VIGYÁZZ ÉS LÉGY ÓVATOS! Néhány napja valaki töltötte a telefonját és kapott egy hívást. Felvette a telefont, miközben az csatlakoztatva volt a konnektorba. Néhány pillanat múlva áramütést kapott a kábelen keresztül és összeesett. A szülei berohantak a szobába. Alig volt pulzusa és összeégtek az ujjai. Azonnal kórházba vitték, de mire beértek, már halott volt. A mobil telefon nagyon hasznos modern holmik. Mégis, a halál eszközévé is válhatnak. Soha ne használd a mobil telefonodat töltés közben! TOVÁBBÍTSD EZT A FIGYELMEZTETÉST AHÁNY EMBERNEK CSAK TUDOD!!!!!” – szól a felhívás.

Három nagy hoaxvadász oldal is foglalkozik a fenti figyelemfelhívó levéllel, és mindhárom arra a megállapításra jut, hogy egy valószínűleg valós, ám az okokat illetően fel nem tárt indiai eset felfújásáról van szó.

Az aboutos legendavadász oldal szerint már az is árulkodó, hogy egyik mobilgyártó sem írja használati utasításában, hogy töltés közben ne szabadna telefonálni. Elképzelhető lenne a “ne vegyük a készüléket a szánkba és ne rágcsáljuk hangosan” típusú felhasználói figyelmeztetések korában, hogy ne legyen erről a veszélyforrásról említés, ha az ilyen komoly lenne?

Ami a levélhez csatolt képeket illeti: azok nem a szövegben említett esethez kapcsolódnak – írja a Hoax-Slayer, és valószínűleg csak 2007-ben csapódtak a figyelmeztetéshez. A fotók – mint sok más esetben is – csupán a levél “hitelesítésére” szolgálnak és a virális terjedés fokozását segítik. Érdekesség, hogy a Snopes-nak olyan verziója is van a történetről, amely azt állítja alaptalanul: a veszély hitelességét a Snopes is megerősítette.

Mobilos robbanások persze előfordulnak a világban, és leginkább buherált vagy nem szabványos akkumulátorok okozzák a baleseteket. A biztonságos használat érdekében ajánlatos kerülni az idegen akkumulátorokat és töltőket, az aksik piszkálgatását, feszegetését és dobálását, továbbá érdemes óvni a készüléket a közvetlen napsütéstől és felmelegedéstől – tanácsolják a gyártók.

Ezen felül nem nagyon kéne elégetni, mikrohullámú sütőbe tenni, lefesteni, hajszárítóval fújni mobilunkat, vagy arra élelmiszert borítani – olvasom a legvadabb jótanácsokat már saját telefonom termékinformációs útmutatójában. Töltés közbeni telefonálásról nincs szó.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!