Mint ismeretes, a 2009-ben az év angol szavai közé beválasztott birther azokat az összeesküvéselmélet-hívőket tömöríti, akik szerint Barack Obama anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem az Egyesült Államok területén született, így elnök sem lehetne.

Az idei jövevény a proofer

Ahogy arra a Wired magazin augusztusi száma rámutat: az idei jövevényt – a proofert – az Oszama bin Laden elleni büntetőakció szülte. Ők azok, akik nem hisznek bin Laden halálában, és kézzelfoghatóbb bizonyítékokat szeretnének a terrorvezér likvidálásáról.

  • Zavarják őket bin Laden temetésének körülményei (hogy a terrorvezért ismeretlen helyen hullámsírba temették). Valamint az, hogy nem hozták nyilvánosságra a holttestéről készült fényképeket, továbbá a kiiktató akció hivatalos leiratának különböző verziói.
  • Nem zavarja őket viszont az a tény, hogy május 6-án az al-Kaida is megerősítette vezérének halálhírét, miként az sem, hogy a DNS-tesztek és a holttesten végzett vizsgálatok alapján is bebizonyosodott, hogy bin Ladent ölték meg. A terrorvezér megölése után készített fényképeket a washingtoni kongresszus néhány tagja is megtekinthette, bár ezek az összeesküvésekben hívők számára minden bizonnyal nem sokat nyomnak a latban – hiszen elméletük szerint mindez csupán a “színjáték része”.

Minden hozzávaló megvolt…

Az első összeesküvés-elméletek megszületéséhez nem kellett sok idő, mindössze 48 óra. Ahogy az az MTI akkori tudósításából kiderül: nagyon hamar felmerült a kérdés, hogy tényleg végeztek-e bin Ladennel.

Ráadásul – a hírügynökség által idézett amerikai történészprofesszor, Robert Alan Goldberg szerint – a szeptember 11-ei merényletekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek hívei számára bin Laden mindig is csak egy darabka volt a CIA kirakójában. “Az fogják mondani, hogy az Egyesült Államok végig tudta, hol rejtőzködött, és úgy döntött, hogy most szabadul meg tőle” – jósolta meg a jövőt Goldberg.

Az iráni Mehr hírügynökség vízióinak középpontjában egy “ultratitkos egyezmény” áll, amely szerint az amerikaiak meggyőzték a terroristavezért, hogy valós halál helyett fogadja el inkább “médiabeli halálát”. Még Václav Klaus cseh államfő tanácsadója, Petr Hajek is a “média meséjéről” beszélt bin Laden kapcsán. “Úgy halt meg, ahogy született, furcsa, csaknem misztikus körülmények között. Higgye el az, aki akarja!” – mondta Hajek.

“Minden hozzávaló megvan a gyanú terjedéséhez” – összegzett Bruno Fay a Le Nouvel Observateur hetilap internetes oldalán. “Holnap akár fel is lebbenthetik a fátylat a kivégzés pontos körülményeiről, a baj már megtörtént, és az összeesküvéselmélet-gyártók mindig arra kíváncsiak, hogy miért tartottak vissza bizonyos információkat” – fűzte hozzá.

A fotók közreadásával kapcsolatban egyébként még az amerikai vezetés véleménye is megoszlott. Míg Leon Panetta, a CIA igazgatója a publikálás mellett érvelt, addig Robert Gates védelmi és Hillary Clinton külügyminiszter elutasította. Barack Obama végül úgy határozott, nem engedi nyilvánosságra hozni a fényképeket, mivel ez csak fokozná az Amerika-ellenes indulatokat.

Fotó: History in HD / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!