Számtalan irodalmi műben találkozhatunk a jelenettel, amelyben az akasztott ember pénisze görcsszerű erekcióba merevedve várja a halált, és nem ritka, hogy ejakulációról, sőt, annak hasznosításáról is szó esik. Nem pornónovellát írunk azonban, így a részletekre nem térnénk ki. Figyelmeztetnénk viszont arra, hogy az alább leírtakat nem kedvcsinálónak szánjuk – a proszektúrán enélkül is elég nagy a forgalom.

Bármilyen vadul is hangzik ugyanis, a hír igaz: az akasztás bizony merevedéshez vezethet. Fulladásos haláleseteknél tankönyvi adat az ejakuláció bekövetkezése; ebben még a fellépő görcskészség is szerepet játszik.

Olyannyira igaz a merevedés (a kapcsolódó kéjérzettel) és az akasztás kapcsolata, hogy a mesterségesen előidézett oxigénhiányt néhány gyakorlatiasabb gondolkodású, roppant magányos férfi – kikből viszont éppen a realitásérzék hiányzik – a jelenséget fel is használja afféle pótszer gyanánt.

Hogy ezt megtehetik, annak egyszerű élettani magyarázata van. Az agyi oxigénhiány a köztiagy egy jól meghatározott területén lévő receptorokat ingerületbe hozza. Ezen sejtek egyre fokozottabb izgalmi állapota átterjed a környezetre, és az itt található, kéjérzet kialakulásáért felelős területek potyaingerülete hozza meg a kívánt érzést.

A módszer lényege, hogy a próbálkozó minél tovább jusson az oxigénhiányban, anélkül, hogy belehalna. A nyak leszorítása, légzőnyílások részleges elzárása mellett (mondjuk önakasztással, vagy szipus módra nylonzacskóval) fontos, és többnyire betervezett lépés, hogy az eszméletlenség kialakulásakor a strangulációnak oldódnia kell. Leggyakrabban ezt a mérlegelv alkalmazásával próbálják elérni – a páciens rádől egy alkalmas kilincsszerkezetre, ami oldja – vagy nem – a leszorítást.

Megkeresésünkre Dunay György, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének tanára válaszolt, és az elmélettel szemben azt cáfolta, hogy ilyen csak a könyvekben van. Mint mondta, maga is találkozott a boncasztalon hasonló kalandorokkal, akiknek az ügye nem öngyilkosságként, hanem balesetként kerül értékelésre.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!