Az amerikai szövetségi élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) weboldalán valóban van egy figyelmeztetés, mely hasonló esetek előfordulására hívja fel a figyelmet. A túlmelegedés okozta robbanás a forrási jelek tapasztalása nélkül is végbemehet.

A jelenség bekövetkeztének kicsi az esélye, és főleg akkor fordul elő, ha tiszta vizet melegítünk, egy szinte laboratóriumi tisztaságú, sima üveg- vagy kerámiapohárban. Azaz ha instant kávé, teapor, kakaó vagy más idegen elem is van a csészében, a robbanás esélye minimális. A túlmelegedés kiváltotta robbanás a csésze megmozdítása, vagy a kávépor adagolása során jelentkezhet.

A Snopes oldalon egy rémtörténetet is dokumentálnak, amelyben egy férfi súlyos égési sérüléseket szenved kávémelegítés közben. Az ebben a példamesében leírtak bekövetkeztére a szerkesztők szerint jóval kisebb az esély, mint azt a figyelmeztetést elolvasva gondolnánk.

Az FDA mindenesetre az ilyen esetek elkerülésére a készülékek használati utasításainak elolvasását, és a helyes forralási időpont beállítását javasolja. Ha valami miatt mégis bentfelejtjük vizünket hosszabb időre a mikróban, ne nyúljunk hozzá azonnal, várjuk meg, amíg lehűl és megjelennek a forrásbuborékok maguktól – ajánlja az Unwise Microwave Oven Experiments weboldal.

Update 2012-ben az alábbi formában terjedt:

“Tudtad???
„Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem emlékszem már pontosan mennyi időre állította be az órát, de arra igen, hogy azt mondta fel akarta forralni a vizet. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze “robbant” és egész tartalma az arcába csapódott. A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig a vízben felgyülemlett energia „robbantotta fel”. Az arca tele lett hólyagokkal, arcát 1. és 2. fokú égési sebek borítják, nagy a maradandó sebhelyek valószínűsége. Bal szemén akár a látása is sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy ez, sajnos, elég gyakori eset és figyelmeztetett, hogy s soha ne melegítsünk csak vizet a mikróban. Ha vizet szeretnénk melegíteni, valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb, ami a keletkező energiát elvezeti. Sokkal biztonságosabb azonban a vizet vízforralóban melegíteni.”

A General Electric válasza:

„Köszönjük a megkeresést. Örömmel állok rendelkezésükre. Az önökhöz beérkezett e-mail tartalma megfelel a valóságnak. Mikrózott vízben és egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és nem keletkeznek buborékok. A túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert helyezünk bele. Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az esetleges sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két percnél hosszabb ideig. Melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi mást.”

Egy technika tanár a következő magyarázatot fűzte az esethez:

„Köszönöm a mikrohullámú sütővel kapcsolatos figyelmeztetést. Nem az első eset, amellyel találkozom. Az oka egy túlhevítésként ismert jelenség. Vízmelegítés közben bármikor előfordulhat, különösen akkor, ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik, hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot.”

Források:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!