Kérlek benneteket, továbbítsátok ezt az üzenetet mindenkinek, akit ismertek. Ez a kívánsága annak a kislánynak, aki hamarosan itt fogja hagyni ezt a világot, mivel rákbeteg. Köszönet erőfeszítésetekért. Ez nem egy levéllánc, hanem valamennyiünk választása azért, hogy megmentsünk egy kislányt, aki haldoklik a rák egy különösen komoly és végzetes formájától. Kérlek benneteket, küldjétek tovább mindenkinek, akit csak ismertek… vagy nem ismertek. Ennek a kislánynak mintegy 6 hónapja  van hátra az életből, és utolsó kívánsága, hogy eljuttassa ezt a levelet és  elmondja mindenkinek, hogy úgy éljék a teljes életet, ahogy Ő sohasem fogja. Sohasem fog érettségizni, férjhez menni, sohasem lesz saját családja. Azzal, hogy olyan sok embernek továbbítod ezt az üzenetet, amennyinek csak lehetséges, adhatsz egy kis reményt a kislánynak és  a családjának, mivel minden cím után, ahová eljut, 3 centet ad az Amerikai Rák szövetség a  kislány kezelésére. Egy férfi 500 embernek küldte tovább ezt az üzenetet! Tudom, mi is el tudjuk küldeni legalább 5-6 címre. Még pénzbe sem kerül, csak egy kis időbe!

LASSÚ TÁNC

 Nézted valaha a gyerekeket játszani a körhintán?
Hallgattad, mint az esőcseppek földet érnek tompán?
Követted szemeddel egy pillangó szeszélyes röptét,
Nézted a tovatűnő éjben a felkelő nap fényét?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid
A zene elillan…

 Átrepülsz szinte minden napodon?
S amikor kérded: “Hogy s mint?”
Meghallod a választ?
Mikor a nap véget ér, te ágyadban fekszel,
Tennivalók százai cikáznak fejedben?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid..
A zene elillan…

 Szoktad mondani gyermekednek, “majd inkább holnap”?
És láttad a rohanásban, amint arcára kiült a bánat?
Vesztettél el egy jó barátot, hagytad kihűlni a barátságot, szerelmet
Mert nem volt időd felhívni, hogy annyit mondj: “Szia”?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid.
A zene elillan.

 Mikor oly gyorsan szaladsz, hogy valahová elérj,
Észre sem veszed az út örömét.
Mikor egész nap csak rohansz s aggódsz,
Olyan ez, mint egy kibontatlan ajándék.. melyet eldobsz szinte egy perc alatt.
Az Élet nem versenyfutás
Lassíts, ne szaladj oly gyorsan
Halld meg a zenét
Mielőtt a dal elillan.

A fenti e-mailben említett levélkövetés jelenleg kivitelezhetetlen, nincs ugyanis olyan program, ami ezt lehetővé tenné. A levél egy valamire jó: hatalmas mennyiségű kéretlen levélforgalmat generálni, ami sérti a felhasználók érdekeit, és veszélyezteti az internet biztonságát, megbízhatóságát.

A továbbküldésre buzdító lánclevelek se saját anyagi helyzetünkön, se a beteg gyermekeken nem segítenek, e levelek mégis szinte halhatatlanok. Az emberek szeretik a könnyen jött pénzt, és szeretnek segíteni másokon, feltéve, ha ez ingyen is van.

Könyvünkben sorra vesszük a leggyakoribb levéltípusokat, az ezekhez kapcsolódó, elvben is cáfolható hibás feltételezéseket, és megpróbálunk rávilágítani e lánclevelek keletkezésének okaira, körülményeire, hatásaira.

Ami konkrétan a fenti levelet illeti, a Snopes nyomozása szerint az amerikai rák társaság (ACS) 1997 óta áldozata az ilyen maileknek. Nehezíti a tisztánlátást, hogy e levelek folyamatosan mutálódnak. Az első verzióban még egy nevesített beteg, a 7 éves Jessica Mydek javára gyűjtöttek pénzt, akkor is három cent járt levelenként. Egy 1998 októberében forwardolt változatban a tarifa felment 6 centre, a 2000-es év pedig a 7 centes levelek éve volt. A David L. Weatherford fent idézett versét is tartalmazó verzió 1998 novemberében tűnt fel a neten, egy 1997-es változat felturbózásaként.

Az ACS-nek nincs AOL-os emailcíme (ez szerepel a legtöbb levél végén, kontaktként megjelölve), ami persze nem jelenti azt, hogy megúszták volna a kéretlen levéláradatot. Miközben energiájukat sokkal nemesebb célokra – úgyismint valódi betegek megmentésére – is fordíthatták volna, telefonokat kellett felkapkodniuk, és egyébként jószándékú emberek kérdéseire válaszolniuk, hogy nem, nem mi gyűjtünk így pénzt pácienseink javára. Ezért sem érdemes forwardolni a leveleket.

Az ACS közleménye a kéretlen levelekről

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!