Az Egyesült Államokban dokumentumok nélkül mintegy 7,5 millióan dolgoznak – hozzátartozóikkal együtt 11-12 millióan élnek illegálisan az országban. Politikai tényezővé azt követően váltak, miután az utóbbi néhány hétben két alkalommal is több százezer embert megmozgató demonstrációkon jelezték: tisztában vannak gazdasági súlyukkal, és helyzetük rendezését szeretnék – mutat rá cikkében a HVG washingtoni tudósítója.

Az illegális bevándorlók problémája azt követően tört a felszínre, hogy a washingtoni képviselőház a tavalyi év végén elfogadta radikális megoldásokat tartalmazó törvénytervezetét. Eszerint bűncselekménnyé minősítenék az illegális bevándorlást éppúgy, mint a dokumentumok nélkül az országba érkezők segítését, emellett pénzt különítenének el arra, hogy az USA és Mexikó 3200 kilométeres határának legérzékenyebbnek tartott 1100 kilométeres részén kerítést építsenek.

A demonstrációk alaposan felkorbácsolták az indulatokat, és rémisztgető történetek tucatjai jelentek meg az interneten. Ezek egy része igaz volt, más részük pontatlan idézet, harmadik részük pedig régóta keringő, de a megmozdulások apropóján felmelegített történet.

amerikaizaszloÁprilis 19-én a Snopes egy iskolai incidensről számolt be. A bevándorlási törvény ellen tiltakozó fiatalok egy csoportja ellepte a Montebello iskola udvarát, és a zászlótartón a mexikói lobogót a fejjel lefelé fordított amerikai felé helyezve tiltakozott a bevándorlási politika ellen.

A nemzeti egységet és együttélést jelképező zászló Amerikában védett szimbólum, de diákok e meggondolatlan cselekedete kapcsán mégiscsak túlzás azt állítani – ahogy a körlevél szerzője tette -, hogy Mexikó átvette a hatalmat az Egyesült Államok felett.

Egy másik levél – a Los Angeles Times-ra (más verziókban egy visszavonult San Diego-i rendőrre) hivatkozva – az illegális bevándorlók Los Angelesre gyakorolt hatását elemzi.

Ebből megtudjuk, hogy minden rossz a bevándorlóknak köszönhető: hozzájuk köthető a legtöbb gyilkosság, köztük vannak a legkeresettebb bűnözők, belőlük állnak a bűnbandák, a helyi lakosságnál sokkal nagyobb ütemben születnek gyermekeik, miközben semmi adót nem fizetnek. A Snopes azonban megállapítja, hogy a lista nem egy cikkből származik, hanem innen-onnan összeválogatva, és sokszor pontatlanul idézve.

Day Without Immigrants – Miért veszélyes a bojkott, és miért nem szerencsés az ellenbojkott?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!