Az emlékezés apropóján felmelegített hír azonban gyorsan végigfutott a Facebookon és a Twitteren, és mára a Népszabadság nyomtatott változatáig is eljutott.

Forrásként az MTI szerepel, de a hírügynökség archívumában nem találni ilyen hírt (bár a twitteren olyan verzió is elterjedt, hogy “negyed ötkor” lehozták).

Dargay halálhíre az MTI-ben csupán október 20-ai NAPTÁR gyűjtésükben jelenik meg:

“OKTÓBER 20-ÁN HALT MEG:

2009. DARGAY ATTILA Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi és a Lúdas Matyi alkotója”

Update. Tegyük hozzá, hogy Varsányi Gyula 2009-ben már méltó módon megemlékezett Dargayról a Népszabadságban: “Arról, hogy óriási humora volt, a Pannónia Filmstúdióban legendák keringtek. Pontosan olyan volt ő maga is, mint “gyermekei”, például Vuk, a rókakölyök vagy Gusztáv, akiről sorozatot szintén nagyágyúkkal, Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel együtt készített: szeretnivaló, esendő, túlélő. A többi között túlélte, hogy a negyvenes évek végén “osztályidegenként” kirúgták a Képzőművészeti Főiskoláról. “Bosszúból” – ó, istenem, ő és a bosszú! – az egyik legnépszerűbb rajzoló és rendező lett Magyarországon.”

Update 2.: Tóth Levente, a Népszabadság megbízott főszerkesztője szerint a félreértés úgy esett meg, hogy az emlékezés apropóján a közösségi oldalakon linkelgetni kezdték a Nol.hu kétéves nekrológját. A nyomtatott lap szerkesztője este kilenc körül észrevette, hogy sokan olvassák a cikket, ezért  átemelte a másnap megjelenő lapszámba – nyilatkozta a comment:com-nak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!