

Ez utóbbi sem jelenti azonban azt, hogy ideje készülnünk az Apokalipszisre vagy az idegenek inváziójára. Világszerte különös zajokra felfigyelni nem nagy dolog. Ha jobban odafigyel az ember, bárhol felfedezhet korábban nem észlelt zörejeket. Hangja van például egy UPC-dekódernek, a házban megeresztett csapoknak és elindított mosógépeknek, egy utcai trafónak, a város felett elhúzó repülőknek, sőt, egyszer még egy Justice-koncerten is voltam, és el tudom képzelni, mit hallott ebből Óbuda és Káposztás népe.

S ugyan negyven-ötven furcsa jelenség sem lenne sok világviszonylatban, az internet segítségével az észlelések hamar összekötődnek, és a konspiráció beindul. Amint erről az első híradás megjelenik a mainstream médiában, és az emberek rejtélyt szimatolnak, a sajtótermékek még jobban rányomulnak a témára, és megjelennek azok is, akik rájátszanak egy éppen aktuális hájpra. Csak egy példa: ma már negyedóra alatt bárki készíthet olyan felvételt, amivel százezreket megviccelhet, lásd és halld:

Strange Sounds In Edmonton Alberta, Jan 14th 2012

Strange Sounds in Edmonton Alberta Jan 14th 2012

Az öngerjesztő folyamat csak akkor ér véget, ha az emberek ráunnak a témára, és ezt követően a média is ejti. Szerintem ebben még van pár hét, főleg egy ilyen baljós évben, mint az idei.

Update | Utólag kiderült, hogy még annál is több volt benne. 2015-ben – bár újabb világhíres világvégeveszély ebben az évben nem fenyegette az emberiséget – újra megjelentek a világvége harsonákat megörökítő videók. Természetesen a média is vette a lapot: a TV2 reggeli műsorában például hét percet szánt a jelenségnek, egy ufókutató és egy tudományos rovatot vezető újságíró meghívásával próbálva megoldást találni rá.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!