“Évtizedekkel ezelőtt, valamikor a hatvanas években volt egy lottósorsolás. A számhúzó – állítólag egy bányász – odalépett az urnához, kiemelt egy számot, és bemondta: „Hatos!” Majd amikor rádöbbent, hogy a golyót fordítva tartja, korrigált: „…f#*t, kilences!”. … A történet azóta városi legendává vált, az eredeti felvételt azonban senkinek nem sikerült előkerítenie. Az eset szájról-szájra terjed azóta is, és számtalan variációban bukkant már fel” – olvasható a kampányra létrehozott Facebook-oldalon.

Az idő minden bakit megszépít, gondolhatják a Szerencsejáték Zrt.-nél, és pályázatot hirdettek az eredeti rádió- vagy tévéfelvétel előkerítésére vagy rekonstruálására. Aki az eredetit prezentálja, egy iPodot nyerhet, aki viszont leforgatja a saját videóját, az egy iPadet (vagyis az alternatív történelemgyártás kifizetődőbb).

Egy kis segítség a nyomozáshoz: az Urbanlegends.hu korábbi anyaga a sorsolásról.

Update: A facebookos kampány egyik videójában Bay Éva úgy emlékezik, hogy a kilencvenes évek derekán, Komlón történt az ominózus hatoslottó sorsolás. A húzó egy “kitüntetett nyugdíjas bányász bácsi” volt, az eseményt pedig a Petőfi Rádió közvetítette. Az eset szerinte fordulópont volt a húzások közvetítésében – innentől állítólag a műsorvezető mondta be a számot. Bay Éva adott egy nyomot is: egy Kovács Péter nevű hangmérnököt, aki hallott az esetről, és annak másnapján viccelődött is ezen Bay Éva jelenlétében. A műsorvezetőnő a Szerencsejáték Zrt. híradójában újra elmesélte a sztorit.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!