A csalók a Google Trends legnépszerűbb keresőszavainak felhasználásával építik fel saját oldalukat, amelyen azonban nem a keresési eredményeknek megfelelő tartalom, hanem egy vírus várja a felhasználókat. A vírus a korábban már megismert módszernek megfelelően azonnal felajánlja a saját ellenszerét, természetesen jutányos áron – áll a Panda Security legújabb jelentésében.

A Trendset használták korábban is a szpemeléshez, de a McAfee szerint még soha ilyen agresszív módon, mint a közelmúltban. A cég szerint rengeteg ilyen oldal készül, és készítőik nagyon értenek a dogukhoz: a kulcsszavak óráról órára való követésével a keresett szavakra felugró találati lista első tíz helyének egyikére képesek a kamu oldalt röpíteni.

Mint arról a tavalyi év legnagyobb internetes átveréseinek toplistájának elkészítésekor már írtam, 2008 végére igen komoly üzletággá nőtte ki magát az alaptalan vírusriasztásokkal való ijesztgetés. A fenyegetés lényege, hogy látszólagos támadást szimulálva arra próbálja rávenni a felhasználót, hogy egy hamis antivírus programot telepítsen. Az ál-vírusirtó esetenként olyan hamis képeket jelenít meg a képernyőn, mint a lefagyást jelző kékhalál vagy egy kémprogram fertőzésére figyelmeztető ablak. A számítógép ellenőrzése azonban csak színjáték: sok esetben mindössze egy animáció. A felugró figyelmeztetésre kattintva a rémült felhasználó a hamis terméket árusító weboldalra jut, ahol azonnal ki is fizettetik vele a szoftvert.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!