Média bilbao-budapest

2012. május 12. szombat | Szerző: marinov

19

A 400 eltévedt bilbaói szurkoló története

Több mint 400 szurkoló Magyarországra utazott Románia helyett az Európa Liga döntőjére – adta hírül a spanyol Antena 3-ra hivatkozva a világsajtó. Tegnap a Facebookon együtt nyomoztunk a sztori után.


A bilbaói szurkolók eltévedéséről tudósító hírt először az Origón olvastam. Az első reakció egy szerkesztőségbe ordítás volt, a második meg egy várjunk csak – jól emlékeztem ugyanis még a román online lap híradásából útnak induló 300 arkanista csetnik Magyarországra jövetelére.

Mivel az utánjárásra nem sok időm maradt, bekiáltottam a gyanúmat a Facebookra, ahol aztán közösségi nyomozás kezdődött. Kálmán Dániel megtalálta az angol lapok által idézett eredeti – nem spanyol, hanem román – cikket és egy blogbejegyzést, amin még egy kép is volt a vörös-fehérek pesti útjáról. Erről gyorsan kiderült, hogy hamisítvány: a szurkolókat ebbe a fotóba retusálták bele (rendőröstül – ahogy arra Mátyási György rámutatott).

Kiricsi kolléga felhívta a Budapest Airportot, amelynek szóvivője nem tudott arról, hogy egy egész Jumbóra való utas keveredett volna ide tévedésből, bár azt hozzátette, hogy naponta tízezer utas fordul meg a 2-es terminálon. Hardy Mihály mindenesetre életszerűtlennek minősítette a történetet.

És amit azóta találtam a fórumokat böngészve: még ha el is fogadnánk, hogy néhány bilbaós szurkoló véletlenül Budapestre foglalt jegyet Bukarest helyett, a fővároscsere nem érhette meglepetésszerűen őket, a sztori ugyanis már jóval a szerdai meccs előtt, április végén téma volt a baszk csapat fórumain – tehát még egy esetleges újratervezésre is bőven lett volna idő.

Egyébként az ottani fórumokon sem mindenki hitt a sztoriban: volt, aki szerint az egész nem más, mint a madridisták ármánykodása a baszkok lejáratására. Ennyit egyelőre; ha bárki új infóra bukkan, ossza meg velünk.

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.19 Responses to A 400 eltévedt bilbaói szurkoló története

 1. Tegyük még hozzá, hogy a légiforgalomban Budapestet nem Bukaresttel, hanem Dublinnal szokták “keverni” lett lévén a a Liszt Ferencről elnevezett Ferihegyi repülőtérnek BUD, míg Dublinnak DUB a kódja.
  Lássuk be, hogy Bukarestbe csak az megy repülővel véletlenül, aki Csányi úr bakjába indulna lett lévén a bukaresti repülőtér (Otopeni) kódja OTP.

 2. flybe mondja:

  mondjuk az utas azt fogja legutoljara ellenorizni, hogy mi a repter kodja. Meg majd tudni fogja, hogy Bukarest kodja nem BUD.
  de ettol fuggetlenul tenlyeg eletszerutlen a tortenet, mindenesetre jot derultem rajta. :))

 3. Budaházy mondja:

  Ennyire lehet adni a főáramú hírportálok szavára.

 4. Dóra mondja:

  Egyszerűen lehetetlen, hogy rossz gépre szállj! legalább 3 ellenőrző ponton kell átmenned, mindegyiknél megnézik a beszállókártyádat! Valamelyiknél csak észreveszik, hogy nem a jó kapunál vagy!!! Aki már utazott repülővel, annak már az elején leesik, hogy kamu az egész! :)

 5. Anikó mondja:

  Dóra!
  A legenda szerint nem a járatot szúrták el, hanem a várost. Ezen az ellenőrző pontok sem segíthettek volna rajtuk.

 6. flybe mondja:

  igy van Aniko. A hir szerint nem rossz gepre szalltak, hanem magat a VAROST kevertek ossze, tehat elvileg megvehettek a jegyeket es repulhettek Budapestre abban a hitben, hogy ott lesz a meccs. A “hir” egyebkent a roman Antenna3 -n jelent meg, nem spanyolon.

 7. marinov mondja:

  Így van flybe, ezért is írtam azt, hogy a románon, és nem a spanyolon.

 8. xezs mondja:

  Budaházy: Nyugtass meg, te nem az az elmeháborodott Budaházy vagy, aki a fél életét börtönben tölti és állandóan ki akarja szabadítani a többi elmeháborodott :)

 9. aromatyi mondja:

  Egyik barátom vendéglátásban dolgozik, nekem még a hírek megjelenése előtt mesélte, hogy volt nála egy spanyol pár akik benézték. Ott lobogtatták a jegyeket, szóval volt ilyen. Lehet, hogy nem 400, de volt.

 10. Névtelen mondja:

  Na pont így indulnak a városi legendák.

 11. quiche mondja:

  A barátom is látott 6-8 bilbao drukkert a váci utcában.

 12. Imola mondja:

  Kedves Mindenki!

  A román portálok is természetesen szórták ezt a hírt, de nem igazán találtam köztük igazán elismert oldalt, aki úgy tényleg a híreket adja, nem csak kacsákat ont. Az egyedüli oldal ez volt: http://www.rtv.net/400-de-suporteri-ai-echipei-athletic-bilbao-s-au-dus-la-budapesta-sa-vada-finala-europa-league_28274.html ami viszonylag elismert hírportálnak számít.

  A fent belinkelt cikk végén azt is megelítik, hogy a Sunday Times által közölt lista szerint a Bukarest-Budapest összekeverés az 5-ik helyen áll. Ezt csak megererősíteni tudom, akárhányszor külföldön jártam, és kérdezték, hogy honnan jöttem, mindig elmondtam, hogy Romániából, de magyar vagyok. Na ekkor jöttek a Budapest-Bukarest találgatások, amit ha véletlenül el is talált az illető, tényleg csak véletlen volt. Egy idő után bosszantani kezdett a dolog, és már inkább azt válaszoltam, hogy Transylvania, aminek nincs fővárosa. Lényegtelen volt, ugyanúgy felcsillant a szemük, megegyeztünk abban, hogy nálunk sok a vámpír, mind Drakula, és ennyiben maradt a dolog…

 13. g.g. mondja:

  A Budapest-Bukarest csere régi sztori, időnként elbukkan, hogy a “bunkó nyugatiak” keverik.

  Nekem a kedvencen a Belgrád-Budapest csere volt a BBC-n. A koszovói függetlenség kikiáltásakor kitört belgrádi zavargások illusztrálásaként a 2006-os budapesti felvételeket adták le.

 14. g.g. mondja:

  Lásd még G.W.Busht a Nyockerben.

 15. Pingback: Port rugdosott a kamerába, hogy tengerparti szelet imitáljon? | Urban Legends

 16. Pingback: Dobrin Mexikóban, öngóllal nyerő focicsapat: futball és urban legendek » Think Outside The Box

 17. Izgi mondja:

  NEM volt Bukarest-Budapest összekeverés. Az igazság az hogy mivel már nem volt repjegy bilbaoból bukarestre ezért sokan bp-re vettek repjegyet és onnan utaztak le bukarestig vonattal meg taxival. Tehát nem véletlenül hanem szándékosan. Itt a vége fuss el véle.

 18. Pingback: Interjú egy Facebook oldallal - Urbanlegends.hu

 19. Pingback: A bosnyák szurkolók sem tévedtek el | Urban Legends

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Pacsival hekkelte meg a pisai turistafotókat

Pisai toronytámasztó és toronydöntő turistákat kifigurázó fotók már korábban is készültek, többek között Stiller Ákos kollégám is nekik feszült egyszer....

Close