A wiw üzenőfala megtisztíthatatlan az alábbi levéltől, nekem utoljára ma reggel tette ki egy ismerősöm:

“Ha lehet segítsetek!! Eltűnt a kislányom 5. napja,a rendőrségre nem tudunk számítani szeretnénk ha valaki elküldené körlevélbe mindenkinek akinek csak tudja, hogy eltűunt Rácz Vivien született 1993. augusztus 29 személy leírás:152 cm, átlagos testalkatú,barna hajú és szemű fehér fogú ismertető jele nincs! Eltünésekor sötétkék farmerben sötétbarna derékig érő kapucnis kabátban és fehér nike sportcipőben volt.mindenkinek a fokozott figyelmét kérem! Elérhetőségem: 70/3… ,                70/520-15-44         vagy hívd a rendőrséget!MINDENFÉLE KÉPPEN KÜLDJÉTEK EL EZT KÖRLEVÉLBEN AKIHEZ CSAK TUDJÁTOK KÖSZÖNETTEL SZÜLEI ÉS BARÁTAI! FIGYELEM!!!AZ ORSZÁG BÁRMELY PONTJÁN FELTÜNHET!!! Kérek minden ismerőst küldje el ezt a levelet minden partnerének!!! Fontos!! A te anyukád is és barátaid is meg tennék!! Legyen Szivetek Két Kattintást Rászánni egy ember életre!! KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!”

Az internet döbbenetesen leszűkítette az emberek közötti távolságot, s egyben gyerekjátékká tette a kommunikációt, ami vadonatúj gondok és problémák hadát zúdította ránk – írtuk anno a Legendavadászatban, ahol sorra vettük a leggyakoribb elektronikus levéltípusokat. E problémák egyike csupán a lejárt üzenetek kérdése, vagyis azok az esetek, amikor egy eredetileg segítő szándékú felhívás az abban leírtak megoldódása után is tovább kering az interneten. Nincs dátum, nincs tartalmi frissítés, így nem csoda, hogy ha valaki rábukkan valahol a neten, még élő felhívásnak veszi.

Az ilyen levelek ingyen kínálják ugyan a lehetőséget, hogy jót tehessünk, segíthessünk másoknak, mégsem éri meg továbbküldeni ész nélkül. Érdemes előtte hivatalos forrásokban is utánanézni a felkarolni kívánt ügynek, jelen esetben: a rendőrségnek külön aloldala van az eltűnt személyek keresésére.

A lejárt riasztások terjesztői – hasonlóan a beteg kisgyerekeknek mailküldés útján pénzt gyűjtőkhöz vagy nem létező vírusveszélyre figyelmeztető “bennfentesekhez” – többnyire jóhiszeműen küldik tovább a levelet, de e tevékenységük következtében elképesztő mennyiségű értelmetlen levél érkezik a világ levelezőszervereire, rengeteg kapacitás megy veszendőbe. Téved, aki azt gondolja, hogy egy-egy továbbküldött levélből – még ha valótlan információkat is tartalmaz – ismerőse számára semmi rossz nem származhat. Aki naponta húsz-huszonöt hasonló figyelmeztetést kap, és emiatt ennyiszer kell munkáját megszakítania, vagy egy ilyen levél miatt tévedésből egy hivatalos levelet is töröl, biztosan nem intézi el egyszerű vállrándítással a kérdést.

– Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!