Napok óta figyelem, hogyan gyülekeznek a friss hozzászólások a tavaly szeptemberi bejegyzésemhez, mely szerint nem igaz az a rémhír, hogy kínai boltokban nőket rabolnak el csúnya szervkereskedők. Az Urbanlegends hozzászólásai között május 16-án bukkant fel a friss verzió, melynek színhelye Miskolc:

“am ez nam hülyeség! miskolcon is volt ilyen! az egyik ismerősünkkel … azóta is a kórházban van sokkos állapotban :S ment a férjével az egyik kínai ruhaboltba vásárolni addig a férje kint várt aki rendőr. már bent volt 1-2órája úgy h bement utána a férje h megnézze mi van vele. nem volt sehol . bement az egyik próbafülkébe és megtalálta a felesége cipőjét. ezután a szőnyeg alatt észrevett 1 csapóajtót és lement a pinébe. a felesége ott volt leborotválva bekábítva 1 kádban. azt mondta h a pince fel volt szerelve rendes műtős cucokkal. többet én sem tudok mert sajtótilalom van … ezért nincs botrány … mert ha vmelyik újság megírná a történteket több milliós bírságot szabnának ki. úgy h … ez tuti igaz”

E hét kedden ugyanarról az IP-címről érkezett több, különböző név alatt beküldött, egymást támogató hozzászólás (a durván rasszista kommenteket azóta töröltem), ahol már meg is nevezték a hírbe hozott boltot:

“egy ilyen akciónak szemtanuja voltam miskolcon a búza téri kínai áruháznál,meg találták a nőt az alaksorban egy vas ajtó mögött teljesen leborotválva el kábítva,a kínaiakat letartóztatták és szégyen szemre a magyarokat is!!!!!!”

Aztán tegnap további “megerősítés” futott be:

“Két független embertől is hallottam a miskolci esetről. Ma a munkatársam mondta, a szomszédja ápoló a megyei kórházban és ő mesélte, hogy vittek be hozzájuk egy kínaiból egy így megtalált fiatal nőt. Kopaszra borotválva, hasa teljesen szétszabdalva, felnyitva, a nő teljesen el volt kábítva, már agyhalott, nem tudnak vele mit kezdeni.”

A legenda a Gyakori kérdések honlapon is terjed, annak Hallottátok a Miskolci Búzatérnél található Júlia kínai ruhabolt “incidenseiről”? című topikjában. Az oldalon persze vannak józan hangok is: “és miután a rendőrség megtalálta őket még engedélyezték a további működését“, ám egy ördögi logikájú indoklás mindjárt helyre teszi a kétkedőket: “épeszű ember ilyet nem talál ki, szóval nem hiszem, hogy kacsa…

A rendőrség cáfol

A borsodi rendőrök mindenesetre nem tudnak Miskolcon kínai boltos szervkereskedős esetről. Nem tettek hozzájuk erről bejelentést, és nincs folyamatban ilyen nyomozásuk.

Persze tisztában vagyok vele, hogy a legenda keringetőit ez nem fogja megyőzni, hiszen a szóbeszéd alapmotívuma éppen az, hogy a rendőrség is cinkos az ügyben. Az se fogja érdekelni őket, hogy bár ez az emberi félelmekre építő a legenda hosszú ideje kering, szerencsére egyik hírbe hozott városban sem bizonyult igaznak.

Nem törődnek valószínűleg azzal sem, hogy semelyik városban nem voltak aggódó hozzátartozók, sehol nem fordultak az ügyben a rendőrséghez, majd mentek a “cinkos rendőrök” elutasítása után valamelyik televízióhoz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!