Legenda fortepan.hu

2010. május 10. hétfő | Szerző: marinov

133

Legendás lottósorsolás: Hatos… faszt, kilences!

Hatos … faszt, kilences! – mondta állítólag a legendás lottóhúzó, amikor észrevette, hogy fordítva tartja a golyót. A sztorinak régóta keresem a nyomát, most összeírtam, mennyit sikerült megfogni belőle.


A fórumbejegyzések szerint a különleges eseményt

– emberek tucatjai látták a saját szemükkel,
– emberek tucatjai állították, hogy apjuk/anyjuk/nagyanyjuk látta a saját szemével,
– még “egy szilveszteri bakiparádéban is benne volt, igaz ott már kisípolva”,
– “komoly egyetemi tanárok is állítják” (akiknek azért illik hinni),
– sőt még “valami videómegosztós oldalra” is felkerült.

Az időpont változó:

– az egyik verzió szerint valamikor “az átkos 40 vége felé” történt,
– egy másik szerint már a rendszerváltást követően, “93 magasságában.”

A helyszín vagy

– egy tévéstúdió,
– vagy egy rádió stúdiója,
– vagy egy bányászvidéken volt helyszíni sorsolás (Miskolc, Ózd).

A húzó személyét illetően a legnagyobb a szórás, a teljesség igénye nélkül tucatnyi verzió:

– párttitkár,
– a hónap munkása,
– bányász,
– szabolcsi származású férfi,
– ózdi vasöntödei munkás, Józsi bácsi,
– Kovács József vájár,
– mecseki uránbányász,
– bajszos csávó,
– dunaújvárosi öntőmunkás,
– pécsi bányász,
– paraszt bácsi,
– farkaslyuki bányász.

A legendás sorsolásnak azonban sehol semmi nyoma. Valamikor 2005-ben váltottam pár levelet egy olvasóval, aki azt állította, egy ismerősének megvan az eset videón, “mert az Apja sokáig videómániás volt, minden sportesemény stb gyűjtött. A baj csak az hogy kb 1500 kazetta porosodik a lomosban, és nincsennek kategorizálva :(((( De azért ráállítottam az ügyre.” Na, ezt azóta várom.

Az évek során jó néhány kört futottam a témában, archívumokban, adatbázisokban, az interneten, de sehol nem találtam fogást. Az egyik legkülönlegesebb magyarázatkísérlet szerint az eset nem történt meg, az csupán a Gálvölgyi Show egy gegje volt.

A minap egy más ügy apropóján – a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatóján, Lugosi Viktórián keresztül – sikerült megszólaltatni Kiss Jánost, a cég ” Nagy Öregjét”, aki mindent tud a lottóról, és “mint a klasszikus kabaréban, ismeri az embert, aki ismeri az embert”. Kiss felhívta a lottótörténet élő atyját, egy idős urat, aki szintén ismerte a történetet, és a következőt mondta:

“Akit csak tudtam a régiek közül, megkérdeztem a „lófasz 6-os” tárgyában. Senki sem merte állítani, hogy valóban megtörtént. Hallani többen hallották a sztorit. Úgy gondolom, érdekességként, legendaként kezelhetjük, ami akár meg is történhetett volna. (Én egyébként ezt a történetet 99-es 66-os változatban ismertem.)”

A netes kommentek között talált számvariációk legabszurdabbja egyébként a 96-69-es változat volt, egészen addig, amíg egy hozzászóló rá nem mutatott, hogy a 69-es golyó megfordítva is 69-et mutat.

Update | Közben egy olvasónak köszönhetően befutott egy újabb – fentiekkel ellentétes – vélemény; Bay Éva televíziós bemondó, műsorvezető így emlékezik a történetre:

“Egy vidéki helyszínen egy édes öreg bácsika húzta a nyerőszámokat, és kihúzott egy golyót, kinyitotta, ránézett, azt mondja, ez a hatos… nem, lófaszt, ez a kilences. Na most… egyszerűen elájultunk. Hát, nem lehetett ezt meg nem történtté tenni. Viszont, azóta, nem a számhúzó húzza ki és nem ő mondja meg, milyen számot húzott.”

Update 2. | A Szerencsejáték Zrt. 2011-ben HAT F@#*T KILENC! címmel facebookos kampányt indított az eset felderítésére. E nyomozás egy videójában Bay Éva úgy emlékezik, hogy a kilencvenes évek derekán, Komlón történt az ominózus hatoslottó sorsolás. A húzó egy “kitüntetett nyugdíjas bányász bácsi” volt, az eseményt pedig a Petőfi Rádió közvetítette. Az eset szerinte fordulópont volt a húzások közvetítésében – innentől állítólag a műsorvezető mondta be a számot. Bay Éva adott egy nyomot is: egy Kovács Péter nevű hangmérnököt, aki hallott az esetről, és annak másnapján viccelődött is ezen Bay Éva jelenlétében. A műsorvezetőnő a Szerencsejáték Zrt. híradójában újra elmesélte a sztorit, én pedig itt fejtettem ki a véleményem.

Update 3. | A Szerencsejáték Zrt. megbízásából az ügy után “nyomozó” Detektív János ezt írta 2011. szeptember 6-án, a kampány végén: “karrierem legnagyobb csalódásaként éltem meg a tényt, hogy nem tudtam felgöngyölíteni a lottósorsolások egyik – ha nem a legnagyobb legendáját. Ami tényként kiderült, hogy van, akinek a tudatába már beleégett a történet, mégpedig a következőképpen: Komlón, a 90-es évek közepén, egy kitüntetett bányász, hatos lottó sorsoláson ejtette el a legendás mondatot”. A győztes ál-videó pedig ez lett.

Ez hát a helyzet, a szilárd – kézzel fogható, szemmel nézhető – bizonyítékok érkezéséig íme egy másik félresikerült sorsolás:

Update 4. | 2015 nyarán ismét népszerűvé vált a történet, miután valaki kivágott, majd újra feltett a YouTube-ra egy rövid részt ebből a 2011-es remake-ből. Update 5. | A videót 2016-ban megtalálta a Ripost is, és ezzel a címmel és leaddel adták el: “Elő­ke­rült a le­gen­dás lot­tó­hú­zás vi­de­ója! Tény­leg lé­te­zik.”


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
133 hozzászólás ehhez: Legendás lottósorsolás: Hatos… faszt, kilences!

 1. Hudák Ferenc says:

  Sziasztok!

  Én ugyan nem tudom segíteni a nyomozásotok, és, sajnos, bizonyítékkal sem szolgálhatok, csak a szavamat tudom adni, hogy láttam az ominózus esetet. “Láttam”, tehát nem a rádióban hallottam. Azt hittem leesek a székről. Egy bácsika volt a húzó, valami “kiérdemesült” bányász. A szám természetesen a hatos-faszt-kilences verzió volt. Vártam a reakciókat, de úgy folytatták a műsort mintha semmi nem történt volna. A műsorvezető a legjobb tudomásom szerint Bay Éva volt, mint az akkori – és még sokáig – ügyeletes számhúzós. Azért emlékszem erre mert azonnal “beleégett” a dolog a fülembe, illetve a retinámba. Ilyen dolgot az akkori “prűd” világban egyszerűen nem lehetett elfelejteni, nem megjegyezni.

  Tudom, hogy ez nem sok, de hát mit tehetek: sosem vettem videóra a sorsolásokat és hangfelvételt sem készítettem róluk. Viszont, azután, már soha többet nem mond(-hat)ta be maga a húzó a számot. Vártam valami utólagos reakciót is a dologban, de, természetesen, soha nem említették meg, semmilyen médiában.

  Én tudom, hogy ez nem sok, de soha nem felejtettem el a dolgot, és az iskolában is napokig röhögtünk rajta. Én az általánosra emlékszem, ami szerint még 1990-ig bezárólag történhetett a dolog, de, persze, ennyi idő után már ebben nem lehetek biztos. Viszont, a szememnek-fülemnek kénytelen voltam hinni, és nem felejtem el míg élek. Nem “valakitől hallottam, aki szintén…”, hanem saját magam.

  Nincs más, csak a szavam, de ennyi ember emlékezete talán jelent valamit. Én is hozzáadható vagyok +1-ként. Ismerve a királyi tévés – máig élő cenzúrát – szerintem azzal a lendülettel törölhették is a felvételt, így, szerintem, esélytelen a feltalálása.

  Bocs, hogy csak ennyit tudok hozzátenni a “legendához”, de úgy éreztem, ennyiféle kósza hír és szkepticizmus után nekem is meg kell szólalnom “támogatólag”.

  Üdv,
  Ferenc

 2. marinov says:

  Köszi a hozzászólásod, Ferenc!

 3. Bozonth says:

  A youtube-on voltak, vannak még régi lottósorsolások, ott is látni, hogy 1989-ben még valóban a húzó mondta be a számot, de a 90-es években már csak kihúzta a golyót és átadta.
  Talán az lehet, hogy valóban megtörtént – végül is semmi lehetetlen nincs benne – de minden elmesélésnél változott a helyszín és az időpont? És persze aki nem is nézte, az is látta és emlékezett rá pár elmesélés után?

 4. uzsolt says:

  1993-ban Hódmezővásárhelyen még a húzók mondták be a számokat: https://www.youtube.com/watch?v=53Ov8Je3L80

 5. Gábor says:

  Ezt a lottósorsolást a Magyar Televízió is közvetítette. Sikondán a gyógyfürdőben volt a sorsolás, fürdőzők, nyaralók szeme előtt a medence partján. Az idős vájár volt a legelső, aki kihúzta az első nyerőszámot. Valamikor a 90-es évek elején történt az eset. Azért is tudom, mert 96-ban voltam Sikondán, akkoriban már kezdték átépíteni a fürdőt és kezdődött a korszerűsítése.
  Emlékszem az egészre, mert meghatározó élmény volt ez a lottósorsolás a FASZozás miatt. :-)

  Üdv,
  Gábor

 6. Tomi says:

  Én is emlékszem, ez nem csak legenda, előttem van még a fickó is valamelyest, nem volt annyira bácsi, inkább talán friss nyugdíjas, max 60 éves lehetett, de inkább 50. Igaz én láttam gyermekként. Hátranyalt séró. A memória azért megkopott, mert én fickóra emlékszem a bemondó pozícióban. Míg

 7. zkw says:

  A 90-es években a lottósorsolások már az MTV 2-es stúdiójából mentek, az volt az a bizonyos ordenáré hangos sorsológép. Előtte a Hargita stúdióból ment keddenént. Az eset akkoriban történhetett, amikor még a rádió közvetítette a sorsolásokat a 80-as évek derekáig. Akkoriban divat volt “roadshow”-ztatni a sorsolást szocialista brigádokhoz mentek le a rádiós kollégák. Így volt sorsolás Komlóról is. Az eset az én emlékeim szerint a 70-ews évek végén, vagy a 80-as legelején történt, mindenféleképpen rádióban.

 8. 69 says:

  Azt hiszem Puzsér Róbert egyszer mondta egy rendezvényen hogy ő látta tévén az esetet.

 9. gydimi says:

  A helyszin Komló. A számhúzó egy nyugdijas bányász volt. Bay Éva is ott volt. Én is tv-ben láttam.

 10. Névtelen says:

  A helyszín Komló.Nem nyugdíjas bányász volt.Zobákon dolgozott és akkor gépkezelő volt.

 11. Tomi says:

  Hali, én láttam és emlékszem az esetre. A húzó fekete haj, nem igazi öreg, csak talán korkedvezményes nyugger lehetett, kb 55 max 60 éves, erőteljes ember. Meglep, hogy a családja nem jelentkezik. Arra emlékszem ,hogy nagyon röhögtem kb 12-16 éves lehettem tehát 86-90 körül lehetett. Nem hinném hogy később. De esküszöm én láttam. Tv-ben volt és nem szokásom hazudozni.

 12. Kele says:

  Én is emlékszem rá.Láttam a tévében. Sötét félhosszú hajú fazon volt, bajusszal. kiállt, határozottan kijelentette: hatos. a faszt, kilences. Majd minden ment tovább, mintha mi sem történt volna. senki sem röhögött a nézőtéren.
  gyerek voltam, nem emlékszem az évre, csak arra, hogy fekete fehér tévén néztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom