“Néhány mai újság és még mértékadó lapok is közzétettek egy fotót, amit a helyi katasztrófavédelmi egység fotózott le. A képen egy 30 méter hosszú tengeri kígyó látszik, amint a folyó közepén hasít. A helyiek állítják, hogy a lény létezik, bár lefotózni még csak most sikerült először” – olvasható világszerte, és mindenhol két homályos fotóval illusztrálják a történetet.


A hírt valóban lehozta a Daily Mail és a Telegraph is, ám még – az olvasók által nem a szavahihetősége miatt szeretett – Daily Mail is kétkedésének adott hangot. És ugyan megpróbálták továbbadni a felelősséget a malajziai The New Straits Time Online-nak, azt állítva, hogy még e mérvadó lap is az olvasókra bízta annak eldöntését, hogy a képek valódiak-e, valójában az NSTO elég világosan elmondja véleményét a kígyót ábrázoló képről. (A cikkben egyébként egy fotót is láthattok, ami valószínűleg a fent látható második képből készült, vagy ugyanazt örökíti meg még homályosabb kivitelezésben.)

A weben egyébként megtalálható az egyik fotó eredetije is, természetesen jobb minőségben és kígyó nélkül. Meg lehet nyugodni: ez a kép is onnan jött, ahonnan a többi hasonló – Worth1000, Giant Congo Snake. (A képmanipuláló verseny szlogenje ez volt: “All the animals rumored to exist, but haven’t been caught.”)

Ráadásul a két fotó még hoaxnak sem új: ugyan a képeket a kísérőszöveg szerint a minap készítették, valójában egy Youtube-ra 2007 júliusában feltöltött, és azóta 1,8 millió ember által látott videóban már mindkettő megtalálható.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!