A bilbaói szurkolók eltévedéséről tudósító hírt először az Origón olvastam. Az első reakció egy szerkesztőségbe ordítás volt, a második meg egy várjunk csak! Jól emlékeztem ugyanis még a román online lap híradásából útnak induló 300 arkanista csetnik Magyarországra jövetelére.

Mivel az utánjárásra nem sok időm maradt, bekiáltottam a gyanúmat a Facebookra, ahol aztán közösségi nyomozás kezdődött. Kálmán Dániel megtalálta az angol lapok által idézett eredeti – nem spanyol, hanem román – cikket és egy blogbejegyzést, amin még egy kép is volt a vörös-fehérek pesti útjáról.

Erről gyorsan kiderült, hogy hamisítvány: a szurkolókat ebbe a fotóba retusálták bele (rendőröstül – ahogy arra Mátyási György rámutatott).

400 eltévedt Atletico-szurkoló Budapesten

Kiricsi kolléga felhívta a Budapest Airportot, amelynek szóvivője nem tudott arról, hogy egy egész Jumbóra való utas keveredett volna ide tévedésből. Bár azt hozzátette, hogy naponta tízezer utas fordul meg a 2-es terminálon. Hardy Mihály mindenesetre életszerűtlennek minősítette a történetet.

És amit azóta találtam a fórumokat böngészve

Még ha el is fogadnánk, hogy néhány bilbaós szurkoló véletlenül Budapestre foglalt jegyet Bukarest helyett, a fővároscsere nem érhette meglepetésszerűen őket. A sztori ugyanis már jóval a szerdai meccs előtt, április végén téma volt a baszk csapat fórumain – tehát még egy esetleges újratervezésre is bőven lett volna idő.

Egyébként az ottani fórumokon sem mindenki hitt a sztoriban. Volt, aki szerint az egész nem más, mint a madridisták ármánykodása a baszkok lejáratására. Ennyit egyelőre; ha bárki új infóra bukkan, ossza meg velünk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!