A wheatoni rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint december 6-án (talán Mikulás napi meglepetésként) egy fiatal ellopta a salátaöntetet a helyi iskola étkezdéjéből, beleejakulált, majd az üveget visszacsempészte a helyére. A rendőrség az ügyről 11-én értesült, és előállították a 17 éves Marco Raphael G. Castrót. (Az iskola érdekes események színtere mostanában, legutóbb egy 20-21 év körüli férfi játszotta be magát az épületbe tanárnőnek öltözve – őt még keresik.)

Az iskola orvosi vizsgálatot kért, ahol megállapították: valószínűtlen, hogy egy esetleges kórokozó megmaradjon az öntetben, és attól valaki megbetegedjen, de a biztonság kedvéért mindenféle tesztet (hepatitisz, HIV) elvégeztek Castrón. Eredmény egyelőre nincs.

A Naperville Sun értesülése szerint az ötletet Castro a Jackass: Number Two című filmből szedte, és állítólag nem csak egy alkalommal pakolta tele az üvegeket. Bizonyíték ugyan csak egy esetre van, de az iskola diákjai és tanárjai most gondolkodhatnak, mikor miből ettek az elmúlt hónapokban.

Az eset jó példa a hasonló magyar szóbeszédek kapcsán elemzett ostension fogalmára, amikor is egy legenda azáltal válik valósággá, hogy azok, akik hallottak egy történetet, ki is akarják próbálni azt. Átolvasva az iskolai incidens kapcsán a neten talált riportokat, ez esetben is megindult már a ködösítés.

Az iskolában már azt beszélik, hogy Castro valószínűleg nem csak egy alkalommal gusztustalankodott bele az öntetekbe – tovább szélesítve ezzel a potenciális áldozatok körét, és teljességgel lehetetlenné téve azt, hogy bárki, aki valamikor is evett ott, elmondhassa magáról: egészen biztos nem kapott a Castro-szószból.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!