Egészség no image

2005. július 05. kedd | Szerző: neurotoxin

36

Akasztás és erekció

Számtalan irodalmi műben találkozhatunk a jelenettel, melyben az akasztott ember pénisze görcsszerű erekcióba merevedve várja a halált. Utánajártunk, mi az igazságtartalma ennek


Számtalan irodalmi műben találkozhatunk a jelenettel, melyben az akasztott ember pénisze görcsszerű erekcióba merevedve várja a halált, s nem ritka, hogy ejakulációról, sőt, annak hasznosításáról is szó esik. Nem pornónovellát írunk azonban, így a részletekre nem térnénk ki. Figyelmeztetnénk viszont arra, hogy az alább leírtakat nem kedvcsinálónak szánjuk – a proszektúrán enélkül is elég nagy a forgalom.
 
Bármilyen vadul is hangzik ugyanis, a hír igaz: az akasztás bizony merevedéshez vezethet. Fulladásos haláleseteknél tankönyvi adat az ejakuláció bekövetkezése; ebben még a fellépő görcskészség is szerepet játszik.
 
Olyannyira igaz a merevedés (a kapcsolódó kéjérzettel) és az akasztás kapcsolata, hogy a mesterségesen előidézett oxigénhiányt néhány gyakorlatiasabb gondolkodású, roppant magányos férfi – kikből viszont éppen a realitásérzék hiányzik – a jelenséget fel is használja afféle pótszer gyanánt. Hogy ezt megtehetik, annak egyszerű élettani magyarázata van. Az agyi oxigénhiány a köztiagy egy jól meghatározott területén lévő receptorokat ingerületbe hozza. Ezen sejtek egyre fokozottabb izgalmi állapota átterjed a környezetre, s az itt található, kéjérzet kialakulásáért felelős területek potyaingerülete hozza meg a kívánt érzést.
 
A módszer lényege, hogy a próbálkozó minél tovább jusson az oxigénhiányban, anélkül, hogy belehalna. A nyak leszorítása, légzőnyílások részleges elzárása mellett (mondjuk önakasztással, vagy szipus módra nylonzacskóval) fontos, és többnyire betervezett lépés, hogy az eszméletlenség kialakulásakor a strangulációnak oldódnia kell. Leggyakrabban ezt a mérlegelv alkalmazásával próbálják elérni – a paciens rádől egy alkalmas kilincsszerkezetre, ami oldja – vagy nem – a leszorítást.

Megkeresésünkre dr. Dunay György, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének tanára válaszolt, s az elmélettel szemben azt cáfolta, hogy ilyen csak a könyvekben van. Mint mondta, maga is találkozott a boncasztalon hasonló kalandorokkal, kiknek ügye nem öngyilkosságként, hanem balesetként kerül értékelésre.

Frissítés: a commentekben már jönnek fel az irodalmi idézetek, mi is ideteszünk egy linket – a második tanulmányban jópár irodalmi hivatkozást találhattok.

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:36 Responses to Akasztás és erekció

 1. Móki mondja:

  Szintén volt ilyen rész a CSI-ban, gyilkos orgazmusnak aposztrofálva az efféle haláleseteket és jelenségeket.

 2. INXS fan mondja:

  Szegény Michael Hutchence is így végezte.

 3. valaki mondja:

  Jónapot!

  A középkorban, akasztás előtt olykor kalapáccsal herén vágták az elítéltet, hogy “ne élvezze” az akasztást… :-O

 4. lol mondja:

  Ez hatalmas baromság. De elég vicces xD

 5. Roserose mondja:

  Akkor már értem azt a jelenetet a Ken Park című filmben :-)

 6. Hul mondja:

  Az eretnek akasztasoknal az autadafe alkalmaval kupos tokot helyeztek a bunos farkara, hogy egy csepp sperma se jusson a szent foldre.

 7. zuzu mondja:

  A boszorkányok egyik kedvenc növényét a mandragorát is állitólag akasztott ember alól kell szedni, mert úgy még hatásosabb a sperma miatt! asszem

 8. dr.Kotász mondja:

  Tetszik nekem ez az Urban Legends cucc :D Hajjrá!

 9. Vaskutya mondja:

  Az akasztás utáni erekció igaz. Olyantól tudom, akinek a családja 30 éve temetkezési vállalkozó (hullaszállító). Amit lehetett látni a témában ő már látta. Ne professzort kérdezzetek, aki hullát csak spirituszban látott feldarabolva. Menjetek el egy régi hullaszállító családhoz, és kérdezzétek őket, akik már több tucat embert vágtak le a kötélről.

 10. pnxntdd mondja:

  Jövő

  Beteljesül majd minden, mire vágyom.
  Egyszerre leszek férfi és gyerek,
  majd bevizelek, és elélvezek,
  ha megfeszül a kötél csigolyámon

  (Petri György: Örökhétfő forrás: http://www.irodalmiakademia.hu)

 11. pnxntdd mondja:

  még valami, most jutott eszembe a sztori:

  Harminc év az érzékek birodalmában

  A Kölykök és a Genya rendezője, Larry Clark a Ken Park-ban próbálta tovább feszíteni a húrt az amerikai tinédzserek romlott világában vájkálva. A kevesebb több lett volna. Míg korábbi filmjeiben hitelesen kalauzolt a szexszel és drogokkal való első találkozások területére, addig a Ken Park-ban ábrázolt hármasban elkövetett huncutkodás, valamint a zsenge korú szereplők közti orális szex sokkal inkább az öncélú értelmetlenség kategóriájába estek. Nem is beszélve a sokkoló maszturbációs jelenetről, amelyben az egyik főszereplő kamasz, nyakát az ajtókilincshez kötve a légzés megnehezítésével fokozva a szexuális gyönyört és Anna Kurnyikova teniszmeccsét nézve könnyít magán (soha meg nem erősített szóbeszédek szerint az INXS énekesének, Michael Hutchence-nek a halálát sem öngyilkosság, hanem az ezzel a módszerrel való kísérletezés okozta).
  (forrás: bordello.hu)

 12. karlsruhe mondja:

  ha jól emlékszem, a tizenegyezer vesszőben is volt ilyesmi. bár abban mi nem volt.

 13. rr.) mondja:

  és félévente felbukkan a bulvárlapokban a hír: megfulladt a japán/német/svéd perverz, aki porszívóval szippantotta ki a levegőt a magára tekert nylonfólia alól

 14. Pukor mondja:

  Talán sajnálták Raszputyintól az utolsó élvezetet, ezért fosztották meg áttekinthetetlen ékétől, mielőtt vízbe fojtották szegényt?

 15. nak mondja:

  lásd még: Nagisa Oshima: Az érzékek birodalma

 16. sala mondja:

  Boris Vian: Köpök a sírotokra

  utolsó bekezdés:
  “A falusiak felakaszották, mert néger volt. Ágyéka táján a nadrág még ekkor is nevetségesen kidomborodott”

 17. Médiageci mondja:

  Biztos hallottátok már boszorkány történetekben az akasztott ember alól való föld, vagy fű jelentőségét.
  Mágikus hatalmat tulajdonítottak az elhunyt utolsó élvezetének, melyet a földből, vagy a fűböl próbáltak a bitófa alól összegyűjteni.

 18. tepsi hapsi mondja:

  egy hasonló dolog jutott eszembe
  kicsit undorító, aki most ebédel ne olvassa el :
  valahol olvastam a vámpírlegendák magyarázatát tudományos oldalról, és ott volt írva, hogy pl. a legendák egyik eredete az, hogy a kiásott halottaknak úgy tűnt, mintha erekciójuk lett volna, és egyből történetet kerítettek hozzá, hogy éjszaka kimászik és szüzeket tesz magává meg a vérük szívja, stb.
  a magyarázat szerint a bomláskor keletkező gázok a barlangos testben barangolva okozzák ezt
  vagy valami ilyesmi, már nem emlékszem pontosan
  mondtam, hogy gusztustalan :D

 19. Tikos Péter mondja:

  William Burroughs Meztelen Ebéd c. művében előszeretettel fantáziál a témáról.

  Hitlerről olvastam, hogy ő is érdeklődött a “téma” iránt: a felakasztott áldozatokról lehúzatta a nadrágot és lefilmeztette őket.

 20. P. stephenson mondja:

  - Ne fügyűlj…
  - Neem fütyülök..
  - Te fütyülsz, én meg azt mondom, hogy ne fütyülj.
  - ee, Én nem fütyülök..
  - Fütyülsz bazd meg és hazudsz!!
  - Miért?
  - Mert egy szar szemét, szar alak vagy, kivakarlak a geciből, ugye? Idehozlak, akkor fűt fát ígérsz, igaz?! Kivakartalak a geciből vagy nem vakartalak ki? Te meg itt füttyögsz te barom?! Itt a nemzeti nagyjaink között?! Ahol az ősök szelleme jár?!!! Bazd meg! Itt nem fogod felverni a csendet!!! Bazd meg!!! Nem viszem el helyetted a balhét, érted?!!!! Hát itt az én hátamon csattan minden!!! Érted?!!
  - Értem abszolut, csak ne fogd már a nyakam, tudod milyen érzékeny egyből föláll a faszom, hogy, ha itt megfogják…..

  Jancsó Miklós: Nekem lámpást adott az úr Pesten

 21. Kormos mondja:

  Anno azt olvastam, hogy így távozott el tőlünk Michael Hutchence is, az INXS énekese.

 22. UL mondja:

  (Találtam néhány lementett megjegyzést a régi oldalról, azokat hoztam most át ide.)

 23. UL mondja:

  “Akasztottnak hol magva hull – olvasta fennhangon il Machia -, a mandragóra ott lapul.”

  Salman Rushdie – A Firenzei varázslónő, Ulpius 2008, 139. oldal

 24. kopáncs mondja:

  Ebben a témában alapmű: William S. Burroughs: A vörös éjszaka városai, ott egy egész civilizáció épül az (ön)gyilkosságnak erre a módjára, melynek során a lélek átmehet másba.

 25. pushy mondja:

  Szerintem egy jol sikerult akasztas eseten a gerincvelo egybol elszakad, a sziv es a verkeringes leall, igy az agy altal (esetleg) termelt enzimek, hormonok, endorfinok mar szet se tudnak terjedni a szervezetben, meg egyeb ingeruletek sem nyaktol lefele. Termeszetesen nem minden akasztas jart gerincvelo-szakadassal, igy azok eseten alairom, hogy igaz a legenda.

 26. szigeti edit mondja:

  én férjem 3 honapja akasztotta fel magát a lépcsöházi gázcsöre s pont a 11–éves lányom találta meg .

  nagy fájdalom mindketönknek de a kislányom sokkolta engem az érdekelne

  hogyha már az akasztást választotta nem minket ugyan szenvedett e? remélem nem üdv edit …julcsika
  örökké szeretni fogunk gábor

 27. Lukács Gáborné mondja:

  Szigeti Editnek szeretnék üzenni.Azon a napon amikor ezt a hozzászólást írtad a férjemet felakasztva találtam itthon. Szivesen beszélgetnék veled.
  Üdvözlettel
  Klári

 28. Pingback: A legvadabb szexuális városi legendák | Urban Legends

 29. Epikurosz mondja:

  Na, és laknál akasztott ember házában?
  Pl. az Andrássy úton?
  Bár, ha megveszel használtan egy lakást, ki tudja mi történt ott.
  Talán, kell hívni egy “szakembert”, és újraszentelni, nemtom…

 30. déjvid mondja:

  Az önakasztott nem szenved. A nyakán megszoruló zsinegtől 3-5 másodpercen (!) belül eszméletét veszti (az agyba vezető erek lezárása miatt), így a néhány percen belül bekövetkező fulladás idején nincs magánál. Ezért is lehetséges, sőt gyakorlatilag tipikus, hogy az akasztott nem himbálózik, hanem “berogyaszt”, tehát a nyaka eredeti magasságánál alacsonyabb pontra köti fel magát.

  Azt nem tudom, hogy ez szexuálisan milyen élmény, de David “KillBill Kungfu” Carradine is hasonlóan végezte…

  d.

 31. ICe mondja:

  ha nem tudjuk gondjainkat megoldani,elvesszük az életünket.de vannak szereteink,arra miért nem gondolak az öngyilkosok?miért otthonunkban kell megtenni?ahol,szeretett feleségem,gyermekem talál rám holtan???
  nekik jóbb fájdalmat okozni,mind hogy inkább én viseljem el.ne ők

 32. yeah mondja:

  akár hogy is van…a természet egy védekező mechanizmussal látta el az emberi szervezetet.Ez az ájulás”eszmélet vesztés” sem fájdalmat sem a környezetet nem érzékeli a szenvedő.Ez csodálatos.Gyakorlatilag fájdalom nélkül megyünk át a halálba.A köztes állapotba.

 33. Zoltán mondja:

  Nem mese. Az igazságügyi patológián láttunk egy 15 éves srácot, aki ezt a módszert gyakorolta édsanyja fehérnemüjébe öltözve. A helyszinelés szerint valószínüleg egyik kezével a kötelet fogta miközben a másikkal maszturbált. A hurok megszorult és így az eszmélet vesztés után hiába esett ki a kezéböl a kötél, a hurok nem lazult fel.
  A szülök szerint a gyerek korábban semmiféle gyanus eltérést nem mutatott.
  Az elöadó elmondta, hogy ez a módszer (aszfyxiás ejakuláció) különösen elterjedt a rabok között, ahol a legrafináltabb módszereket kísérletezik ki.

 34. Adani mondja:

  Sokan próbálkoznak amúgy fojtogatással, h majd így elégülnek ki szexuálisan. Zacskó fejre, kötél stb. aztán néha lehet a rendőrségi hírekben olvasni ,h van ,aki nm tudja mikor van az elég és belehal. Főleg amerikában nagy divatja van ennek, elég sok amerikai tizenéves fullad meg önkielégítés közben.

 35. Hoho mondja:

  Én a szomszéd férfit láttam felakasztva pár éve, több órán keresztül lógott, a padláslépcső korlátján. A másik szomszéddal hívtuk ki a mentőket stb. Fehér alsónadrágban volt meg egy trikóban, semmi merevedés, vagy folt, bepisilés stb. nyoma nem volt rajta. Igaz, akkor ezt nem néztem, de észrevettem volna…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Újrafelhasznált videofelvétel

A szeptember 11-ei terrortámadások után a CNN egy archív felvételt közölt ünneplő palesztinokról, annak érdekében, hogy lejárassa a palesztin népet...

Close