Íme a levél egy elkapott verziója:

“Kerlek olvasd el es kuldd tovabb. Ha kitorlod Neked komolyan nincs szived. Hello, En egy 29 eves apa vagyok. Nekem es a felesegemnek gyonyoru eletunk volt egyutt. Hala Istennek van egy kisgyerekunk is. Nem olyan regen az orvosok daganatot fedeztek fel az agyaban es a kicsi testeben. Az egyetlen ut, hogy megmentsuk ot a mutet. Sajnos nincs eleg penzunk, hogy kifizessuk. Az AOL es a ZDNET beleegyezett, hogy segit nekunk. Az egyetlen ut, hogy segitsenek nekunk az, hogy elkuldom Neked ezt az e-mailt es te tovabbkuldod. Az AOL nyomon koveti ezt a levelet es szamolja, hogy hany ember kapta meg. Minden ember, aki megnyitja ezt a mailt es tovabbkuldi minimum 3 embernek, 32 centet szerez nekunk. Koszonjuk!”

Az idézett szöveg fejlécében egy férfi fényképe, faxszáma, telefonszáma és emailcíme is szerepelt, a levél alján pedig egy tőle különböző személy aláírása és emailcíme – ezeket a fenti mintából eltávolítottuk, a szöveg ugyanis kamu.

A Sophos anti-vírus cég közleményében arra kér mindenkit, aki a levelet megkapja, törölje ki, a történet ugyanis nem igaz.

Megkerestük a levél magyar változatához csatolt fényképen lévő férfit is, aki elmondta: ő a levelet egyszerűen csak továbbította, úgy kerültek az adatai és a fotója a szövegbe. Elküldött egy levelet is, amelyet a forwardolt szöveg aláírójaként feltüntetett férfi írt neki:

Tisztelt ismerős ill. ismeretlen levélíró!
>
> Az állítólagos betegséggel kapcsolatos levél nem igaz, nem tőlem
> származik, és a tudtom nélkül íródott!
> Kérném, ha levelet továbbította, közölje ezt az információt a
> címzettekkel is!
> Ez számomra nagyon fontos lenne, mert ez a levél már nagyon sok
> kellemetlenséget okozott számomra!
>
> Üdvözlettel:

– Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!