10. Sarah Palin megmutatja

Az idei évet az amerikai elnökválasztás uralta a világpolitikában, és ez megjelent a netes átverésekben is. Rémhírek, manipulált fotók, kitalált háttértörténetek segítették a mozgósítást a tengerentúlon, és a legérdekesebb sztorik Európába is eljutottak. E történetek két főszereplője az örök balek/buta/kőkonzervatív republikánus alelnökjelölt és a terrorista/radikális/Antikrisztus demokrata elnökjelölt volt. Így aztán nem túlzás két helyen is szerepeltetni a listában az odaát történteket, először jöjjön Sarah Palin. Alaszka kormányzója igazi vaskalapos: abortuszellenző, támogatja a fegyverviselést, rendszeresen vadászik, védelmébe vette a kreacionizmust, ellenzi a könnyű drogokat, stb, nem csoda, ha hamar elsőszámú közellenségévé vált a liberális-demokrata internetezőknek. A fő célpont az egykori szépségkirálynő teste volt: a neten egyre másra jelentek meg a Palint meztelenül, félmeztelenül, bikiniben, miniszoknyában ábrázoló – manipulált – képek. E képeknél azonban jóval viccesebb volt az az átverés, amit egy montreali komikus páros követett el Palin kárára, amikor magukat Nicolas Sarkozy francia államfőnek adták ki egy Palinnel folytatott telefonbeszélgetés során. A komikusok nyilvánvaló átverésekkel próbálták érzékeltetni, hogy viccről van szó, a politikusnő azonban nem vette a lapot. A csalók végül bemutatkoztak, megmondták valódi nevüket és a rádióállomást, ahol dolgoznak. “Ó, becsaptak minket?” – kérdezte még Palin végül, mielőtt átadta volna a telefont a stáb egyik tagjának. Részletek és videó a beszélgetésről itt.

9. Rácz Vivien megvan!

A fél magyar net kereste még decemberben is az év elején eltűnt Rácz Vivient, miközben néhány napos távollét után megtalálták őt már márciusban. Nem lehet elégszer elmondani: még a segítő szándékú körlevelek esetében is nézzünk utána egy kicsit az ügynek, mielőtt továbbküldjük a levelet.

8. Az ózdi marsall

Ugyan sikertelen volt az az átverés, melyet egy férfi akart elkövetni az ózdi Tescóban, de a sztori abszurditása miatt nem hagynám ki a listából, még akkor is, ha az eset igazából tavaly év végén történt. Az akkor még teszkós Hardy Mihály szerint 2007. december 24-én valóban volt egy csalási kísérlet az ózdi Tescóban. Az áruház azonban nem tett feljelentést az ügyben, az „amerikai marsall”-t hazaküldték, miután átvették tőle a kívánságlistát.

7. Bill Gates milliói 

Hiába írtunk már róla itt is és a könyvben is, hiába mutat minden wiwes üzenőfalra felvitt lánclevél után egy link ide is, hiába válogattam már több alkalommal az év végi toplistába, a levél csak terjed és terjed, évről évre egyre többen nyújtják be igényüket a szoftverguru pénzére. Hiába, válság van, a forwardolás pedig még egy lottószelvény feladásánál is egyszerűbb és olcsóbb.

6. Szomáli kalózok menni Amerika

Főként a blogvilágban futott végig november végén az a szatirikus cikk, amely a szomáliai kalózok nagyratörő terveiről számolt be. A Bloomberg hírügynökségre hivatkozó történet szerint szomáliai kalózok összeharácsolt pénzüket a bajba jutott Citigroup részvények vásárlására költenék. A kalózok szóvivője szerint a 10 centes ár nem rossz pénz, tekintve, hogy ők nem nagyon “szoktak fizetni a dolgokért, amiket akarnak, szóval minden befektető örülhet, hogy egyáltalán adnak valamit.”

5. A Millényi-módszer

Nem futott be akkora karriert, mint korábbi átverései, a dalszövegíró tanfolyam vagy az afrikai magyarok története, de egy-két helyen Millényi úr értelmiségi képzőjéről is jelent meg híradás a magyar weben. Maga az oldal nekem már nem jelenik meg, és a „guru” Wikipédiás (ön)bejegyzése is törölve lett, ezért röviden arról, mint kínált potenciális ügyfeleinek „távolba szakadt hazánkfia”. Millényi azokra vetette ki hálóját, akik “szoronganak egy értelmiségi társaságban”, “nem találják a helyüket egy színházi előadáson”, “nem tudják, ki az a Moliére, nem ismerik Newtont”. A gyorstalpaló egy hétvége alatt diplomás embert farag bárkiből, ígérte – 990 ezer forintért. Több részletet a projektről beszámoló oldalakról. egykettő –három

4. Csalások vírusirtónak feltüntetett programokkal

Az ESET biztonsági cég statisztikája szerint 2008 végére egyre nagyobb súllyal szerepeltek a kártevők toplistáján azok a programok, amelyek alaptalan vírusriasztásokkal ijesztegetik a magyar netezőket. Ilyen program például az Antivirus2008 fenyegetés, mely látszólagos támadást szimulálva arra próbálja rávenni a gyanútlan felhasználókat, hogy egy hamis antivírus programot telepítsenek. A program azt ígéri, hogy segítségével a vásárlók megtisztíthatják számítógépüket az egyébként nem létező fertőzéstől. A programcsalád fő célja a haszonszerzés: a felugró figyelmeztetésre kattintva a rémült felhasználó a hamis terméket árusító weboldalra jut, ahol azonnal ki is fizettetik vele a szoftvert. A csalók az elnevezésre is ügyeltek: az XP Antivirus 2008, 2009 és hasonló “terméknevek” kiválóan alkalmasak a megtévesztésre. Az ál-vírusirtó esetenként olyan hamis képeket jelenít meg a képernyőn, mint a lefagyást jelző hírhedt kékhalál vagy egy kémprogram fertőzésére figyelmeztető ablak. A számítógép ellenőrzése is csak színjáték: sok esetben mindössze egy animáció, amely a valós biztonsági helyzettől függetlenül mindig jelez fertőzést. A Sunbelt Malware Research Labs elemzése szerint az új ál-antivírus 2008 augusztusában jelent meg. A bűnözők többször sikeresen hirdették a Google Adwords-ön keresztül is, így a program hirdetései a Google reklámhálózatához csatlakozó szakmai honlapokon is megjelentek.

3. A rickrolling aranyat ér

Ugyan a rickrolling névre keresztelt mém már 2007-ben megjelent, a nagy átverés “sikere” idén mutatkozott meg. Aki még nem tudná, miről van szó: adott egy szöveg, aminek linkeljük egyes szavait. A gyanútlan olvasó kattint, de ahelyett, hogy egy témába vágó oldal jönne fel neki, a felugró ablakban Rick Astley egy számának klipje jelentkezik. A technika többmillió látogatást hozott Rick videóinak, aztán jött 2008. november hatodika, az MTV Europe díjátadója, ahol is a 80-as évek popsztárja minden idők legjobb előadójának díját kapta – az internetes közönség szavazatainak köszönhetően. Rick köszönte a sikert, amelynek valódi okáról – ahogy most végignéztem az eseményről szóló honi tudósításokat – még a honi zenei szakportálok egy része sem adott hírt.

2. Gyermekrabló románok

Újabb gyermekrablós történtet terjedt el márciusban az interneten. A levél szerint “egy ismerős anyuka a 2 éves gyerekével várta a nagyobbat márc.20-án az Érdi úti iskola (XI.ker) elött. Egy román rendszámú Merci megállt mellette, egy férfi kiszállt és útbaigazítást kért, majd visszaült. A még nyitott kocsiajtón át a gyereknek egy csokit nyújtva akarta megköszönni a segítséget, amikor a gyereket berántotta az autóba, az anyuka kis huza vona után visszarántotta, végül nála marad a gyerek. … A rendőrök elmondták, hogy az elmúlt 2 hónapban 17 kisgyereket vittek el így, nyomtalanul. A csokiban valószínűleg nyugtató lehet, azonnal kiviszik őket az országból, az egész utat átalusszák.” Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője cáfolta a pletykát, idézte a korábbi alaptalan legendákat, egyben rámutatott, a rendőrségnek nem lenne érdeke eltitkolni az ilyen eseteket, sőt, már az első gyanús bűncselekménynél felhívással fordulnának a lakossághoz.

1. Obama muszlim. Terrorista. Fehérgyűlölő. Ő az Antikrisztus.

A választási küzdelemben a republikánus pártiak mindent megtettek annak érdekében, hogy elterjesszék a demokraták jelöltjéről, hogy muzulmán. Barack Huszein Obama azonban kereszténynek vallja magát, még ha apja muszlim is volt és gyermekkorában hosszú időt töltött Indonéziában. De sem ő, sem apja nem a radikális iszlám híve, szenátorként nem a Koránra esküdött fel, hanem a családi Bibliára, nem fordított hátat az amerikai zászlónak, és turbánt is csak illendőségből húzott, amikor Kenyában járt. A híresztelések a New Yorker magazin címlapkészítőit is megihlették, de szatirikus alkotásuk sem az egyik, sem a másik oldalnak nem jött be. A fentiekhez képest is komolytalan volt az a körlevél, amely Obamát a Jelenések könyvében állítólag megjósolt Antikrisztusnak kiáltotta ki, mégis sokan benyelték ezt is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!