2018-ban kiadott önéletrajzi könyvében Michelle Obama mások mellett az elnöki családot ért fake news támadásokról is beszámolt – az egykori first lady ezzel kapcsolatos emlékeit ebben a cikkben gyűjtöttem össze. Két évvel később aztán Barack Obama is megírta az elnöki éveit bemutató memoárját, és ebből sem maradtak ki a születési helyével kapcsolatos összeesküvés-elméletek.

Az azóta többszörösen is megcáfolt teória szerint Barack Obama anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem is az Egyesült Államokban született, így az ország törvényei szerint elnök sem lehetett volna. Az évek során mutálódott elmélet egy vadabb verziójában a kenyai születésű, titokban muzulmán szocialista Obamát a gyerekkorától kezdve tudatosan készítették fel arra, hogy hamis papírokkal letelepedve beszivárogjon az amerikai törvényhozásba.

Donald Trump és a birtherek

Obama visszaemlékezése szerint a pletyka már az illinois-i szenátorválasztáson felröppent, később, a 2008-as elnöki előválasztási kampány során pedig rivális párttársa, Hillary Clinton támogatói is terjesztették. Igazán népszerűvé azonban azután vált, hogy az akkor még valóságshowjáról és ingatlanbizniszéről ismert Donald Trump 2011-ben ráugrott a témára.

“A Konzervatív Politikai Akció Konferencián mondott beszédében Donald Trump utalt rá, hogy esetleg indul az elnökválasztáson, és megjegyezte: ‘A jelenlegi elnökünk a semmiből került elő… Akikkel állítólag egy iskolába járt, sosem látták. Döbbenetes.’ Eleinte ügyet sem vetettem rá. Életrajzomat kimerítően dokumentálták. A születési anyakönyvi kivonatomat Hawaiin állították ki, és 2008-ban fel is tettük a honlapomra, amikor a származásom körüli pletykák először szárnyra kaptak. A nagyszüleim eltették a Honolulu Advertiser 1961. augusztus 13-i számából kivágott rövid hírt, amely a születésemről számol be” – írja a volt elnök.

Obamát bevallása szerint váratlanul érte, hogy a sajtó komolyan vette Trump konteóját, elmosva a tájékoztatás és a szórakoztatás közötti határvonalat.

“A nézettségért folyó versengésben a különböző sajtóorgánumok rögvest ráharaptak minden ezzel kapcsolatos hírre, azok valóságalapjának bárminemű ellenőrzése nélkül. Természetesen a Fox News járt az élen, amely bevételeinek és befolyásának növelése érdekében előszeretettel táplálta a faji előítéletek és félelmek tüzét. Trump most ugyanebből próbált tőkét kovácsolni. Estéről estére szerepeltették legnépszerűbb műsoraikban. Az O’Reilly Factorban például ezt mondta: ‘Ahhoz, hogy valaki az Egyesült Államok elnöke lehessen, ebben az országban kell születnie, ami a jelenlegi államfő esetében kétséges… nincs születési bizonyítványa.’ A Fox & Friends című reggeli műsorban utalt rá, hogy a születésemet bejelentő újságcikk hamisítvány lehet. A Fox annyiszor szerepeltette, hogy kötelességének érezte valami újdonsággal előrukkolni, ezért felvetette, hogy a harvardi felvételem körül is bűzlik valami, mivel középiskolában igen gyenge osztályzatokat kaptam.”

Nem csak a Fox foglalkozott Obama születési anyakönyvével

Trump megjelent az elméletével az ABC, az NBC és a CNN műsoraiban is, nemritkán saját maga korábbi állításainak is ellentmondó, újabb és újabb részleteket hangoztatva.

“A Fox köreit kivéve nem állíthatom, hogy bármelyik komoly újságíró nyilvánosan és egyértelműen hitelt adott volna ezeknek a bizarr kijelentéseknek. Udvariasan kifejezték kételyeiket, rákérdezve például, hogy Trump szerint George Bush és Bill Clinton születési anyakönyvi kivonatát vajon miért nem kérte soha senki. (Általában olyasmit válaszolt, hogy ‘Nos, esetükben egyértelmű, hogy ebben az országban születtek.’) De egyszer sem mondták ki kerek perec, hogy Trump hazudik, és hogy az összeesküvés-elmélet, amelyet terjeszt, rasszista. Alig vagy semennyire sem juttatták kifejezésre, hogy nagyon elrugaszkodott a valóságtól – mint az emberrabló űrlényekkel kapcsolatos teóriák vagy a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című, zsidó világuralmi törekvésekről hadováló antiszemita pamflet” – írja ezzel kapcsolatban Obama.

Donald Trump’s Birther Claims Through The Years | NBC News

It took Donald Trump five years to admit that Barack Obama was born in the U.S.. Here’s a look back at his “birther” statements.” Subscribe to NBC News: http…

Válogatás Donald Trump kapcsolódó nyilatkozataiból

“Gyógyír a faji előítéletek keltette szorongásra”

A Fehér Ház először nem akart hivatalos cáfolatot kiadni az ügyben, mert – Obama szerint – nem akarták még ezzel is növelni a Trump körüli felhajtást. Ennek ellenére – vagy épp ezért – a híresztelés gőzerővel terjedt: egyes felmérések szerint akkoriban a republikánusok mintegy 40 százaléka gondolta úgy, hogy Obama nem az Egyesült Államokban született.

Az elmélet Obama meglátása szerint “az Egyesült Államok több millió polgárának ajánlott gyógyírt faji előítéletek keltette szorongására, akiket rémülettel töltött el, hogy a Fehér Házban egy fekete ül”.

A konteót gőzerővel terjesztő Trumpot pedig szerinte nem érdekelték sem a tények, sem állításai következményei – “csak az volt fontos neki, hogy elérje a célját, és úgy vélte, az elfogadható politikai diskurzust meghatározó alapelvek már rég idejétmúlttá váltak”.

Sajtótájékoztató és nyilvános megszégyenítés

Mivel Donald Trump hetekkel később sem akarta elengedni a témát, és az összeesküvés-elmélet egyre csak terjedt, Obama végül úgy döntött, mégiscsak nyilatkozik a témával kapcsolatban. Az eseményen – amelyre 2011. április 27-én került sor – az amerikai elnök megfricskázta az ügyet folyamatosan napirenden tartó sajtót is.

“… elmondtam, hogy az Egyesült Államoknak hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie, és komoly döntéseket kell meghoznia, és ezzel kapcsolatban helyénvalóak a komoly, esetenként heves viták, mert így működik a demokrácia – és én hiszek benne, hogy közösen képesek vagyunk egy jobb jövőt építeni. De úgy nem tudjuk ezt megtenni, ha lényegtelen dolgokkal foglalkozunk – jelentettem ki. Nem tudjuk úgy megtenni, ha mocskolódásra pazaroljuk az időnket. Nem tudjuk megtenni, ha mindenfélét kitalálunk, és nem tekintjük tényeknek a tényeket. Nem fogjuk megoldani a problémáinkat, ha cirkuszi mutatványokra és porondmesterekre figyelünk a lényeg helyett.”

Nem sokkal később Obama a Fehér Házi Tudósítók Vacsoráján is visszatért a kérdésre, nyilvánosan is megszégyenítve a konteó fő témafelelősét. Az esten tartott beszéde körülbelül felénél rövid hatásszünetet tartott, és Trump felé fordult.

CNN: President Obama zings Donald Trump, birthers at White House Correspondents’ Dinner

President Obama jokes during his speech at the annual White House Correspondents’ Dinner.

Barack Obama az újságíróbálon

“Tudom, hogy nem minden számítása jött be mostanság, de senki sem örül Donaldnál jobban annak, hogy pontot tettünk a születésem körüli vita végére. Most végre az igazán fontos ügyekkel foglalkozhat. Meghamisították-e a holdra szállást? Mi történt valójában Roswellben? Hova tűnt Biggie és Tupac?”

Külön műsorszám

Obama visszaemlékezése szerint a beszédét nem túl őszinte mosollyal hallgató Trump már 2011-ben egy külön műsorszám volt, ami az Egyesült Államokban egyfajta hatalmat jelentett.

“Olyan árut dobott piacra, amely bármennyire értéktelen is, mégis napról napra nőtt a kereslet iránta. Ugyanazok a riporterek, akik most nevetnek rajta, később majd megszólaltatják a műsoraikban. A kiadók versengeni fognak, hogy kinek az asztalához üljön. Ahelyett, hogy légből kapott összeesküvés-elméletei miatt száműzték volna a médiából, csak még nagyobb figyelemmel vették körül” – írta memoárjában.

Fotó: History in HD / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!