Hoax sxc.hu

2012. június 28. csütörtök | Szerző: marinov

22

Szabad-e telefonálni töltés közben?

A konnektorba dugott mobillal való telefonálás veszélyeire hívja fel a figyelmet egy képekkel illusztrált levél. Lássuk, mennyire kell vigyázni


VIGYÁZZ ÉS LÉGY ÓVATOS! Néhány napja valaki töltötte a telefonját és kapott egy hívást. Felvette a telefont, miközben az csatlakoztatva volt a konnektorba. Néhány pillanat múlva áramütést kapott a kábelen keresztül és összeesett. A szülei berohantak a szobába. Alig volt pulzusa és összeégtek az ujjai. Azonnal kórházba vitték, de mire beértek, már halott volt. A mobil telefon nagyon hasznos modern holmik. Mégis, a halál eszközévé is válhatnak. Soha ne használd a mobil telefonodat töltés közben! TOVÁBBÍTSD EZT A FIGYELMEZTETÉST AHÁNY EMBERNEK CSAK TUDOD!!!!!” – szól a felhívás.

Három nagy hoaxvadász oldal is foglalkozik a fenti figyelemfelhívó levéllel, és mindhárom arra a megállapításra jut, hogy egy valószínűleg valós, ám az okokat illetően fel nem tárt indiai eset felfújásáról van szó.

Az aboutos legendavadász oldal szerint már az is árulkodó, hogy egyik mobilgyártó sem írja használati utasításában, hogy töltés közben ne szabadna telefonálni. Elképzelhető lenne a “ne vegyük a készüléket a szánkba és ne rágcsáljuk hangosan” típusú felhasználói figyelmeztetések korában, hogy ne legyen erről a veszélyforrásról említés, ha az ilyen komoly lenne?

Ami a levélhez csatolt képeket illeti: azok nem a szövegben említett esethez kapcsolódnak – írja a Hoax-Slayer, és valószínűleg csak 2007-ben csapódtak a figyelmeztetéshez. A fotók – mint sok más esetben is – csupán a levél “hitelesítésére” szolgálnak és a virális terjedés fokozását segítik. Érdekesség, hogy a Snopes-nak olyan verziója is van a történetről, amely azt állítja alaptalanul: a veszély hitelességét a Snopes is megerősítette.

Mobilos robbanások persze előfordulnak a világban, és leginkább buherált vagy nem szabványos akkumulátorok okozzák a baleseteket. A biztonságos használat érdekében ajánlatos kerülni az idegen akkumulátorokat és töltőket, az aksik piszkálgatását, feszegetését és dobálását, továbbá érdemes óvni a készüléket a közvetlen napsütéstől és felmelegedéstől – tanácsolják a gyártók.

Ezen felül nem nagyon kéne elégetni, mikrohullámú sütőbe tenni, lefesteni, hajszárítóval fújni mobilunkat, vagy arra élelmiszert borítani – olvasom a legvadabb jótanácsokat már saját telefonom termékinformációs útmutatójában. Töltés közbeni telefonálásról nincs szó.

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.22 Responses to Szabad-e telefonálni töltés közben?

 1. Emerson mondja:

  Fizikai képtelenség, mivel a töltő egyben egy transzformátor is, ami 230-ból csinál 12 voltot. Még ha valami villámhárító nélküli viskóba is csap a villám, akkor is előbb olvad szét a konnektorban a töltő (ha addig egyáltalán eljut a feszültség és nem olvad le a vékony rézdrót már előbb, ezzel megszakítva az áram útját), minthogy a bármilyen impulzust is átvigyen a töltő. Mivel 230 voltra van felkészítve, még a 380-tól is leég, nemhogy egy nagyobb áramimpulzustól, például egy villámcsapástól.

 2. "De már elmúlt." mondja:

  Az én kezemben már robbant fel telefon, és meg is haltam.

 3. Scleck mondja:

  Emersonnak igaza van teljesen, az az áram ami a töltő fejéből jön ki már nem okozhat senkiben semmi kárt.

 4. Bubu Kismackó mondja:

  Milyen lehetett annak a mentőautónak a felszerelése amelyikbe egy élő embert tesznek és egy halottat vesznek ki?

 5. Zora mondja:

  Az én hajszárítóm használati utasítása meg azt írta, ne használjam alvás közben. Jó, hogy benne volt, különben biztos ezt tettem volna! :D

 6. Bandita mondja:

  Ezek kapcsoló üzemű tápok, jó sok gagyi kínai alkatrésszel. Elvileg nem kizárt egy nagyobb feszültségű impulzus a kimeneten, ha a töltőben a nagyfesz részre egyenáram kerül. De ez egy század vagy ezred másodpercig tart utána tönkre megy a töltő, zárlati áramerősség miatt kivágja a biztosítékot. Áramütést sem okoz, de a telefon valószínűleg kifingik. A képek kamuk szerintem..

 7. Keyser Söze mondja:

  Emersonnak igaza van, én gyakorlatban tapasztaltam meg azt, amit ő elméletben következtetett ki. Szépen visszanyomtam a kismegszakítót és vetten egy új töltőt a mobilhoz, ennyi.

  Az eldurranó töltő látványosan szikrázik és kicsit büdös is.

 8. feles mondja:

  Bantitának. Nem feltétlenül kapcsolóüzemű! Csak az mostanában, az “okostelefonok” álltak át a kapcs. üzemű tápokra, sok ma is használatos telefonnak sima trafó+grétzhíd tápja van, nem is stabil. Az eset ostobaság ilyen baleset bekövetkezése számtalan egymástól független ok következtében sem lehetséges. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a táp hagyományos vagy kapcs. ü.

 9. xezs mondja:

  Függetlenül attól, hogy az eredeti sztori valószínűleg egy termékhiba kapcsán lett kitalálva, azt kell hogy mondjam, a mai emberek jó részének kezébe egyszerűen nem való ilyen fejlett technika. Mondjuk az ő pénzük, egy szavam sem lehet, ha tönkreteszik, de akkor is. Szóval csak azt akartam mondani, hogy érzésem szerint a legtöbb telefon tönkremenetelében nyaking ludas a tulajdonos vagy annak közvetlen környezete is.

 10. Adani mondja:

  Nekem egy régi Akai videóm leírásában benne van ,hogy ne nyissa fel a képmagnó burkolatát, semmi sincs alatta, amihez ön is értene. Egy piaci karácsonyfa fényfüzérnél meg az ,hogy kizárólag kültéri vagy beltéri használatra szabad használni. Ez is hasznos infó így még véletlenül sem próbálom a világűrben használni. :)

  A telefon töltője amúgy valójában egy sima áramátalakító cucc, ami mindig konstans áramerősséget ad ki magából, elektrotechnikában áramgenerátornak hívják a hasonló kapcsolást, ami mindig fix áramerősségű áramot juttat az áramkörbe. Nem is a telefon tölt, hanem maga az akksi elektronikája szabályozza a felvett áram mennyiségét, túltöltés esetén fordulhat elő robbanás, de épp ezért van az elektronika az akksiban ,hogy ezt megakadályozza.

  Ha meg szar az utángyártott gagyi akksi akkor mindegy, hogy töltőn van éppen vagy sem, robbanhat, de, hogy ebbe bele lehet halni. Max. égési sérülést lehet szerezni tőle apró területeken meg mondjuk a kijelző robbanásánál éles szilánkok repülhetnek el, amik okozhatnak sérülést, de belehalni csak úgy tudom elképzelni, ha mondjuk megijed a robbanástól és mondjuk kiszalad egy tehervonat elé.

 11. Animebj mondja:

  Én már nem egyszer telefonáltam töltés közben. Csak kényelmetlen, mert ugye nem húzhatom ki, de teljesen veszélytelen, ha minden alkatrész rendben van. De a gyártók helyébe biztosra mennék, és figyelmeztetném a vásárlókat, nehogy ismét az emberi hülyeség verje le a józan észt, mint a macska+mikrosütő esetében.

 12. L4z4 mondja:

  Én is éppen töltöttem (krájzisz 2tőt) közben telefonáltam, és mire végeztem, eltűnt mindkét zoknim!

 13. xezs mondja:

  Animebj: a macska+mikrosütő tudtommal városi legenda

 14. Adani mondja:

  A macska+mikrósütő az nem, az valóban megtörtént. A Mekis történet UL, mikor a magára öntött kávé után perelt valaki, mert nem figyelmeztették ,hogy forró.

 15. KeMa mondja:

  Adani: az áram és a feszültség közti különbséget azért ajánlom figyelmedbe :)

 16. Micó mondja:

  Ismerős sztori, biztosan találkoztam már vele valahol…
  Bizony, léteznek érdekes használati útmutatók. Én légfrissítőn olvastam, hogy “a konténert tűzbe vetni nem javallott”. Gondolom googlefordítóval próbálták megoldani a dolgot. x)

 17. g46 mondja:

  Üdv!
  A mekis/forró kávés eset állítólag valóban megtörtént, nekem angoltanárom mondta, aki akkor épp Torontóban tanított, merthogy nem az USA-ban, hanem Kanadában volt az eset, és anno ott elég nagy port kavart. Snopes esetleg?

 18. vrsgyrgy mondja:

  A Mekis sztoriról nemrég láttam filmet, hogy igaz.

 19. Őrnagy László mondja:

  Én 15 éve használom úgy a mobiljaimat, hogy töltés közben is telefonálok, és soha semmi bajom nem történt még! A veszély valóban arra irányul és inkább van hitele, hogy óvjuk napsütéstől, ne öntsük le folyadékkal stb., de még ez sem okoz égéseket, áramütést meg a legkevésbé! Azt az egy momentumot ne felejtsük el, hogy 220 volt csak a töltőben van, a kábelben már csak néhány volt és alig 0,3 amper általában! Az alacsony feszültség miatt sem lehet halálos áramütést kapni, legalább is európában olyan telefonokat és a hozzájuk tartozó töltőket lehet csak kapni a boltokban! Úgyhogy itt teljesen másról lehet szó, vagy egy olyan konstrukcióról, ahol 220V megy még a töltő kábeljében is? Felrobbanni sem robban csak úgy fel egy mobil, de ha már itt trtunk, akkor inkább a feje sérül meg az embernek komolyabban, a kezén túl, ugye az érzékenyebb terület! Aztán hogy ebbe bele lehessen halni is, ezt nem vagyok hajlandó elfogadni! Bizonyítsák be hogy lehet, egy-két kép még nem bízonyít emmit sem!

 20. Mortuorum mondja:

  Az nem ismeretlen jelenség, hogy a kínai ipar behoz sok életveszélyes terméket. Nem rég olvastam egy cikket arról, hogy bizony előfordult, hogy a leutánzott made in china töltő úgy volt összerakva, hogy a hálózati feszültséget rögtön az USB-be vitte. De egy rendes szabványtöltőnél ez képtelenség, ugyanis még ha meg is hibásodik, előbb olvad ki a konnektorból, minthogy megrázzon.

 21. Pingback: 5+1 telefontöltős mítosz | Urban Legends

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?
BacktotheFuture

Nem ma van a Vissza a jövőbe jövőnapja

2010 után másodjára is meghekkelte a netezőket egy photoshopolt kép, ami azt sugallja: ma van az a nap, ahova a...

Close