Willy Brandt 1989. november 10-ei, a schönebergi városháza előtt elmondott beszéde, különösen annak szimbolikus mondata (“Összenő, ami összetartozik”) minden német fejében a mai napig megmaradt – mutat rá a Die Zeit legendavadásza.

Ha azonban meghallgatjuk az aznap este készült hangfelvételeket, az ominózus mondat csak nem jön elő. Brandt megköszöni istennek, hogy megélhette azt a pillanatot, amikor Európa részei összenőnek, de az, amit ma Berlin kapcsán sokan Brandt aznap esti beszédéhez kötnek, nem hangzik el.

A városháza előtt biztosan nem

Ez persze nem jelenti azt, hogy Brandt soha ne mondott volna ilyet (aznap adott interjúiban többször is előjön a gondolat). Csupán azt, hogy a hetek múlva szállóigévé vált mondat forrása nem a városháza előtt mondott beszéd volt.

Amikor a Dietz Verlag “… ami összetartozik” címmel ki akarta adni Brandt híres beszédeit, akkor vették csupán észre, hogy a kötet címadó mondata egyik kiválasztott beszédben sem jön elő.

Utólag beleírták

Bernd Rother történész – Miért kell a történészeknek rádióarchívumokat is hallgatniuk? című tanulmánya – szerint a mondatot végül maga Brandt írta bele, utólag, saját kezével a kiadás előtti kéziratba. Tanulmánya utóiratában Rother rámutat, Brand egyébként már 1958-ban és 1964-ben is használta már a később szimbolikussá vált mondatát.

Willy Brand emlékoldalán ma már az eredeti szöveg szerepel, a híres mondatra keresőket az oldal szerkesztői Rother tanulmányára irányítják.

Update | A 2013. november 14-ei Die Zeitben – egy Brandt születésének 100. évfordulója alkalmából készült összeállításban – egyebek között Egon Bahr és Klaus-Henning Rosen sztorizgatott a legendás német politikusról.

Ebben Bahr úgy emlékezett, hogy Brandt az őt 1989. november 10-én Bonnból Berlinbe szállító repülőn már felírta magának az ominózus mondatot, Klaus-Henning Rosen pedig arról beszélt, hogy megérkezésük után a berlini falhoz mentek, és Brandt ott használta összenövéses fordulatát [tehát nem a városháza előtt].

(Az írásra Bedő Iván hívta fel a figyelmem.)

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!