A Film Threat nevű oldal összegyűjtötte és értékelte a filmtörténet legtöbbet mesélt legendáit. A tízes listára felkerült a Most és mindörökké című film is, egy közismert legenda szerint ugyanis az énekes Frank Sinatra a maffia nyomására kapta meg a számára később Oscar-díjat hozó Maggio közlegény szerepét. A legenda szerint e “nyomásgyakorlás” történetét Francis Ford Coppola is megörökítette A keresztapa híres “lófejes” jelenetében.

A Film Threat szerint azonban a valóságban a maffiának nem volt köze a szereposztáshoz. Szerintük bár Sinatra erőteljesen lobbizott a szerepért mind a Columbia Pictures vezetőjénél, mind Fred Zinnemann rendezőnél, és felesége, Ava Gardner is beszállt a meggyőzésbe, de nem a fejetlen ló miatt került végül az eredetileg Maggio szerepére kijelölt, de arról lemondó Eli Wallach helyére. (Tegyük hozzá: ki beszélne arról szívesen, hogy így kényszerítették egy neki nem tetsző helyzetbe…)

Az imdb.com szerint Wallach azért lépett vissza, mert időközben elfogadott egy szerepet egy Broadway-darabban, és a kettőt nem tudta összeegyeztetni. Ugyanez a forrás az akkor épp leszállóágban lévő Sinatra beugrásáról annyit ír, a színésznek “igen keményen kellett lobbiznia ezért a szerepért”. A maffiavádakat itt is megemlítik, a filmes adatbázis szerint azonban Sinatra leginkább akkori feleségének, Ava Gardnernek köszönheti alkalmazását, no meg annak, hogy elkeseredettségében akár ingyen is elvállalta volna a szerepet.

De hogy a szálak A Keresztapa körül összeérjenek: 1990-ben, a trilógia harmadik epizódjában Don Altobello szerepére is felkérték, ami eleinte lelkesítette az énekes-színészt, később mégis visszamondta. A szerepet így Eli Wallach kapta.

Lánya tovább élteti a legendát

Sinatráról legutóbb saját lánya, Christina Sinatra nyilatkozta azt, hogy a legendás énekes és színész hosszú ideig kapcsolatban állt a chicagói alvilággal. Tina szerint Sinatra karrierjét a chicagói maffia indította el és egyengette éveken át. Megemlítette azt is, hogy apja barátságban állt Sam Giancana chicagói keresztapával, aki elintézte számára, hogy felléphessen a legnagyobb klubokban, és kiadják a lemezét.

Mario Puzo Keresztapájáról Tina így nyilatkozott: „Apa ordított dühében, amikor megtudta, hogy ő ihlette az üresfejű énekes, Johnny Fontaine figuráját. Szerinte a film talán leghíresebb jelenete, amikor a Keresztapa egy halott ló fejét küldi el a filmrendezőnek, hogy rábírja, adjon Johnny Fontaine-nek szerepet, a valóságban is megtörtént. Így indult Frank Sinatra filmes karrierje” – mesélte egy amerikai magazinnak az ötvenhat éves Tina Sinatra, aki 2000-ben már kiadott egy könyvet apjáról.

Tina szerint Sinatra kapcsolatban állt a meggyilkolt amerikai elnökkel, John F. Kennedyvel is. „Szoros barátság és érdek fűzte őket egymáshoz. Kennedy finanszírozta apa leghíresebb filmjét, A mandzsúriai jelöltet, míg ő kapcsolatot teremtett a politikus és a maffia között. Mivel Kennedy érthetően soha nem találkozhatott Sam Giancanával, mindig apám vette fel vele a kapcsolatot.” Az FBI tudott Sinatra alvilági kötődéseiről, de sohasem tudtak semmit rábizonyítani.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!