Tévhit sxc.hu

2014. június 19. csütörtök | Szerző: marinov

15

5+1 telefontöltős mítosz

Szabad-e éjszakára töltőn hagyni a készüléket? Mi a jobb: nullától százig, vagy sok kis töltés? Telefonálhatunk-e töltés közben? – ilyen és ehhez hasonló telefontöltős tévhitek leleplezése a Mashable jóvoltából.


1. tévhit: más márkájú töltők tönkreteszik az aksikat

A legjobbak a gyári töltők, viszonylag jónak számítanak a megbízható márkák – például a Belkin vagy a KMS – töltői, az olcsó hamisítványoktól és utánzatoktól azonban óvakodjunk – derül ki egy Lifehacker által idézett tesztből.

2. tévhit: tilos a telefont töltés közben használni

Erről korábban már itt is szó esett, de a használati utasításokban nem nagyon szerepel ilyesmi. Töltés közbeni mobilrobbanás előfordult már a világban, ezekről az esetekről azonban kiderült, hogy buherált vagy nem szabványos akkumulátorok voltak a felelősök. A biztonságos használat érdekében ajánlatos kerülni a gagyi akkumulátorokat és töltőket, az aksik piszkálgatását, feszegetését és dobálását, továbbá érdemes óvni a készüléket a közvetlen napsütéstől és felmelegedéstől – tanácsolják a gyártók.

3. tévhit: ha egész éjszakára töltőn hagyjuk a telefont, túltölti magát az aksi

A telefonok ennél azért okosabbak a Mashable cikke szerint: ha egyszer feltöltötte magát a készülék, leállítja a töltést. Ettől függetlenül persze ne hagyjuk minden éjszaka töltőn a telefont, az aksi élettartama ettől nem lesz hosszabb. A Yahoo cikke szerint akkor járunk a legjobban, ha a töltöttség foka nem megy 50 százalék alá, a sok kicsi töltés pedig jobb, mint lemerüléstől száz százalékig tölteni készülékünket.

4. tévhit: soha nem szükséges kikapcsolni a készüléket

Ha egy héten legalább egyszer kikapcsoljuk mobilunkat, azzal jót teszünk az aksinak.

5. tévhit: csak akkor kell tölteni a mobilt, ha lemerült

Ez az egyik legrosszabb hamis tanács, a lithium-ionos aksik élettartamát tekintve ugyanis inkább árt, mint használ. Mint arról már fent is szó esett, sok kicsi töltéssel többre megyünk, mint egy – lemerüléstől teljes töltésig tartó – naggyal.

+1 tévhit: van egy trükk a póttöltés bekapcsolására

A 2013-as március 15-ei hóvihar kapcsán idehaza is előjött az a “hasznos” tanács, amely azt ígérte: “minden mobilnak van tartalék töltés az akkujában, amely a *3370# megnyomására önmagától aktivizálódik, így 50% póttöltést nyújtva“. A kóddal azonban – bizonyos telefonok esetén – csupán a készülék hangminőségén lehetett állítani, de ez semmiféle “póttöltést” nem adott egy már lemerült telefonnak.

Forrás: Mashable ; Fotó: sxc.hu


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
15 hozzászólás ehhez: 5+1 telefontöltős mítosz

 1. Nuwiel says:

  +2: az új aksikat formázni kell első használat előtt.

  A manapság használatos akkukat már nem kell formázni, rögtön használatba lehet venni, de még mindig tartja magát sok helyen, hogy igenis kell.

 2. Adani says:

  A formázni kell pont olyan elavult dolog mint a mindig le kell meríteni teljesen különben tönkremegy az akksi. Ezek még a régi nikkel alapú (Ni-Cd, Ni-Mh) akksiknál volt így ott még a memória effektus létező dolog volt, a régi VHS kameránkhoz pl. volt is formázótöltő, kisütötte az akksit csak aztán töltötte fel, ráadásul jó lassan órák alatt. A lítiumos akskiknál pedig igen, nem jó ha teljesen lemerülnek, de az elektronika vigyáz is rájuk, és a kritikus érték alatt letilt akkor is ha még volna benne töltés, mert ha teljesen lemerül akkor visszafordíthatatlanul tönkremehet. És igen ezek robbanni is tudnak ha nem megfelelően töltik vagy túlterhelik.

  Másik tévhit, hogy laptopból ki kell venni az akksit, ha hálózatról használjuk. Valójában nem befolyásolja az akksi élettartamát, mert miután feltöltődött átáll a gép hálózati üzemre és nem használja az akksit. Az viszont gaz, hogy 3-4 havonta érdemes akksiról is használni a gépet kicsit, hogy sokáig bírja az akksi. Meríteni addig, ameddig nem kezd el vinnyogni a töltőért.

 3. kuangeleven says:

  Azt a 4chan által elindított viccet, hogy a mikrósütőben öt perc alatt fel lehet tölteni, már ne is említsük.

 4. akos says:

  minek kapcsolnam ki hetente egyszer?

 5. Adani says:

  Az nem az akksi miatt fontos, hanem a telefon miatt minden op. rendszer pakol szemetet a memóriában, ami lassítja meg instabillá teheti rossz esetben a Windows pláne, ezt csinálja asztali és laptop gépeken is, de az Android és az IOS is, ha hetente egyszer újraindítod akkor törlődik a sok memóriaszemét, amit maga a rendszer és sok alkalmazás pakol oda.

 6. Kriti Kusan says:

  “1. tévhit: más márkájú töltők tönkreteszik az aksikat

  A legjobbak a gyári töltők, viszonylag jónak számítanak a megbízható márkák – például a Belkin vagy a KMS – töltői, azck – derül ki egy Lifehacker által idézett tesztből.”
  EZ ÍGY NAGYON KEVÉS.
  NEM CÁFOLJA, HANEM -RÉSZBEN-MEGERŐSÍTI AZ ÁLLÍTÁST AZOKNAK, AKIK NEM TUDNAK ANGOLUL ÉS NEM TUDJÁK ELOLVASNI A TESZTET. EGY-KÉT RÖVID MONDATOCSKA SEM UTAL ARRA, HOGY MIÉRT “

 7. Nuwiel says:

  Adani: tényleg, a laptopost el is felejtettem, pedig nekem is az van :) Közel két éves, szinte mindig hálózatról használom, de így is ugyanannyit bír ha épp akkuról megy, mintha új lenne. Sose veszem ki az akkut.

 8. akos says:

  Adani na de akkor ennek semmi koze az akksihoz, akkor meg mit keres a felsorolasban?

 9. Jaroslav says:

  Tisztelt Egybegyűltek!

  Mint villamosmérnök, és mint Telekomos munkatárs mondom a saját privát véleményem, mi szerint
  sem a cikkel, sem a hozzászólásokkal nem vagyok megelégedve.

  Kezdjük az elején:
  Annyit tudni kell, hogy ha bármilyen akkus terméket vásárolunk, akkor ezzel együtt gondot is veszünk a nyakunkba, ugyanis ha tetszik, ha nem, egy akkuval törődni kell, akár egy kisdeddel. (Legyen az Nikkel alapú vagy Lítium alapú akku)

  1. Hőmérséklet:
  Tartani illik vele a szobahőmérséklet közeli hőmérséklet tartományt. Telefonok esetében ez merítés (használat) közben általában megoldott, azonban a mai divatos gyorstöltés (2-3 óra alatt 1-100%-ra töltődik) során hő keletkezik az akkuban végbemenő kémiai folyamatok miatt. Van egy maximális hőmérséklet (most pontosan nem emlékszem mennyi), ami fölött elpukkanhat az akku, ezért az akkukban beépített hőmérőzés van, így ha vészesen melegedni kezd az akku, a telefon leállítja, vagy mérsékli a töltőáramot.

  2. Töltőáram:
  Savas és nikkeles akkuknál szakmában elfogadott hogy mindegy mekkora kapacitású az akku, kb. 10 óra alatt töltjük fel 1%-ról 100%-ra. Ez a 10 órás (viszonylag gyenge töltőáram) töltés még nem csökkenti annyira az akku élettartamát, hogy az elfogadhatatlan legyen. Természetesen 1-2-3 óra alatt is tele lehet egy ilyen akkut is pumpálni, de ez azzal jár, hogy az akku nem azonnal, de hamarabb tönkre fog menni. (nyilván most mindenki rávágja, hogy az nem úgy van, az én régi nikkel… akkus telefonom 4-5 órán belül feltöltődött. Hát ez igaz. Telefongyártók úgy döntöttek, hogy egy kis akku élettartamot beáldoznak, a töltési idő oltárán, ezért jellemzően csak 2-3 évet bírnak azok a telefonakkuk. Jó a felhasználónak a rövidebb töltési idő, és jobb a gyárnak a több eladható akku. (fogyasztói társadalom.))
  Lítiumos akkunál 10 óránál kisebb töltési időt is elfogadottnak tartanak, azzal a megkötéssel, hogy azt a bizonyos maximum hőmérsékletet nem lépheti át az akku. ezzel együtt, a 2-3 órás töltési időt itt is túl rövidnek tartom.

  3. Mélykisülés/Túltöltés:
  Lítiumos akku kényes a túlzott kisülésre, ezért a telefonok nem engedik teljesen lemerülni, valahol olyan 5% töltöttséget hagynak benne, ami pár napig/hétig még fedezi az akku önkisülését, azaz ha ez időn belül újra feltöltjük, akkor nincsen gond. De ha ilyenkor elrakjuk az akkut hosszabb időre, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mikor elővesszük, újra, akkor az kuka…. (Akkut mindig feltöltve Tárolunk!!! és pár havonta rátöltünk!!!)
  Túltöltést sem szereti, ezért 4,2V körül, a telefon lekapcsolja a töltést, ezzel nincs gond.

  4. Folyamatosan töltőre dugva:
  Fentiek ellenére, nem jó egy akkunak, ha túl hosszan maximális feszültségen van tartva. Valószínűleg az éjszakai töltőn hagyás még nem gond, de pár hétre rajtafelejtve, már csökkenhet az élettartam.

  Jó példa: Kollégámmal egyszerre kaptunk cégnél egyforma, új laptopot. Egy szobában vagyunk, ugyanazok a körülmények. Ő nem törődik az akkuval folyton hálózati töltőn hagyja. Én pedig törődöm, mindig kiveszem a gépből, és csak akkor használom, ha kell, illetve 1-2 hetente egyszer teljesen lemerítem és vissza. Most két évesek a laptopok, az övé, durván fele annyi üzemidőre képes most akkuról mint az enyém. Saját privát laptopom akkujával is így bánok, 5 éves most a ketyere, és még mindig tud 2 órát akkuról, netezéssel.

  5. Teljes lemerítés és feltöltés:
  Lítiumos akkunál nincs memóriaeffektus, a teljes lemerítést és feltöltést azonban azért érdemes néha megcsinálni (havonta), mert a telefon ekkor tudja bekalibrálni, hogy mi a 1-2-3-4-5% töltöttség, és mi a 100% töltöttség, azaz pontosabb lesz a töltöttségkijelzése. És az akkunak sem árt, ha néha meg van “mozgatva” egy kicsit.

  6. Telefont azért kell újraindítani legkésöbb hetente, hogy gyors legyen mindig (leginkább okostelefonokra igaz.). Úgy igaz minden, ahogy előttem valaki leírta. Persze ilyenkor kényelmes Userek jönnek, hogy nekem most is gyors, pedig már bekapcsolva vásároltam… blabla… Lényeg hogy magukkal szúrnak ki.

  Na a fentiek betartása elismerem nagy strapa. És ezekről egy átlag felhasználó nemigen tud. Ha ezt nem csináljuk, akkor pár évvel gyakrabban kell pénztárcánkba nyúlnunk akkucseréért (de ez nem gond, mondja mindenki, két évente úgy is cserélek telót… fogyasztói társadalom.)

  Lehet köpködni.

 10. Yegenye says:

  Jaroslav, dehogy köpködöm, a magam részéről köszönöm az infókat!

 11. Janoss says:

  Sokak derültségére egy Siemens A-50 telefont használok, úgy 11 éve már. Vagy több. Egyszer cseréltem benne akkumulátort, valamikor 4-5 éves korában. Akkor töltöm, amikor lemerül, meg amikor eszembe jut, hogy pl. utazás előtt rátöltsek a biztonság kedvéért. Telente szinte minden nap ki van téve annak, hogy egy közel 0 fokos szekrényben tárolom 8 órán keresztül. Hol alulról, hol felülről közelíti a nullát. Valahogy nem érzem a súlyát ennek az akkumulátor mizériának…

 12. MoraWind says:

  Az elektronika régen is megakadályozta, hogy az aksi túltöltődjön és régen sem ment a töltés egy bizonyos százalék alá. Így sokszor pár perces pihentetés után még vissza lehetett kapcsolni. A kód ami a hangminőséget cseszte le hosszabb aksiüzemidőt adott, mivel a telefon így kevesebbet használt fel. De a mai készülékek hihetetlen fos módon mindent alárendelnek a kijelző megvilágításának. Ezért merül le gyorsan, ezért nem bírja sokszor még egy napig sem. Ezen meg az segít, ha a megvilágítást veszed le a picsába és 60%-os fényerőn használod és fekete háttérképet raksz be. A feketét nem kell megvilágítani. Lehetne olyan aksikat gyártani ami jóval hosszabb élettartammal bír, sőt olyat is ami nem használódik el. De ez a gazdaság nem az önjavító dolgokra rendezkedett be. Miért vennél újat, ha nem menne tönkre? Egy gyártó egy évben legalább 10 típust dob piacra, azt hiszed ebből megélnének, ha nem cserélnéd a telefonod? :D

 13. Emerson says:

  MoraWind: “és fekete háttérképet raksz be. A feketét nem kell megvilágítani”

  Ez csak az (s)amOLED-es eszközökre (pl.Samsung) igaz, ahol a fekete pixelek inaktívak. A TFT-nél mindig van háttérvilágítás. Még azt se mondanám, hogy csökken a fényerő, mert ha csak egy pici értesítési ikon is van a felületen világosabb színnel, már kell a fényerő a megfelelő kontraszt miatt.

 14. norbyte says:

  Van nekem egy kissé leharcolt R310 ericsson munka, horgász, vadász mobilom ami cca 15 éves. Ha hiszitek, ha nem még az eredeti az 950mAh akku van benne és egy töltéssel még két napot simán kibír.. …. ennyi

 15. nekemannyima says:

  Kaptam egy Samspung core prime-t, de még nem szeretném használni, majd csak 1-2 év múlva.Mennyi időnként töltsetem újra ? Kipróbáláshoz egyszer teljesen feltöltöttem.Köszi a válaszotokat előre is! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom