1. Tízparancsolat (1956)

Mint arról már itt is szó esett, sokáig találgatták az emberek, ki adta a filmhez Isten hangját. A szinkronszínész beazonosítása azért sem volt könnyű, mert egyrészt a filmben nem írták ki, másrészt a hangot csak torzítva lehetett hallani. Szóba hozták többek között Cecil B. DeMille-t, Charlton Hestont és Delos Jewkes-t is; egy 2004-es DVD-interjúban Heston el is ismerte közreműködését.

Szintén ezzel a filmmel kapcsolatos az a legenda is, miszerint a későbbi kubai vezér, Fidel Castro egy egyiptomi katonát alakított a filmben. Könyvében Shirley MacLaine is felidézi egy találkozását Castróval, amikor rákérdezett e szereplésre, és kétértelmű választ kapott. (Castrót egyébként a New York Yankees baseball csapatával is hírbe hozták.)

Személyes adalék a filmhez: én VHS-en láttam, és a család a mai napig meséli, hogy a narrátor a több mint 160 perces filmből legalább félórát átaludt, s közben hangosan horkolt.

2. Ben Hur (1959)

Egy legenda szerint a film harci szekeres jelenetében az egyik szereplő elhunyt, de ez a készítők szerint nem igaz, a forgatás közben mindössze Charlton Heston dublőre sérült meg könnyebben (az 1925-ös Ben Hur forgatása közben viszont valóban meghalt valaki). A cáfolatok ellenére voltak, akik egyenesen arról beszéltek, hogy nem is egy, hanem négy ember halt meg. További részletek.

A hajtós jelenet forgatására egyébként az akkoriban az Egy apáca története című filmben szereplő Audrey Hepburn is ellátogatott, amit sokan később úgy meséltek, hogy a készítők extraként őt is elrejtették az egyik tömegjelenetben.

3. Psycho (1960)

Hitchcock klasszikusát számos érdekes történet lengi körül. Az egyik szerint azért késett a film premierje, mert Janet Leigh mellbimbója is feltűnt a fürdőszobás jelenetben, és a filmet visszaküldték szerkesztésre. Hitchcockék valóban visszakapták a filmet, de végignézve a felvételt, nem találtak mellbimbót; csupán az operatőr, a vágó és a rendező végzett olyan remek munkát, hogy az az elbírálókat is megtévesztette. A legenda a Hitchcockról szóló 2012-es filmben is feltűnik, igaz, ott más megoldást eszel ki a cenzúra leszerelésére a rendező.

Az sem igaz, hogy Leighnek jéghideg vízben kellett fürdenie a minél élethűbb sikoly érdekében: a víz meleg volt, a jelenet tökéletességét az egyhetes forgatásnak köszönheti.

Azt is beszélték, a detektív szerepét eredetileg George Reeves-nek szánták, sőt néhány jelenetet fel is vettek vele közvetlenül a halála előtt. Reeves azonban hónapokkal azelőtt meghalt, hogy Hitchcock belevágott volna a film készítésébe.

4. A mandzsúriai jelölt (1962)

Egy Amerikában sokak által terjesztett legenda szerint a politikai merényletet megjelenítő Mandzsúriai jelöltet az 1963-as Kennedy-gyilkosság miatt vették le hosszú évtizedekre a műsorról. Ez nem igaz: a film a tévékben a merénylet után két évvel, 1965-ben debütált a CBS-en, és még abban az évben megismételték. A műsorról csak azt követően tűnt el, hogy Frank Sinatra 1972-ben rátette a kezét a film jogaira (igaz, még ezután is játszották legalább egyszer 1974-ben és egyszer 1975-ben). Aztán sokáig valóban nem szerepelt a programban, aminek következtében az emberek arról kezdtek beszélni, hogy ez biztosan a Kennedy-gyilkossággal van összefüggésben; végül 1988-ban újra műsorra került. További részletek.

5. James Bond: Dr. No (1962)

Ugyan sokáig beszéltek arról, hogy a radioaktív szennyeződés lemosásakor Ursula Andress meztelen volt, a felvételen jól látható, hogy bőrszínű, egyrészes fürdőruha van rajta. (A videón 1:51-nél)

6. James Bond: Goldfinger (1964)

A legenda szerint a filmben aranyszínűre festett színésznő – akárcsak filmbéli szerepében – nem sokkal később a valós életben is elhunyt “bőrfulladásban”. A lányt megszemélyesítő Shirley Eatonnal azonban nemhogy későbbi szerepekben is találkozhattak a nézők, de még ma is él. A bőr befestése miatt bekövetkező fulladás ötletét a James Bond-szerző Ian Fleming egyébként állítólag egy horrorfilmből kölcsönözte. További részletek.

connery-goldfinger

7. Rosemary gyermeke (1968)

Egy híresztelés szerint a filmhez a Sátán Egyházát alapító Anton LaVey adott technikai tanácsokat, ez azonban az IMDb szerint nem igaz: LaVeynek nem működött közre az alkotásban.

8. A keresztapa (1972)

Egy korábban már itt is elemzett legenda szerint a híres lefejezett lovas jelenetet Frank Sinatra története inspirálta, aki állítólag a maffia nyomására kapta meg a számára később Oscart hozó Maggio közlegény szerepét a Most és mindörökké című filmben. A valóságban Sinatra ugyan erőteljesen lobbizott a szerepért, és felesége, Ava Gardner is beszállt a meggyőzésbe, az imdb.com szerint azonban a Sinatra helyett eredetileg kijelölt Eli Wallach nem fenyegetés hatására lépett vissza a szereptől, hanem mert időközben elfogadott egy Broadway-szerepet. Ezzel ellentmond, hogy utóbb Sinatráról saját lánya, Christina azt nyilatkozta: apja hosszú ideig kapcsolatban állt a chicagói alvilággal, és a Keresztapa lovas jelenetének inspirálója apja volt. Részletek itt.

9. Rollerball (1975)

Ez volt az a ritka film, amit gyerekkoromban valahonnan én szereztem be, így én mutogathattam körbe a baráti körnek. A szóbeszédek ellenére viszont senki nem halt meg az extra erőszakos játékról szóló film forgatása során. Jonathan! Jonathan!

10. A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A szóbeszéd, miszerint a színészek – John Hurt kivételével – nem tudták, mi fog történni a híres mellfelszakító jelenetben, részben igaz. A résztvevőknek nagyjából elmondták, mi lesz a feladatuk, de például Veronica Cartwright nem tudta, hogy vérrel fogják összefröcskölni.

alien-chestburster

11. Conan, a barbár (1982)

A Mattel állítólag Conan-figurákkal készült a bemutató idejére, amikor azonban látták, hogy a film milyen erőszakosra sikeredett, visszavonulót fújtak. A legenda szerint a kármentesítés érdekében a babák haját beszőkítették, és a figurát pedig átnevezték He-manre. Mivel azonban az első He-Man figurákat 1981-ben adták ki, a legenda valószínűleg hamis lehet.

12. Volt egyszer egy Amerika (1984)

A szóbeszédek ellenére a vasútállomáson látható, idős jegyárust a film 1933-as idősíkjából nem Sergio Leone játszotta.

13. Rambo 3. (1988)

Bár azt mesélték, a Rambo-filmek agresszivitása által inspirált Michael Ryan ámokfutása miatt Nagy-Britanniában betiltották a filmet, ez csak a bulvárlapok kitalációja volt – később még csak kapcsolatot sem sikerült találni a lövöldözés és a film között. A brit médiahatóság mindenesetre a filmet igencsak megvágatta: másfél percet szedettek ki a mozis verzióból és kétszer ennyit a videováltozatból.

14. Vissza a jövőbe 2. (1989)

hoverboardA legenda szerint a trilógia második részében felbukkanó sportalmanachból előre megtudhattuk, hogy a Florida Marlins nyeri az 1997-es World Series-t. Ráadásul úgy, hogy Floridának akkoriban még baseballcsapata sem volt.

A Snopes és az IMDb szerint azonban a filmben nem jelenik meg erre vonatkozó jóslat. A legenda 1997-ben kezdett terjedni, közvetlenül a floridaiak győzelme után, aztán még jó párszor feltűnt, más csapatokkal is.

Sokaknak pedig már annyi is elég volt, hogy higgyenek a filmben látható repülő gördeszka létezésében, hogy felfedezték rajta a játékgyártó Mattel logóját. Persze a híresztelésekre a készítők is rápakoltak egy lapáttal: amikor például a rendező Robert Zemeckist arról faggatták, hogyan vették fel a híres jelenetet, gunyorosan csak annyit mondott: “Hogyhogy hogyan? Ez egy valós repülő gördeszka volt. Igaz, Michaelnek sokat kellett gyakorolnia vele.”

Részletek itt és itt.

15. A bárányok hallgatnak (1991)

Sokáig arról beszéltek, hogy a film alapjául szolgáló regény szerzője, Thomas Harris nem volt hajlandó megnézni Jonathan Demme alkotását, mert attól félt, az hatással lenne későbbi írásaira. Ez azonban nem igaz, Harris nem sokkal a premier után megnézte a filmet, s remeknek titulálta mindenki munkáját.

16. Az oroszlánkirály (1994)

A film kapcsán sokat beszéltek egy porfelhőbe rejtett üzenetről, a SEX szó állítólagos rajzfilmbeli felbukkanásáról. Hogy mi az igazság, a jelenetből nehéz megállapítani. A kivitelezők elismerték ugyan a rejtett üzenet létét, de a hivatalos magyarázat szerint a betűk a speciális effektusokért felelős csapat nevét (S-F-X) jelenítették meg. Részletek itt.

17. Fargo (1996)

fargo1

Bár a film elején azt olvashatjuk, a sztori igaz történeten alapul, ez azonban nem igaz. Az itt megjelenített bűncselekmény a valóságban nem történt meg, bár az alkotók két valós minnesotai esetet felhasználtak a filmjükhöz. A nézők megviccelésétől amúgy sem idegenkedő Coen testvérek azért említették igazi sztoriként filmjüket, hogy a képtelen történet hihetőbb legyen. A végén viszont – a legkisebb betűk között – leleplezik magukat:

fargo2

Egy városi legenda szerint ennek köszönhetően voltak, akik Minnesotába utaztak a filmben látott táskányi pénzt keresni. Részletek itt.

18. Twister (1996)

A legenda szerint egy ontariói autós mozira épp a Twister vetítése közben csapott le egy tornádó, és a nézők el voltak ájulva az élethű filmes hatásoktól. 1996 májusában ugyan valóban volt egy hasonló eset, de nem a film vetítése közben, hanem csupán aznap, amikor este játszották volna a filmet. Részletek itt.

19. Szigorúan bizalmas (1997)

A filmben megjelenő bordélyház alapjául állítólag egy régi szóbeszéd szolgált, amely szerint Hollywoodban valóban van egy hely, ahol híres sztárokra emlékeztető prostituáltak kényeztetik a vendégeket.

20. South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan (1999)

A sokat hangoztatott legenda ellenére a filmet nem tiltották be Irakban; az irakiak számára nem túl hízelgő film forgalmazói érthetően nem is próbálkoztak ottani terítéssel.

21. Star wars III. rész: A Sith-ek bosszúja (2005)

Bai Ling jeleneteit állítólag azért vágták ki, mert George Lucas feldühödött azon, hogy a színésznő levetkőzött a Playboynak. A rendező azonban tagadja ezt, szerinte a kérdéses jelenetet egy sokkal korábbi szakaszban, 8 hónappal Bai Ling fotózkodása előtt kivágta, és semmi köze nem volt a Playboy-szerepléshez. Kukába kerültek egyébként Lucas lányainak jelenetei is.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.