Így néz ki a felhívás:

Alexandra egy rettenetes tűzvészből szabadult, de most az életéért kell harcolni. Ő csak 14 hónapos és az egész teste összeégett. Az arcán az égések egészen a csontig hatoltak. Most egy krakkói (Lengyelországban) kórházban a legjobb orvosok kezelik. Sok operáció és hosszas kezelés vár rá. Sajnos a szüleinek nincs elég pénzük erre, ezért kérjük a segítségüket. Minden továbbküldött e-mail után Alexandra szülei kapnak 3 centet. Kérjük, segítsék őket, küldjék tovább minél több személynek. A kép.”

A fotón látható Olenka Kuczma egy lakástűz során égett meg, Krakkóban, 2005 júniusában. Ola még 2005 szeptemberének végén is a krakkói kórház felügyelete alatt állt. A csecsemőre több külföldi bőrátültető műtét várt, a szülőknek viszont mindenük odaveszett a lakástűzben.

Bajukon azonban a Snopes szerint nem segítenek a fenti e-mailek, pénzt ugyanis ilyen módon – azaz levelek továbbküldésével – továbbra sem lehet szerezni. A lengyel tévének viszont van (update: volt) egy aloldala, ahol többek között a megégett csecsemő gyógyítását támogatni kívánóknak adnak információkat.

Update 2. | 2011 decemberében a levél a Facebookon is terjedni kezdett, azt állítva: minden lájk után 3 centet kapnak a kislány szülei. Az új magyar verzióban már az sem szerepel, hogy lengyel kislányról van szó. A szövegből gondosan kiszedtek minden azonosításra alkalmas adatot:

Kérlek, küldd tovább!
Sürgős, baj van!
Tűzoltók szervezték: nem kamu
Ez a másfél éves kislány megégett!
Nézd meg a képet!
Minden egyes tovább küldött email-ért a plasztikai
műtéthez az erre a célra nyitott számlára pénz érkezik!!
Akkor is küld tovább légy szíves, ha már megkaptad egyszer

Update 3. | Friss hírek a már hétéves kislányról. A felhívás a mai napig nem hagy nyugtot sem a szülőknek, sem a kislányt kezelő kórháznak.

Update 4. | A fotó 2013 márciusában egy nap alatt 24 ezer megosztást kapott a Facebookon.  Felrakója – látva posztja sikerét – így buzdította tovább megosztóit:

“Köszönöm a sok megosztást, de ne hagyjátok figyelmen kívül azt a sort, hogy /Minden egyes tovább küldött email-ért a plasztikai műtéthez az erre a célra nyitott számlára pénz érkezik!!/ Az emailben továbbított kérés segít a picin. A kislány nem az enyém, de a segítség neki kell. Köszönöm.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!